Connect with us

Endeks

Dow Jones Yükselirken Nasdaq Neden Düşüyor?

Published

on

Dow Jones yükseliş ve nasdaqtaki düşüşün en büyük sebeplerinden biri senatonun, temsilciler meclisinin asgari ücreti 15 dolara çıkarmasına yönelik onayladığı maddeyi paketten çıkarmasından kaynaklıdır.

ABD’de teknoloji şirketlerine birçok vergi muafiyeti uygulanırken, çalışanların şirketlere olan vergi maliyeti oldukça yüksektir. Bunun da en büyük sebebi vatandaşın refahını korumak amaçlıdır.

Zaten ABD’nin 1980’lerden beri git gide otomasyonlaşmasının en büyük sebebi uygulanan muafiyetlerden kaynaklıdır.

Asgari ücretin yükseltilmemesi yüksek sayıda işçi çalıştıran şirketler için büyük bir avantaj olmuştur. Bu sebeple ABD endeksleri git gide şişerken Nasdaq endekslerden negatif ayrışmıştır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dolar

Dolar TL Tahvil Getirisi Gerginliği

Published

on

By

Dolar TL tahvil getirisi gerginliğinde düşüşte. Fed tarafından gelen güvercin mesajların Türk Lirası’nda oluşturduğu olumlu etki yükselen tahvil getirileri ile beraber terse döndü.

Türk Lirası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını bildireceği işlem gününde yükselen tahvil getirilerinin huzursuzluğunu hissetti.

Dolar TL kuru Fed yönünden gelen güvercin mesajların etkisi ile birlikte yeni işlem günü içindeki ilk çeyrekte 7,47 düzeyinin altını görürken, ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 1,7’yi geçmesinin sonrasında yönünü yukarı çevirdi.
Çarşamba günü akşam vakitlerinde HDP’nin kapatılmasına yönelik dava açıldığı haberi ile kurda bir dalgalanma meydana gelmişti, Fed’in 2023 sonuna kadar faiz yükselişine gitmeyeceği yönündeki mesajlarının sonrasında risk iştahındaki toparlanmanın etkisi ile baraber kur yönünü aşağı yönlendirmişti.

Yeni işlem gününde risk primi 325 baz puandan işlem görürken, indeks tahvil faizi ise yüzde 16,36 seviyelerinde görüldü.


Dolar TL İçin Tüm Dikkatler Kritik Merkez Bankası Toplantısında

Fed’in faiz kararının ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmalarını not eden yurtiçi piyasalarda tüm ilgi TCMB’nin faiz kararına yöneldi.

Faiz anketine katılan 22 kurumun tümü TCMB’nin toplantıda faiz artıracağını ileri sürdü. Ankete katılım sağlayan kurumların medyan beklentisi Mart ayında olacak toplantıda politika faizinin 100 baz puan yükselmesi ile yüzde 18 seviyesine çıkarılması oldu.

En düşük beklenti seviyesini paylaşan kurum ilerideki toplantıda TCMB’den 75 baz puanlık yükseliş beklerken, en yüksek beklentisi olan kurum 150 baz puanlık faiz yükselimini öngördü.


Piyasa Fed’in Güvercin Mesajlarıyla Ralli Yaptı

Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı konuşması sonrası yaptığı basın toplantısında Amerikan ekonomisinin Covid-19 pandemisinden bütünü ile iyileştiğine dair somut kanıtlar bulamadıkları sürece faizi yükseltmeyeceklerini vurguladı.

Fed’in faizi yüzde 0-0,25 bandında tuttuğu toplantının sonrasında konuşan Powell enflasyon ve istihdam hedeflerini kastederek “Biz işaret verene kadar orada olmadığımızı farz edebilirsiniz. Hedefe yaklaştıkça bu sinyali belirteceğiz. Varlık alımını azaltmayı değerlendirmek için hedeflerimizi başarmanın muhtemel olduğu bir patikadayız” dedi.

Fed üyelerinin bireysel kestirimlerini gösteren ‘dot plot’ grafiğine göre 18 üyeden yedisi 2023 yılının sonunda daha yüksek faiz beklentisindeler. Aralıkta beş üye 2023 sonunda daha yüksek faiz beklentisi içindeydi. Powell komitenin çoğunluğunun önümüzdeki üç sene içinde faizleri sıfıra yakın düzeyde öngördüğüne dikkat çekti.

Powell’a göre faiz artışı öncesinde üyelerin “tahminlerde iyileşme değil gerçek iyileşme” görmeleri gerekmektedir.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans