Connect with us

Global

Küresel Piyasalara Kuvvetli Ekonomik Veriler Destek Veriyor

Published

on

Küresel piyasalara kuvvetli ekonomik veriler destek veriyor. Özellikle ABD cephesinden gelen güçlü ekonomik bilgiler riskli varlıklara yönelik iştahı çoğaltırken, küresel piyasalarda bu olumlu rüzgarın etkisi hissediliyor.

Aşılamanın hız kazanması ile beraber ekonomik göstergelerin hızlı yükselme kaydettiği ABD’nin etkisinde riskli varlıklarda olumlu görünüm söz konusu.

Küresel piyasalarda hisse senedi piyasalarında işlemler rekor düzeylere yakın gerçekleşirken, gözler bugün açıklanacak Fed toplantı tutanaklarında.

ABD’de işlem hacminin az olduğu Salı gününde endeksler geriye yönelik hareketler kaydetti. Ülkede endekslerdeki işlem hacmi bu sene ilk kez 10 milyar hissenin altına gerileme yaptı. Günün ilk vadeli işlemlerinde ABD ve Avrupa tarafında dalgalanma kaydedildi. Asya endekslerinde de benzer özellikte görünümler yaşandı.

Küresel piyasalarda dolardaki dört işlem günlük düşüş son buldu. Dolar Endeksi işlem gününün ilk kısmında yatay hareket seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %1,65 düzeyinden işlem gördü.

Küresel Piyasalara IMF Morali

Aşılamanın hız kazanması özellikle gelişmiş ekonomilerdeki pozitif görünümü desteklerken IMF’nin küresel ekonomiye ilişkin revizesi de piyasaların risk algısını destekledi.

Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayımlayan IMF, küresel büyüme olasılıkları 2021 için %5,5’ten %6’ya yükseltti. Eğer IMF tahmini gerçekleşirse, 2020’de %3,3 ile 1929’daki Büyük Buhran’dan bu zamana kadar en sert küçülmesini kaydeden dünya ekonomisi 2021’de son 40 yılın en hızlı yükselmesini kaydetmiş olacak.

IMF 2022 için ise %4,2 olan tahminini %4,4’e güncelledi. IMF’e göre birçok gelişmiş ülke ekonomisi pandemi öncesi milli gelir düzeylerine 2022’ye kadar ulaşamayacak. IMF gelişmekte olan ülkelerin düzelmesinin ise 2023’e kadar devam edeceği tahminini yapıyor. IMF geride bıraktığımız hafta 2024’te küresel ekonominin Covid-19 öncesi salgın düzeylerinden yaklaşık %3 küçük olacağını ifade etmişti.

Mizuho Bank Ltd. Döviz stratejisti Ken Cheung, “Dolar son satış dalgası sonrasında nefes alıyor gibi görünüyor. IMF’nin ABD büyüme tahminini yükseltmesi dolar için olumlu bir gelişme ancak bu fiyatlama zaten geride bıraktığımız birkaç ayda gerçekleşti” değerlendirmesinde bulundu. IMF’nin küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltmesinin sonrasında ham petrolün varil fiyatı da talebin yükseleceği beklentisi ile 59 doların üstüne yükseldi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

TCMB faiz artırımına devam edecek mi?

Published

on

By

TCMB.jpg

Capital Ecomics’ten William Jackson, Türkiye’de enflasyonun zirveye ulaşmış olabileceğini söyledi.

Eylül’de tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 61,5 oranında arttığını fakat bunun Türkiye’nin son dönemdeki standartlarına göre düşük bir ivme olduğunu söyleyen Jackson, aylık bazda enflasyonun azaldığına dikkat çekti.

Jackson “Bu durum, liradaki düşüşün ve akaryakıt fiyatlarındaki artışların etkisinin azalmaya başladığına dair erken kanıtlar sunuyor.” dedi.

Bu çerçevede Merkez Bankasının, yükselen enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırma politikasının devam etmesi gerekeceğini belirten Jackson, mevcut yüzde 30’luk politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 40’a çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Continue Reading

Global

Türkiye’nin ham petrol ithalatı arttı

Published

on

By

Ham-Petrol

Türkiye’nin ham petrol ithalatı miktarı Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 18 artış gösterdi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre, ham petrol ithalatı, Haziran ayında 2 milyon 852 bin 705 ton oldu. İthalat Temmuz ayında 2 milyon 417 bin 109 seviyesindeydi.

İthalat Ağustos ayında geçen yıl aynı aydaki 2 milyon 942 bin 496 tona göre ise yüzde 3,1 düşüş gösterdi.

Yılın ilk 8 ayında ithalat miktarı 19,53 milyon tona ulaştı.

Continue Reading

Global

Bakan Şimşek yatırımcı turuna çıkıyor

Published

on

By

Maliye-Bakanı-Mehmet-Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı buluşmaları kapsamında ekim ayında 3 farklı ülkede toplantı yapacak.

Bakanlığın açıklamasına göre, bakan Şimşek 4-5 ekim’de ilk olarak Londra’da yatırımcı toplantısına katılacak.

Citibank ve BofA’nın düzenlediği toplantının sonrasında Şimşek’in diğer durağı 11-14 Ekim’de IMF ve Dünya Bankası’nın toplantısına girecek.

Fas’ın Marakeş kentindeki bu toplantıların ardından Şimşek, Fransa’nın başkenti Paris’te 19 Ekim’de bir diğer yatırımcı toplantısında konuşacak.

Bakan Şimşek’in bu toplantıların ardından ay sonunda ikinci Körfez turunu gerçekleştirmesi de bekleniyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans