Connect with us

Piyasalar

Hazine ve Maliye 3,85 Milyar TL Borçlandı

Published

on

Hazine ve Maliye 3,85 milyar TL borçlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 ve 10 yıl vadeli tahvil ihraçlarıyla birlikte toplamda 3,85 milyar TL’lik borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı iki tahville Mart ayı borçlanma programını sürdürdü.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 7 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin tekrardan ihracında 1,40 milyar liralık öneri doğrultusunda 872,9 milyon liralık satış gerçekleştirdi. İhalede dönemsel faiz yüzde 7,09 seviyesine geldi.

Hazine’nin gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 5,85 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin tekrardan ihracında ise 2,99 milyar liralık teklif verilirken, net satış 1,48 milyar lira oldu. İhalede bileşik faiz yüzde 14,29 olarak güncellendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığından İhale öncesi 1,5 milyar TL’lik satış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ihale öncesi yedi yıl vadeli değişken faizle tahvilde kamuya satış yapılamazken piyasa yapıcıların 676 milyon TL teklifine karşılık 400 milyon TL sattı.

10 yıl vadeli her altı ayda bir sabit kupon ödemeli tahvilde ise ihale öncesinde kamuya 600 milyon TL, piyasa yapıcılara 500 milyon TL satış yapıldı. Bu tahvilde piyasa yapıcılar 771 milyon TL teklifte bulundu.

Daha fazla piyasa haberleri için; https://bugunfinans.com/piyasa/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasalarda Çin darbesi

Published

on

By

Küresel piyasalarda Çin darbesi

Çin’de yaşanan covid-19 vakalarının artışıyla birlikte birçok kısıtlama getirilmişti. Bu kısıtlamalara yapılan esneklikle beraber Çin başta olmak üzere küresel Borsalar yükselirken dolar risk iştahındaki artışla geriledi.

Ulusal Sağlık Komisyonu, 80 yaş üstü için aşılamanın hızlanacağını duyurdu. Diğer yandan St. Louis Fed Başkanı James Bullard yatırımcıların yüksek faiz ihtimalini hafife aldığı uyarısında bulundu. New York Fed Başkanı John Williams politika yapıcıların enflasyonu önlemek için daha yapacak çok işi olduğunu belirtirken Başkan Yardımcısı Lael Brainard ise arz şoklarının enflasyon riskini yükselttiğini dile getirdi.

Çin ve Hong Kong borsaları bugün yüzde 2 yükseliş yaşarken, Avrupa ve ABD vadeli endeksleri yükseldi. Japonya’da Topix endeksi düştü.

Dolar 2 günlük yaşadığı yükselişin ardından düşüşe geçti. Euro, Japon yeni, offshore yuan ve İngiliz sterlini yükseliş gösterdi.

Kripto paralar ise yüzde 1,6 artış yaşayarak 16,456 dolar, ethereum yüzde 2,8 artışla 1,204 dolara yükseldi. Ham petrolde ise OPEC ülkelerinin küresel talepteki zayıflamaya yanıt olarak arz kesintilerine devam edeceği beklentisiyle yüzde 2’nin üzerinde değer kazandı. Spot altının ons fiyatı ise yüzde 0,7 artış yaşayarak 1,754 dolara yükseldi.

Yatırımcılar yarın Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalara odaklandı. Birçok ekonomist gelecek ayki toplantıda faiz artış hızının yavaşlamasını bekliyor.

Continue Reading

Finans

Erdemir’in borçlanma aracı ihracı başvurusu SPK tarafından onaylandı

Published

on

By

Erdemir’in borçlanma aracı ihracı başvurusu SPK tarafından onaylandı

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın 2 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusu Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.

SPK’nın yayınladığı haftalık bültenine göre kurul, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın 2 milyar lira, Kopaş Kozmetik Pazarlama ve Sanayi’nin 150 milyon lira, A1 Capital Yatırım Menkul Değerler’in 750 milyon lira, Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri Hayvancılık Ambalaj, Petrol Nakliyat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret’in 150 milyon lira, Aksa Akrilik Kimya Sanayii’nin 1,2 milyar lira değerindeki borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı.

Ayrıca SPK, Deniz Faktoring’e 69.783 TL, DRT Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik’e 102,472 TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi. İnternet aracılığıyla Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak yurt dışında kaldıraçlı işlem yapılmasına imkan sağlayan 63 internet sitesinin de erişiminin engellenmesine ve hukuki işlemlerin başlatılmasına karar verildi.

Continue Reading

Global

Euro/Dolar 1’in altında

Published

on

By

Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem gören Euro 2002’den bu yana ilk kez 1 doların altını gördü.

Euro 2002 yılından beri ilk kez 1 doların altını gördü. Avrupa Birliği’nin ortak para birimi bu yıl şimdiye dek yaklaşık yüzde 12 değer kaybetti.

Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem görmesi göz önüne alındığında, para biriminin pariteye olan aşağı yönlü hareketi kayda değer derecede hızlı oldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte Euro Bölgesi’ndeki büyüme görünümünü kötüleştirirken ve enerji ithalatının maliyetini yükseltirken, Fed’in giderek artan faiz oranı artışları doları güçlendirdi.

Avrupa Merkez Bankası şimdiye kadar dünya çapında merkez bankaları tarafından uygulanan agresif politika sıkılaştırmasına direnirken bankanın son dönemde verdiği ipuçları bu ayın sonunda faizleri çeyrek puan artıracağına dair işaretler veriyor. Bu durumun, artan faiz oran farkı nedeniyle euro üzerindeki baskıyı artıracağı değerlendiriliyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans