Connect with us

Global

Amerikan Doları Haftaya Düşüşle Başladı

Published

on

Haftaya ABD doları düşüşle başladı. ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Lideri Vladimir Putin arasında Ukrayna sınırındaki gerilimleri konuşmak üzere bir toplantı yapılabileceği haberleri ile risk hissiyatı destek gördü.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,3 düşüşle 95,745 seviyesinden işlem gördü.

Olası zirve haberi, bu fikri iki lidere öneren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’in toplantıyı “prensipte” ancak “bir işgal gerçekleşmediği halde” kabul ettiğini söylerken Kremlin’den konuyla alakalı bir açıklama gelmedi.

Dolar, geçen hafta Ukrayna sınırında artan gerginlikten en çok değer kazanan para birimlerinden biri olmuştu. Rusya sınıra asker yığıp aynı zamanda komşu Belarus’ta askeri tatbikatlar yaparken Ukrayna güçleri ve Rusya destekli isyancılar, ülkenin doğusunda birbirlerini şiddet uygulamakla suçlamışlardı.

Diplomasinin kazanma olasılığı üzerine euro kazandı. Bununla birlikte EUR/USD %0,5 artarak 1,1373’e yükseldi. USD/JPY %0,1 düşerek 114,96’ya gerilerken riske hassas AUD/USD %0,6 artışla 0,7217’ye ulaştı.

Ruble ise haftaya yükselişle başladı; USD/RUB %0,9 düşüşle 76,6073’ten alıcı buldu.

Nordea analistleri bir notta “Jeopolitik, ilgiyi üzerine çekti ve yatırımcılar ve tüm dünya için endişe yarattı.” dedi. “Rusya-Ukrayna krizi hâlâ devam ediyor ve ne yazık ki jeopolitik risklerin zirveyi görmüş olduğundan emin değiliz.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ECB Toplantısı Doları Düşürürken Euro’yu Yükseltti

Öte yandan Almanya’nın üretici fiyatları Ocak ayında aylık bazda %2,2 ve yıllık bazda %25 yükseldi. Bu, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin daha şahin bir politikaya yönelme sinyali verdiği zaman maruz kaldıkları enflasyon baskılarının bir göstergesi.

ABD piyasası Pazartesi günü Başkanlar Günü tatili nedeniyle kapalı ancak Fed’in, 40 yıldır görülmeyen seviyelerde olan tüketici enflasyonuyla mücadele etmek için agresif hamleler yapacağı beklentisi doları desteklemeye devam ediyor.

Bununla birlikte Fed’in enflasyon ölçümü olarak tercih ettiği söylenen PCE fiyat endeksi (kişisel tüketim harcamaları), Cuma günü paylaşılacak ve yakından izlenecek. PCE’nin Ocak ayında yıllık bazda %6 arttığı tahmin edilirken gıda ve akaryakıt fiyatlarını hariç tutan çekirdek okumanın %5,2 artması bekleniyor.

Hafta boyunca Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Fed Yöneticisi Christopher Waller’ın aralarında bulunduğu çok sayıda Fed yetkilisi konuşma yapacak.

Nordea, “Gelecek için konuşursak mevcut [Ukrayna] krizin bu yılki risk hissiyatının kilit faktörü olmasını beklemiyoruz. Finansal piyasalardaki anlatıya merkez bankalarının ve enflasyon görünümünün hakim olması çok daha olası.” diye ekledi. “Bununla birlikte Rusya ile yakın ilişki içinde olan ülkeler ve şirketler olumsuz yayılma etkileriyle karşı karşıya kalabilir ve Rus rublesi hâlâ savunmasız.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Piyasaların gözü FED kararında

Published

on

By

fed-faiz

Piyasaların gözü FED kararında
Analistler Çarşamba günü yapılacak toplantıların sonunda faiz oranlarını yirmi yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesinde sabit tutmasını beklerken, odak noktasının büyük kısmı toplantı sonrası yapılacak açıklamada Başkan Powell’ın tonu olacak.

Yetkililerin ayrıca FED’in 7,4 trilyon dolarlık bilançosunun küçültülmesinde kısa vadede bir yavaşlama olacağını duyurmasını bekliyor.

Yılın üç ayında beklenenden daha kötü enflasyon raporlarından sonra Powell, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğinden emin olmanın muhtemelen “beklenenden daha uzun” süreceğini söyledi. Merkez bankasının faiz oranlarını “gerektiği sürece” yüksek tutabileceğini de sözlerine ekledi.

Fed liderliği faiz indirimlerinin ertelenmesini önerirken, politika yapıcıların bu yıl hiç faiz indirimi yapmaması gerçek bir olasılık gibi görünmeye başlıyor.

Continue Reading

Global

FED daha şahin gözükebilir mi?

Published

on

By

fed-faiz

Amerika Birleşik Devletleri’nde para politikalarının yönünü öngörebilmek açısından kritik öneme sahip veriler açıklanacak.

ABD’de Mart ayı kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek PCE deflatörü verileri Türkiye saatiyle 15:30’da duyurulacak.

Çekirdek PCE’de ise mart için aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,7 artış açıklanacağı tahmin ediliyor.

Analistler, “Genel olarak veriler, politika yapıcılara enflasyonun yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru kalıcı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven vermeyebilir. Bu da Fed Başkanı Jerome Powell’ın 30 Nisan-1 Mayıs FOMC toplantısında daha şahin bir tonda konuşması için zemin hazırlıyor” açıklamasında bulundu.

Perşembe günü ABD ekonomisinin ilk çeyrekte, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini kaydettiği açıklanmıştı. Ancak beklendiği gibi ilk çeyreğe ait çekirdek PCE yüzde 3,4’lük tahminlerin üzerinde yüzde 3,7 artarak büyüme verisini gölgede bıraktı.

Continue Reading

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans