Connect with us

Global

Rüzgar Enerjisi 1,6 Milyar Euro Yatırım

Published

on

Rüzgar Enerjisi 1,6 Milyar Euro Yatırım Bekliyor

Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol, 2 bin megavat kabiliyetli mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Rüzgar Enerjisi Santrali (mini YEKA RES) tasarılarına yönelik yatırım tutarının 1,6 milyar euro meblağ düzeylerini bulabileceğini bildirdi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güray Erol, plasmanın geri dönüş düzeyi ve üretim yapılabilirliği göz önüne alındığında mini YEKA RES’te proje kapasitelerinin 20, 30 ve 50 megavat biçimde belirlenebileceğini ifade etti.

Bu stil ihalelere farklı yatırımcıların ortak olabileceği ve santrallerin daha süratli hayata geçirilmesinin muhtemel olabileceğini dile getiren Erol, “Böylece projeler daha basit finanse yapabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2018’de bu 2 bin megavatlık projenin müracaat onayını yapacaktı. Daha sonra ileri bir tarih Ekim 2020’ye ertelediler. Ekim ayı yaklaşırken de bunu süresiz ertelediler. Şimdi fark ediyoruz ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu 2 bin megavat düzeyini Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin uygun gördüğü, EPDK’nin kapasite olarak oluşturacağı YEKA olarak kullanma kararı verdi.” diye konuştu.

Erol, bu projelerin nereye yapılacağı hususunda farklı düşünceler olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
Türkiye‘de rüzgarın kuvvetli olduğu üç koridor var. Bu koridorlardan bir tanesi, Tekirdağ ve Marmara Denizi’nin güney bölümünde, diğeri Balıkesir, İzmir ve Bodrum’dan gelen koridor. Üçüncü koridor da ise Karaman, Mersin Toroslar ve Hatay sırtları bandı içinde bulunuyor. Bu üç bölge en fazla yatırım alan bölge ve kapasite açısından oldukça sıkı. Mini YEKA RES’te, kurulumların daha az yapıldığı bölgelerin değerlendirileceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki zamanlarda duyurulması beklenen 2 bin megavat kapasiteli mini YEKA RES projelerinin yatırım düzeyinin 1,6 milyar euro seviyesinde olacağını bekliyoruz.”

Rüzgar Enerjisi Elektrik Depolama Merkezi

Erol, kapasite ölçekleri küçülme yaşadıkça diğer YEKA projelerinde olduğu gibi bir Ar-Ge merkezi ya da fabrika kurulumu zorunluluğunun da ortadan kaybolacağı düşündüklerini söyledi.

Projeler için gerekli malzemelerin yerli firmalardan kolaylıkla sağlanabileceğine işaret eden Erol, “Türkiye’de %50 yerlilikle rüzgar malzemeleri satın alınabiliyor. Başka mini YEKA RES projelerinin bir kısmında elektrik depolanması kuralı aranırsa, uzun yıllar sektörün beklediği bir gelişme gerçekleşecek. Bu, hem doğal kaynağın kendisinden gelen düzendeki dengesizlikleri önlemede altyapıya yardım sağlayacak hem de daha güvenilen ve sağlam bir elektrik altyapısına kavuşacağız.” ifadelerinde bulundu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Altın vadeli işlemler yükselişte

Published

on

By

altın.jpg

Altın vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde yükselişte. Altın vadeli işlemleri, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için yüzde 0,01 yükseliş göstererek onsu $2.00’dan işlem gördü.

Altın, $2.340,20 seviyesinde destek bulurken, 2.433,00 seviyesinde dirençle karşılaştıç

Diğer yandan Comex’te, Gümüş Mayıs ayı için yüzde 0,30 düştü ve onsu $28,30 ‘dan işlem görürken Bakır Mayıs ayı için yüzde 0,27 düştü ve libresi $4,42 ‘dan işlem gördü.

Continue Reading

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans