Global

FED’den yüksek faiz artışı beklentisi arttı

Published

on

Amerika Birleşik Devletleri TÜFE verisi sonrasında Eylül ayında 100 baz puanlık faiz artışı söylentileri yayılmaya başladı. Tahvil kralı olarak bilinen Jeffrey Gundlach ise piyasalardaki hakim görüşün aksine 25 baz puanlık faiz artışından yana olduğunu dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletlerinde beklentiyi aşan bir şekilde yıllık yüzde 8,3 artması sonucunda ekonomistler ve yatırım bankası analistleri Fed’in Eylül ayında 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini vurgulamaya başladı.

Fed’in enflasyon yükselişi sürecinde eğrinin gerisinde kaldığını vurgulayan eski ABD Hazine Bakanı Larry Summers enflasyonun faizler yüzde 4’e yaklaşana kadar kontrol altında tutulamayacağını vurguladı ve faizlerin 100 baz puan artması gerektiğini söyledi.

Nomura ekonomistleri de Eylül ayı faiz tahminini 75 baz puandan 100 baz puana çıkardı. Nomura’dan Aichi Amemiya, Rob Dent ve Jacob Meyer, Fed’in faiz artış döngüsünü Şubat 2023’te, önceki tahminlerinden 50 baz puan yukarıda, yüzde 4,50-yüzde 4,75 bandında nihayete kavuşturmasını bekliyor.

Goldman Sachs’tan Christian Mueller-Glissmann ise “yüksek ve yapışkan enflasyona” dikkat çekerek yüksek getirilerin tüm varlık grupları değerlemelerine etkide bulunacağını söyledi.

Swap piyasaları ABD TÜFE verisi sonrası eylülde 75 baz puanlık faiz artışı ihtimalini tamamen fiyatladı. 100 baz puanlık faiz artışı ise yüzde 20 ihtimal olarak fiyatlanıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version