Global

Rüzgar Enerjisi 1,6 Milyar Euro Yatırım

Published

on

Rüzgar Enerjisi 1,6 Milyar Euro Yatırım Bekliyor

Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erol, 2 bin megavat kabiliyetli mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Rüzgar Enerjisi Santrali (mini YEKA RES) tasarılarına yönelik yatırım tutarının 1,6 milyar euro meblağ düzeylerini bulabileceğini bildirdi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güray Erol, plasmanın geri dönüş düzeyi ve üretim yapılabilirliği göz önüne alındığında mini YEKA RES’te proje kapasitelerinin 20, 30 ve 50 megavat biçimde belirlenebileceğini ifade etti.

Bu stil ihalelere farklı yatırımcıların ortak olabileceği ve santrallerin daha süratli hayata geçirilmesinin muhtemel olabileceğini dile getiren Erol, “Böylece projeler daha basit finanse yapabilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2018’de bu 2 bin megavatlık projenin müracaat onayını yapacaktı. Daha sonra ileri bir tarih Ekim 2020’ye ertelediler. Ekim ayı yaklaşırken de bunu süresiz ertelediler. Şimdi fark ediyoruz ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu 2 bin megavat düzeyini Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin uygun gördüğü, EPDK’nin kapasite olarak oluşturacağı YEKA olarak kullanma kararı verdi.” diye konuştu.

Erol, bu projelerin nereye yapılacağı hususunda farklı düşünceler olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
Türkiye‘de rüzgarın kuvvetli olduğu üç koridor var. Bu koridorlardan bir tanesi, Tekirdağ ve Marmara Denizi’nin güney bölümünde, diğeri Balıkesir, İzmir ve Bodrum’dan gelen koridor. Üçüncü koridor da ise Karaman, Mersin Toroslar ve Hatay sırtları bandı içinde bulunuyor. Bu üç bölge en fazla yatırım alan bölge ve kapasite açısından oldukça sıkı. Mini YEKA RES’te, kurulumların daha az yapıldığı bölgelerin değerlendirileceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki zamanlarda duyurulması beklenen 2 bin megavat kapasiteli mini YEKA RES projelerinin yatırım düzeyinin 1,6 milyar euro seviyesinde olacağını bekliyoruz.”

Rüzgar Enerjisi Elektrik Depolama Merkezi

Erol, kapasite ölçekleri küçülme yaşadıkça diğer YEKA projelerinde olduğu gibi bir Ar-Ge merkezi ya da fabrika kurulumu zorunluluğunun da ortadan kaybolacağı düşündüklerini söyledi.

Projeler için gerekli malzemelerin yerli firmalardan kolaylıkla sağlanabileceğine işaret eden Erol, “Türkiye’de %50 yerlilikle rüzgar malzemeleri satın alınabiliyor. Başka mini YEKA RES projelerinin bir kısmında elektrik depolanması kuralı aranırsa, uzun yıllar sektörün beklediği bir gelişme gerçekleşecek. Bu, hem doğal kaynağın kendisinden gelen düzendeki dengesizlikleri önlemede altyapıya yardım sağlayacak hem de daha güvenilen ve sağlam bir elektrik altyapısına kavuşacağız.” ifadelerinde bulundu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version