Connect with us

Emtia

Petrol günü kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Published

on

Petrol haftanın son işlem gününde %2 yükseliş yaşadı.
Hafta içerisinde 103 dolara kadar brent petrol dün ise vadeli işlemlerde 91 dolara yaklaşarak Şubat ayı sonrasında en düşük seviyesini gördü. Bu hafta %5 değer kaybeden fiyatta sene başı getiri de %20’ye kadar düştü.

Çin’de bu hafta açıklanan PMI verileri, sektörde daralmanın devam ettiğini gösterdi. Çin’de yaşanan ekonomik yavaşlama daha az üretim anlamına geleceği için petrol talebini azaltıyor.

Savaş’ında etkisiyle Mart ayında yaşanan ralli sonrası küresel ekonomideki durgunluğu ana senaryo olarak fiyatlayan petroldeki baskı artıyor. Nisan-Ağustos döneminde %20’den fazla gerileyen fiyat savaş dönemindeki kazancını sildi.

Dolardaki yükseliş petrolde baskı oluşturuyor

Dolar, küresel piyasalarda 20 yılın en yüksek seviyesine geldi. Bu yükselişle birlikte faiz artışı beklentileri ve küresel risk iştahındaki azalmanın dolara talep yaratması etkili oluyor. Bugün açıklanacak istihdam rakamlarındaki artış dolar için pozitif olsa da petrol için de olumlu bir gösterge. Çünkü alt detaylarında artan istihdamın servis ve yol ihtiyaçları doğurması akaryakıt tüketiminin artması ve dolarlı olarak da petrol ihtiyacının artması anlamına geliyor.

Olumlu istihdam verisi bugün yükselen petrolün kazancını korumasını sağlayabilir. Ancak haftalık bazda petrol düşüşle kapanış yapmaya hazırlanıyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emtia

Petrol fiyatları ABD’nin hamlesiyle yükseldi

Published

on

By

Petrol fiyatları ABD'nin hamlesiyle yükseldi

Amerika ham petrolü geçtiğimiz haftanın son iki seansında neredeyse yüzde 4 değer kaybettikten sonra varil başına 75 doların üstüne çıktı.

Başkan Şi Cinping, 2023 yılı için tüketimin eski haline getirilmesi ve artırılmasının “öncelik alması” gerektiğinin altını çizdi. Bu taahhüt, Covid vakaları artsa da yeniden açılma süreci inişli çıkışlı olsa bile enerji talebini desteklemeye yardımcı olabilir.

Enerji Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD’de yetkililerinin Stratejik Petrol Rezervini 3 milyon varillik sabit fiyatlı bir satın almayla yenilemek için harekete geçtiğini açıkladı. Duyuru, Başkan Joe Biden’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra hızla artan yerel enerji maliyetlerini azaltmaya yardımcı olmak için yapıldı.

Petrol, ABD ve Avrupa’daki resesyon endişelerinin artması ve merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesiyle ikinci kaybına doğru ilerliyor. Buna ek olarak, G7 tarafından uygulanan bir fiyat tavanı ve Avrupa Birliği büyük aksamalara yol açmadığı için Rus akışlarının şimdiye kadar esnek olduğu kanıtlandı.

Continue Reading

Emtia

Petrol fiyatlarında toparlanma

Published

on

By

Petrol fiyatlarında toparlanma

Petrol fiyatları haftanın ikinci gününde yükselişte. Kanada-ABD boru hattında uzun süreli bir kesinti beklentisiyle, yılın en düşük seviyelerinden toparlanmaya devam etti ancak piyasalar, ABD’nin enflasyon verileri ve bu hafta yapılacak Fed toplantısı öncesinde temkinli kaldı.

Petrol, Keystone boru hattındaki bir kesintiyle ABD arzındaki daralma beklentisiyle büyük ölçüde desteklendi. Boru hattını işleten Kanadalı TC Energy Corp, geçen hafta meydana gelen büyük bir sızıntının ardından tedarikin yeniden başlamasının ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Kansas’ta meydana gelen ve 14.000 varilden fazla petrolün kaybına yol açan olay, yaklaşık on yıldır ABD’de meydana gelen en büyük petrol sızıntısı oldu.

Brent Asya’daki erken ticarette yüzde 0,5 artışla 78,47 dolara yükselirken WTI %0,7 artışla 73,70 dolara ulaştı. Her iki sözleşme de geçen hafta bir yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra Pazartesi günü yaklaşık yüzde 3 arttı.

Küresel resesyona ilişkin belirsizlik, Çin’deki zayıf talep ve Rus petrolüne beklenenden daha düşük bir tavan fiyat uygulanması, geçtiğimiz iki hafta boyunca ham petrol fiyatlarına darbe vurdu. OPEC’in yılın son toplantısında arzı sabit tutması ve daha fazla üretim kesintisi bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması da ham petrole olan ilgiyi azalttı.

Şimdi gözler, ülkenin 2023 para politikasını etkilemesi beklenen ve TSİ 16.30’da açıklanacak olan ABD TÜFE verisine çevrildi. Tüketici fiyat endeksinin Kasım ayında bir önceki aya göre daha da yavaşlaması beklenirken piyasalar, özellikle ÜFE’nin aynı ayda beklendiği kadar yavaşlama göstermemesinin ardından artış yönlü herhangi bir sürprize karşı temkinli.

Beklenenden daha güçlü bir veri, Fed’den şahin bir tepki gelmesine neden olabilir ve bu da ABD faiz oranlarının daha yüksek seviyelere çıkmasına yol açabilir. Merkez bankasının Çarşamba günü faizlerde 50 baz puanlık daha ufak bir artırım yapma yoluna gitmesi beklenirken enflasyonda bir azalma işareti görülmemesinin, faizlerin 2023 yılına kadar yüksek kalmasına neden olacağı konusunda uyarıda bulundu.

ABD faiz oranlarındaki sert yükseliş, bu yıl ham petrol piyasaları üzerinde ağır bir yük oluşturan potansiyel bir resesyona ilişkin endişeleri artırdı. Son aylarda dünyanın dört bir yanından gelen ekonomik göstergelerin zayıflaması da bu düşünceyi pekiştirdi.

Continue Reading

Emtia

Tarım enflasyonu rekor seviyede

Published

on

By

Tarım enflasyonu rekor seviyede

Tarım enflasyonu tarihi rekorunu kırdı. Çiftçinin ürettiği ürünün ilk el satışındaki fiyat değişimini gösteren tarım ÜFE Ekim’de geçen aya göre yüzde 4,59 oranında artış gösterirken, son bir yılda ise yüzde 163,32 rekor seviyede yükseliş yaşadı.

TÜİK raporuna göre, Ekim ayında endekste kapsanan 92 maddeden 20 maddenin ortalama fiyat azalış, 59 maddenin ortalama fiyatında ise artış yaşandı.

Aylık en çok artış sert kabuklu meyvelerde görüldü

Aylık artışın yüksek olduğu alt grup yüzde 50,68 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 13,58 ile yağlı meyveler oldu. Yıllık bazda en çok artış ise yüzde 361,53 ile turunçgiller ve yüzde 230,48 ile çeltikte görüldü.

Sektörlerde bir önceki aya göre, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %1,81 oranında azalma oldu. Tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,72, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise yüzde 5,85 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,21, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 4,36 ve çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 8,84 artış yaşandı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans