Connect with us

Global

Krediler 2021 Yılında %38 Artış Gösterdi

Published

on

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler 2021 yılında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38 artarak 5 trilyon 143 milyar TL oldu.

TBB yaptığı açıklamada;

Nakdi kredilerin 4.976 milyar TL’si bankalar, 83 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri, 42 milyar TL’si finansman şirketleri ve 42 milyar TL’si faktoring şirketleri tarafından kullandırıldı.

Tasfiye olunacak alacaklar 2021 yılı Aralık ayı itibarıyla 193 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacakların 183 milyar TL’si bankalara; 6,9 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 1,9 milyar TL’si faktoring şirketlerine ve 1,5 milyar TL’si de finansman şirketlerine ait olan krediler.

Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı 2021 yılında, bir önceki yıla göre 0,9 puan azalarak yüzde 3,6 oldu. Açıklamasında bulundu.

Ticari krediler 4,1 trilyon TL oldu

Ticari krediler yüzde 43 artarak 4,096 milyar TL oldu. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 80 düzeyinde gerçekleşti. Ticari krediler içinde imalat sanayii yüzde 28 ile en yüksek paya sahiptir. Payı yüzde 10 ve üzerinde olan diğer ana sektörler, toptan ve perakende ticaret, inşaat ve enerji oldu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çin’de İstikrar Konut Fiyatlarında Sürüyor

Aralık 2021 itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör; yüzde 7,8 ile inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 5,4 ile enerji sektörü ve yüzde 5,1 ile turizm sektörü takip etti.

Bireysel krediler 1 trilyon TL’ye ulaştı

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 21 artarak 1.046 milyar TL oldu.

Bireysel kredilerin yüzde 46’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 29’unu konut kredileri, yüzde 20’sini kredi kartları ve yüzde 5’ini taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı bir önceki yıla göre 0,3 puan artarak yüzde 2,6 seviyesinde gerçekleşti.

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı 34,9 milyon oldu

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda yaklaşık 900 bin kişi artarak 34,8 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 30 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

İlk defa ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 127 bin oldu

Aralık ayından bu yana 203 bin kişi ilk defa kredi kartı, 127 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 30 bin oldu. 117 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı.

İstanbul, en yüksek bireysel kredi alan il oldu

2021 yılında İstanbul’da 340 milyar TL, Ankara’da 99 milyar TL ve İzmir’de 69 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. İstanbul, yüzde 28 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, İzmir, Tekirdağ oldu.

KAYNAK: INVESTING

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

Global

TESLA kar marjında düşüş beklentisi

Published

on

By

tesla

Tesla’nın satış büyümesi yavaşlıyor ve bugün açıklanacak sonuçlara ağır bir şekilde yansıması bekleniyor. Tesla’nın, işten çıkarmalar ve araç fiyat indirimlerini içeren kaotik bir haftanın sonrasında 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük brüt kar marjını raporlaması beklentiler arasında.

Tanaka Growth Fund portföy yöneticisi Graham Tanaka, Model 2 konusundaki belirsizlik ve Cybertruck elektrikli pikap üretiminin yavaş olması nedeniyle son pozisyonunu da tasfiye ettiğini açıkladı. “Gelecek yıl Tesla’ya sahip olmanın daha fazla riskli olacağını düşünüyoruz” diyen Tanaka Cybertruck’ın ne kadar hızlı yükselişe geçeceğini bilmediklerini söyledi.

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi ve otomobil fabrikasına yapılacak büyük yatırımları duyurması bekleniyordu. Ancak Musk, Tesla’nın “çok ağır yükümlülüklerini” gerekçe göstererek son dakikada iptal etti.

Continue Reading

Global

Petrolde en sert düşüş

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent geçtiğimiz hafta yüzde 3,5 kayıpla varil başına 87 doların altına düştü. Bu Şubat ayının başından bu yana en büyük düşüş oldu. İran’ın insansız hava aracı ve füze saldırısına İsrail’in tepkisini küçümsemesiyle birlikte Cuma günü fiyatların sert düşmesinin ardından piyasada tedirgin bir sakinlik hakim.

ABD Meclisi, düşmanlıkların ardından İran’ın petrol sektörüne yönelik yeni yaptırımları kabul ederek, tedbirin birkaç gün içerisinde Senato’dan geçmesini sağladı. ABD hükümeti ayrıca Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşında yeni finansmana da onay verdi.

Jeopolitik gerilimler ve OPEC+’nın piyasayı daraltan arz kesintileri nedeniyle petrol bu yıl yaklaşık yüzde 13 arttı. Yatırımcılar bu hafta, aralarında Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçümü de bulunan ve para politikasının izleyeceği yol hakkında daha fazla ipucu verecek olan bir dizi ABD ekonomik verisine odaklanacak.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans