Connect with us

Global

ABD’den Afganistan’a İnsani Yardıma Onay

Published

on

ABD, uluslararası bankaların Afganistan’a insani yardım için para transferlerini ve yardım kuruluşlarının öğretmen ve sağlık çalışanlarına para göndermesini onayladı. Bankalar, Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinden sonra yoksullukla mücadele eden Afganistan’a temel insani ihtiyaçların karşılanması için işlemler yapabilecek.

ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada Birleşmiş Milletler de dahil yardım kuruluşları, sivil toplum örgütlerinin ülkedeki krizi hafifletmek adına para gönderebileceği aktarıldı.

Yardım kuruluşlarının devlet kurumlarında çalışan Afgan öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına yaptırımlara maruz kalmadan direk ödeme yapabileceği belirtildi.

Bankalar BM ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından yapılan gıda sevkiyatlarına bağlı finansal işlemler de yapabilecek.

BM yaklaşık 40 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği ülkeye 5 milyar dolarlık rekor yardım çağrısı yapmıştı. ABD’de de Biden yönetimi geçen ay ülkeye 308 milyon dolarlık insani yardım ve 1 milyon doz Kovid-19 aşısı göndermişti. Böylece ABD’den toplam yapılan yardım 782 milyon dolara çıkmıştı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

Global

TESLA kar marjında düşüş beklentisi

Published

on

By

tesla

Tesla’nın satış büyümesi yavaşlıyor ve bugün açıklanacak sonuçlara ağır bir şekilde yansıması bekleniyor. Tesla’nın, işten çıkarmalar ve araç fiyat indirimlerini içeren kaotik bir haftanın sonrasında 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük brüt kar marjını raporlaması beklentiler arasında.

Tanaka Growth Fund portföy yöneticisi Graham Tanaka, Model 2 konusundaki belirsizlik ve Cybertruck elektrikli pikap üretiminin yavaş olması nedeniyle son pozisyonunu da tasfiye ettiğini açıkladı. “Gelecek yıl Tesla’ya sahip olmanın daha fazla riskli olacağını düşünüyoruz” diyen Tanaka Cybertruck’ın ne kadar hızlı yükselişe geçeceğini bilmediklerini söyledi.

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi ve otomobil fabrikasına yapılacak büyük yatırımları duyurması bekleniyordu. Ancak Musk, Tesla’nın “çok ağır yükümlülüklerini” gerekçe göstererek son dakikada iptal etti.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans