Global

Küresel Piyasalara Kuvvetli Ekonomik Veriler Destek Veriyor

Published

on

Küresel piyasalara kuvvetli ekonomik veriler destek veriyor. Özellikle ABD cephesinden gelen güçlü ekonomik bilgiler riskli varlıklara yönelik iştahı çoğaltırken, küresel piyasalarda bu olumlu rüzgarın etkisi hissediliyor.

Aşılamanın hız kazanması ile beraber ekonomik göstergelerin hızlı yükselme kaydettiği ABD’nin etkisinde riskli varlıklarda olumlu görünüm söz konusu.

Küresel piyasalarda hisse senedi piyasalarında işlemler rekor düzeylere yakın gerçekleşirken, gözler bugün açıklanacak Fed toplantı tutanaklarında.

ABD’de işlem hacminin az olduğu Salı gününde endeksler geriye yönelik hareketler kaydetti. Ülkede endekslerdeki işlem hacmi bu sene ilk kez 10 milyar hissenin altına gerileme yaptı. Günün ilk vadeli işlemlerinde ABD ve Avrupa tarafında dalgalanma kaydedildi. Asya endekslerinde de benzer özellikte görünümler yaşandı.

Küresel piyasalarda dolardaki dört işlem günlük düşüş son buldu. Dolar Endeksi işlem gününün ilk kısmında yatay hareket seyretti. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %1,65 düzeyinden işlem gördü.

Küresel Piyasalara IMF Morali

Aşılamanın hız kazanması özellikle gelişmiş ekonomilerdeki pozitif görünümü desteklerken IMF’nin küresel ekonomiye ilişkin revizesi de piyasaların risk algısını destekledi.

Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayımlayan IMF, küresel büyüme olasılıkları 2021 için %5,5’ten %6’ya yükseltti. Eğer IMF tahmini gerçekleşirse, 2020’de %3,3 ile 1929’daki Büyük Buhran’dan bu zamana kadar en sert küçülmesini kaydeden dünya ekonomisi 2021’de son 40 yılın en hızlı yükselmesini kaydetmiş olacak.

IMF 2022 için ise %4,2 olan tahminini %4,4’e güncelledi. IMF’e göre birçok gelişmiş ülke ekonomisi pandemi öncesi milli gelir düzeylerine 2022’ye kadar ulaşamayacak. IMF gelişmekte olan ülkelerin düzelmesinin ise 2023’e kadar devam edeceği tahminini yapıyor. IMF geride bıraktığımız hafta 2024’te küresel ekonominin Covid-19 öncesi salgın düzeylerinden yaklaşık %3 küçük olacağını ifade etmişti.

Mizuho Bank Ltd. Döviz stratejisti Ken Cheung, “Dolar son satış dalgası sonrasında nefes alıyor gibi görünüyor. IMF’nin ABD büyüme tahminini yükseltmesi dolar için olumlu bir gelişme ancak bu fiyatlama zaten geride bıraktığımız birkaç ayda gerçekleşti” değerlendirmesinde bulundu. IMF’nin küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltmesinin sonrasında ham petrolün varil fiyatı da talebin yükseleceği beklentisi ile 59 doların üstüne yükseldi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version