Connect with us

Global

G7 Ülkelerinden Rusya’ya Kripto Yeni Yaptırımları

Published

on

G7 ülkeleri Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında bir dizi yaptırımlar uygulamıştı. G7 ülkelerinin Rusya’ya yönelik yeni kripto yaptırımlarını bir bildiri ile yayımladı. ABD ve Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerin ortak kararı, Rus vekillerinin ve oligarkların uluslararası yaptırımı aşmak için kripto paraları kullanamamalarına odaklanıyor.

Yapılan açıklamalar, temel olarak Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmak için kripto para sektörünü kullanmasını önlemek için çeşitli kısıtlamaların detaylarını içeriyor.

ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya, İtalya ve Almanya ülkelerinden oluşan G7 ülkeleri, açıklamada mevcut yaptırımların zaten kripto para birimlerine de uygulandığını vurguladı. Beyaz Rusya da Rusya ile birlikte yaptırımlara konu olan bir ülke olarak belirtildi.

Beyaz Saray tarafından yapılan son açıklamada Rusya’nın yaptırımları aşma konusundaki girişimlerinin kripto varlıklar da dahil olmak üzere yakından izlendiği duyurusunu yapmıştı. ABD Hazine Bakanlığı, tüm ülke vatandaşlarına Ruslarla kripto borsaları, harici cüzdan sunucuları ve diğer hizmet sağlayıcıları aracılığıyla herhangi bir kripto işlemi yapılmasını yasaklamıştı.

Bakanlık, ayrıca Rusya Merkez Bankası, Rusya Federasyonu Ulusal Varlık Fonu veya Rusya Federasyonu Maliye Bakanlığı ile ilgili sanal para işlemlerinin de yasaklandığını duyurdu.

Yeni yönergeler, ABD Senatörü Elizabeth Warren’ın Rus oligarklarının yaptırımlardan kaçmak için kripto kullanmasını önlemek için bir yasa tasarısı hazırladığını duyurmasından hemen sonra geldi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Vladimir Putin, Ukrayna Görüşmelerinde Değişimler Var (bugunfinans.com)

Bu gelişmenin yanında Biden yönetimi, dijital varlıkların ulusal güvenlik ve ekonomi üzerindeki etkisine odaklanan ve uzun zamandır beklenen kripto yürütme emrini yürürlüğe alacak.

Kripto borsaları Rus kullanıcıları engelleme kararına uzak duruyor

Birçok kripto borsası, Ukrayna Başbakan Yardımcısının tüm Rus hesaplarını bloke etme taleplerini reddetmişti.

Son olarak Tether, Ukrayna Başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov’un bu talebine itiraz etti. Tether’in bu gibi durumlarda sürekli piyasa takibi yürüttüğü bildirildi.

Tether’in CTO’su Paolo Ardoino, CoinDesk’e şirketin uluslararası yaptırımlara aykırı olabilecek herhangi bir düzensiz hareket olmamasını sağlama gayreti içinde olacağı açıklamasında bulundu.

Piyasanın en büyük sabit kripto parasını yöneten şirket tarafından yapılan bu yorumun yasağı reddeden Coinbase (NASDAQ:COIN), Kraken ve Binance’in aldığı kararlarla aynı düşündüğü görülüyor.

Binance borsasının CEO’su Changpeng Zhao, Binance’in yaptırım kurallarını harfiyen uyguladığını dile getirirken tüm Rus kullanıcıları engellemeyi düşünmediğini ve etik dışı olduğunu söyledi.

Kripto şirketlerinin ortak görüşü ise tüm bir ulusa yasak getirmenin Bitcoin’in merkezsiz yapısına aykırı, bağımsız ödeme erişimi sunma fikrine ters düşeceği yönünde.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

FED daha şahin gözükebilir mi?

Published

on

By

fed-faiz

Amerika Birleşik Devletleri’nde para politikalarının yönünü öngörebilmek açısından kritik öneme sahip veriler açıklanacak.

ABD’de Mart ayı kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek PCE deflatörü verileri Türkiye saatiyle 15:30’da duyurulacak.

Çekirdek PCE’de ise mart için aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,7 artış açıklanacağı tahmin ediliyor.

Analistler, “Genel olarak veriler, politika yapıcılara enflasyonun yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru kalıcı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven vermeyebilir. Bu da Fed Başkanı Jerome Powell’ın 30 Nisan-1 Mayıs FOMC toplantısında daha şahin bir tonda konuşması için zemin hazırlıyor” açıklamasında bulundu.

Perşembe günü ABD ekonomisinin ilk çeyrekte, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini kaydettiği açıklanmıştı. Ancak beklendiği gibi ilk çeyreğe ait çekirdek PCE yüzde 3,4’lük tahminlerin üzerinde yüzde 3,7 artarak büyüme verisini gölgede bıraktı.

Continue Reading

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans