Connect with us

Global

Pamuk Fiyatları Son 11 Yılın Zirvesinde

Published

on

Pamuk fiyatları, New York Ticaret Borsası’nda yüzde 2.5’in üzerinde arttı. Bununla birlikte pamuk fiyatı 1,3015 dolarla Haziran 2011’den buna en yüksek seviyeyi gördü.
Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte emtia piyasasında dalgalı bir seyi izleniyor. New York Ticaret Borsası’nda işlem gören pamuğun libresi bugün 1,3015 dolara kadar yükseldi. Bununla birlikte pamuk, son 11 yılın zirvesini görmüş oldu.
Çin’de artmaya başlayan Kovid-19 vakaları ile ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde artışa gitmesi de emtia fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arasında.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bakan Nebati: “Yatırımcılar İçin Londra’ya da Gideriz” – (bugunfinans.com)

ABD’de pamuk üretiminin yoğun olduğu Batı Teksas’ta ise hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde olacağına ilişkin tahminlerden dolayı pamuk üretimine yönelik endişeler de pamuk fiyatlarında yükselişe yol açtı.

Söz konusu gelişmelerle pamuk fiyatları, New York Ticaret Borsası’nda yüzde 2,5’in üzerinde artarak 1,3015 dolarla Haziran 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra saat 13.15 itibarıyla 1,2840 seviyelerinde dengelendi.

Tarım emtia fiyatları yüzde 1’in üzerinde arttı

Bugün diğer tarım ürünleri fiyatlarında da yüzde 1’in üzerinde yükselişler görülürken, Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğdayda yüzde 1,6, mısır yüzde 1,5 ve soya fasulyesinde yüzde 1,1, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören şekerde yüzde 1,2 civarında yükselişler yaşandı.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle buğday fiyatlarında görülen artışın Orta Doğu ve Afrika’da gıdaya ilişkin kıtlık olacağı konusunda endişeleri artırdığını belirtti.

Güney Amerika’daki kuraklığın da tarım emtialarında yükselişi tetikleyen önemli bir neden olarak öne çıktığını belirten analistler, Çin’in Brezilya’dan ithal ettiği soya fasulyesinde artış görülmesinin de soya fasulyesi fiyatlarını yukarı yönlü etkilediğini ifade etti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Enflasyonda ılımlı düşüş

Published

on

By

Türkiye enflasyon verisi açıklandı

Enflasyonda ılımlı düşüş
Kasım ayında yıllık tüketici enflasyonu Ekim ayına göre ılımlı da olsa hızlanma gösterdi. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 artış gösterdi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre Kasım’da aylık artış yüzde 3,28 olarak gerçekleşti.

Ekim’de yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti.

Çekirdek göstergede ise yatay seyir izlendi. Kasım’da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,89 oldu. Ekim ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,76 olarak kaydedilmişti.

Continue Reading

Altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı

Published

on

By

altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı
Kasım ayı geride kalırken, ons altın aylık performansına baktığımızda yüzde 5 seviyelerinde değer kazandı.
Özellikle Amerika’dan gelen ekonomik veriler ile birlikte FED’in önümüzdeki yıl faiz indirimine başlayabileceği yönelik beklentiler arttı. Bu beklentiler ile dolar baskılanırken değerli metallerde ise yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu.

Geçtiğimiz gün ABD kanadından gelen GSYİH verileri izlendi. Yayınlanan veriye göre ülke ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 5,2 büyüyerek beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Bu rakam ise 2021 yılının son çeyreğinden itibaren en güçlü büyüme olarak kayıtlara geçti.

Continue Reading

Global

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde

Published

on

By

OPEC+’nın-üretim-kesintileri-odağında-petrol-geri-çekiliyor

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde
Küresel gösterge olan Brent, önceki iki seansta neredeyse yüzde 4 yükseliş gösterdikten sonra varil başına 83 dolar civarında işlem gördü. ABD ham petrolü ise 78 dolar altında kaldı. OPEC+’ın ağır toplarından Suudi Arabistan, gelecek yıl yeniden petrol fazlası oluşmaması için diğer üyelere üretimi kısıtlama konusunda kendisine katılma konusunda baskı yapmaya devam ediyor. Fakat Perşembe günü yapılacak toplantı öncesinde Angola ve Nijerya gibi ülkelerden gelen baskıyla karşı karşıya.

Üyeler, günde 1 milyon varil veya daha fazla miktarda daha derin bir toplu kesintinin düşünülebileceğini söyledi. ABD’den yapılan rekor ihracatlar da dahil olmak üzere üretici grubu dışında gelen bol arzın ortasında, grup çapında indirimlerin olmaması, Brent’in son iki ayda yaklaşık yüzde 13 düşmesiyle birlikte petrol fiyatlarında daha fazla zayıflamaya yol açabilir. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında piyasanın gelecek yıl tekrar fazlaya döneceğini söyledi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans