Connect with us

Global

En Fazla Mevduat Faizi Kazanç Sağladı

Published

on

Mevduat faizi kazandırdı. Şubat’ta mevduat araçları arasında aylık en güçlü gerçek getiri mevduat faizinde oluştu.

Şubat’ta yatırım araçları arasında aylık en etkili gerçek getiri mevduat faizinde oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, en etkili aylık reel kazancı, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile redüksiyon %0,25 oranında yatırım faizinde (brüt) gerçekleşirken, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yatırım faizi (brüt) %0,06 oranında yatırımcısına kayıp yaşattı.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; mevduat araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,11, BIST 100 göstergesi %1,20, Amerikan doları %5,40, Euro %6,00 oranında ve külçe altın %8,16 oranlarında olarak yatırımcısına kayıp yaşattı.

TÜFE ile indirgendiğinde DİBS %0,20 oranında yatırımcısına kazanç sağlatırken; BIST 100 %0,89, Amerikan doları %5,11, Euro %5,71 ve külçe altın %7,88 oranlarında yatırımcısına kayıp yaşattı. BIST 100 endeksi, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile icra edildiğinde %13,71, TÜFE ile indirgendiğinde ise %16,42 oranında yatırımcılarına en etkili reel kazanç sağlayan yatırım aracı olurken; külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %18,82, TÜFE ile indirgendiğinde ise %16,88 oranında yatırımcısına en fazla kayıp yaşatan yatırım aracı oldu.

Mevduat Faizi Altı Aylık Verisi

Altı aylık veri takibine göre BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %18,72, TÜFE ile indirgendiğinde ise %27,46 oranında yatırımcısına en etkili getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı zamanda külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %24,27, TÜFE ile indirgendiğinde ise %18,70 oranında yatırımcısına en çok kayıp yaşatan yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede en etkili gerçek kazanç külçe altında gerçekleşti. Finansal mevduat araçları senelik olarak değerlendirmeye alındığında külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %4,20, TÜFE ile indirgendiğinde ise %14,55 oranında yatırımcısına en güçlü gerçek getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Senelik değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından BIST 100 endeksi %1,99 ve Euro %1,94 oranlarında yatırımcısına kazanç sağlatırken; Amerikan Doları %8,10, mevduat faizi (brüt) %13,13 ve DİBS %15,51 oranlarında kayıp yaşatmıştır. TÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi %12,12, Euro %12,06 ve Amerikan Doları %1,03 oranlarında yatırımcısına kazanç sağlatırken; mevduat faizi (brüt) %4,51 ve DİBS %7,12 oranlarında kayıp yaşatmıştır.

Daha fazla ekonomi haberi için; https://bugunfinans.com/category/ekonomi/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Altın vadeli işlemler yükselişte

Published

on

By

altın.jpg

Altın vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde yükselişte. Altın vadeli işlemleri, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için yüzde 0,01 yükseliş göstererek onsu $2.00’dan işlem gördü.

Altın, $2.340,20 seviyesinde destek bulurken, 2.433,00 seviyesinde dirençle karşılaştıç

Diğer yandan Comex’te, Gümüş Mayıs ayı için yüzde 0,30 düştü ve onsu $28,30 ‘dan işlem görürken Bakır Mayıs ayı için yüzde 0,27 düştü ve libresi $4,42 ‘dan işlem gördü.

Continue Reading

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans