Connect with us

Global

FED’den yüksek faiz artışı beklentisi arttı

Published

on

FED'den yüksek faiz artışı beklentisi arttı

Amerika Birleşik Devletleri TÜFE verisi sonrasında Eylül ayında 100 baz puanlık faiz artışı söylentileri yayılmaya başladı. Tahvil kralı olarak bilinen Jeffrey Gundlach ise piyasalardaki hakim görüşün aksine 25 baz puanlık faiz artışından yana olduğunu dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletlerinde beklentiyi aşan bir şekilde yıllık yüzde 8,3 artması sonucunda ekonomistler ve yatırım bankası analistleri Fed’in Eylül ayında 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini vurgulamaya başladı.

Fed’in enflasyon yükselişi sürecinde eğrinin gerisinde kaldığını vurgulayan eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers enflasyonun faizler yüzde 4’e yaklaşana kadar kontrol altında tutulamayacağını vurguladı ve faizlerin 100 baz puan artması gerektiğini söyledi.

Nomura ekonomistleri de Eylül ayı faiz tahminini 75 baz puandan 100 baz puana çıkardı. Nomura’dan Aichi Amemiya, Rob Dent ve Jacob Meyer, Fed’in faiz artış döngüsünü Şubat 2023’te, önceki tahminlerinden 50 baz puan yukarıda, yüzde 4,50-yüzde 4,75 bandında nihayete kavuşturmasını bekliyor.

Goldman Sachs’tan Christian Mueller-Glissmann ise “yüksek ve yapışkan enflasyona” dikkat çekerek yüksek getirilerin tüm varlık grupları değerlemelerine etkide bulunacağını söyledi.

Swap piyasaları ABD TÜFE verisi sonrası eylülde 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalini tamamen fiyatladı. 100 baz puanlık faiz artışı ise yüzde 20 ihtimal olarak fiyatlanıyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasalarda risk iştahı

Published

on

By

Küresel piyasalarda risk iştahı

FED üyelerinin faizde durma sinyali vermesi ve Çin’de Caixin imalat PMI’ın sürpriz bir şekilde toparlanmaya işaret etmesiyle riskli varlıklara yönelik iştah yüksek seyrediyor.

Asya Pasifik’te hisseler Japonya ve Çin öncülüğünde yükseliyor.

Geçtiğimiz günü ekside kapatan ABD hisse senedi endekslerinde ise vadeliler pozitife ve negatif bölgede

ABD 10 yıllık tahvil getirisi borç tavanı gündeminin geride kalmasının ardından yüzde 3,66 ile yatay.

Continue Reading

Global

Summers’dan faiz yorumu

Published

on

By

Summers'dan faiz yorumu

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, dünyanın en büyük ekonomisinin sürekli bir enflasyon sorunu ve hızla artan borcuyla boğuşurken, kısa vadede ABD faiz oranlarının artacağını ve uzun vadede ABD vergilerinin önemli ölçüde artacağını düşünüyor.

Geçtiğimiz Salı günü Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde yaptığı konuşmasında Harvard Üniversitesi profesörü, ABD’nin FED’in yüzde 2 hedefinin iki katından fazla olan yüzde 4,5 ila yüzde 5’lik bir enflasyon oranına takıldığını söyledi.

Summers, geçmişteki faiz artışları ve bankacılık sektöründeki stresin ekonomi üzerinde beklenenden daha az baskı uyguladığı düşünüldüğünde, bunun merkez bankasının muhtemelen fiyatları baskılarını düzenlemek için federal fon oranını daha da artırmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini açıkladı.

Summers, “Tahminim, Fed fonlarının bulundukları yerden 50 baz puan veya daha fazla bir noktaya ulaşması gerekecek” dedi. Ayrıca, bunun yarım puanlık bir artışın 25 baz puanlık artışlarla olup olmadığı ikincil öneme sahip olduğunu söyledi.

Continue Reading

Global

Piyasalarda borç tavanı rallisi

Published

on

By

Piyasalarda borç tavanı rallisi

Amerika Birleşik Devletleri piyasalarının bir günlük tatilinin ardından ABD devlet tahvilleri ve hisse senetleri vadelileri, borç tavanı görüşmelerinin olumlu seyretmesi nedeniyle ralli yapıyor.

Uzun vadeliler tahvillere olan taleplerle birlikte ABD 10 yıllık getirisi 4 baz puan düşüşle yüzde 3,758 oldu.

Asya’da ise gerilen Çin-ABD ilişkilerinin etkisi devam ediyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 1, Çin CSI 300 ise yüzde 0,8 kayıp yaşadı.

Morgan Stanley’in Güney Koreli yapay zeka teknolojileri şirketlerine yönelik tavsiyesini yükseltmesinin ardından Kospi endeksi Asya Pasifik bölgesi piyasaları içinde olumlu ayrışıyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans