Emtia

Petrol günü kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Published

on

Petrol haftanın son işlem gününde %2 yükseliş yaşadı.
Hafta içerisinde 103 dolara kadar brent petrol dün ise vadeli işlemlerde 91 dolara yaklaşarak Şubat ayı sonrasında en düşük seviyesini gördü. Bu hafta %5 değer kaybeden fiyatta sene başı getiri de %20’ye kadar düştü.

Çin’de bu hafta açıklanan PMI verileri, sektörde daralmanın devam ettiğini gösterdi. Çin’de yaşanan ekonomik yavaşlama daha az üretim anlamına geleceği için petrol talebini azaltıyor.

Savaş’ında etkisiyle Mart ayında yaşanan ralli sonrası küresel ekonomideki durgunluğu ana senaryo olarak fiyatlayan petroldeki baskı artıyor. Nisan-Ağustos döneminde %20’den fazla gerileyen fiyat savaş dönemindeki kazancını sildi.

Dolardaki yükseliş petrolde baskı oluşturuyor

Dolar, küresel piyasalarda 20 yılın en yüksek seviyesine geldi. Bu yükselişle birlikte faiz artışı beklentileri ve küresel risk iştahındaki azalmanın dolara talep yaratması etkili oluyor. Bugün açıklanacak istihdam rakamlarındaki artış dolar için pozitif olsa da petrol için de olumlu bir gösterge. Çünkü alt detaylarında artan istihdamın servis ve yol ihtiyaçları doğurması akaryakıt tüketiminin artması ve dolarlı olarak da petrol ihtiyacının artması anlamına geliyor.

Olumlu istihdam verisi bugün yükselen petrolün kazancını korumasını sağlayabilir. Ancak haftalık bazda petrol düşüşle kapanış yapmaya hazırlanıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version