Connect with us

Global

Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

Published

on

Merkez Bankası faizi sabit tuttu. TCMB piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini %19 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde Nisan Enflasyon Raporu’nda yer alan tahmin patikasındaki açık bir şekilde azalma sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun devam ettirileceği ifade edildi.

Merkez Bankası politika faizini %19 düzeyinde tuttu.

Merkez Bankası’nın faiz kararında şu ifadeler kullanıldı:

Salgınla bağlantılı olarak 2020 senesinde sert daralma yaşayan küresel ekonomi, destekleyici politikalar ve aşılama süresince iyi gelen gelişmelerin etkisi ile toparlanmaya devam etmektedir. Bu iyileşme zamanında, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme sınırlandırıcı olmaktadır. Son dönemlerde emtia fiyatlarında yeniden yükselme gözlenirken, artan küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üstündeki etkileri önemini korumaktadır.

Salgının kısıtlayıcı etkilerine rağmen yurt içi iktisadi faaliyet kuvvetli seyretmektedir. Salgın kısıtlamaları ile bağlantılı olarak iç talep bir miktar ivme kaybı yaşarken, dış talep gücünü korumaktadır. İmalât sanayi faaliyeti kuvvetli bir ivme gösterirken, salgın kısıtlamalarından kötü etkilenen hizmet sektörlerindeki güçsüz ilerleyişi sürmektedir. Bununla beraber, salgının ne yönde ilerleyeceği ve aşılama süreci ile bağlantılı olarak iktisadi faaliyet üstünde her iki yönde riskler mevcuttur. Ticari kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ölçülü bir seyir izlenmekle birlikte, bu gelişmenin kalıcılığı makroekonomik istikrar tarafından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselmeye karşın, ihracattaki kuvvetli artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisi ile kredilerde gözlenen hafif cari işlemler dengesinde öngörülen olumluluğu desteklemektedir.

Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtlılık ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama  davranışları ve enflasyon manzarası üstünde risk oluşturmayı sürdürmektedir. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç arz üstündeki yavaşlatıcı etkileri incelenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler ayrıntılı ele alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki dikkat çekici düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut konum sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit kalmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı istikametinde elindeki tüm araçları istikrarlı bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı olacak şekilde düşüşe işaret eden güçlü göstergeler mevcut olana kadar ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi korumaya devam edecek şekilde, enflasyonun üstünde bir seviyede oluşturulmaya devam edilecektir.

Fiyatların genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki azalma, ters para ikâmesinin başlamasını görme, Döviz rezervlerinin yükselme eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak geriye dönmesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı iyi şekilde etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam yükselişinin sağlıklı ve devam ettirilebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

FED daha şahin gözükebilir mi?

Published

on

By

fed-faiz

Amerika Birleşik Devletleri’nde para politikalarının yönünü öngörebilmek açısından kritik öneme sahip veriler açıklanacak.

ABD’de Mart ayı kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek PCE deflatörü verileri Türkiye saatiyle 15:30’da duyurulacak.

Çekirdek PCE’de ise mart için aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,7 artış açıklanacağı tahmin ediliyor.

Analistler, “Genel olarak veriler, politika yapıcılara enflasyonun yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru kalıcı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven vermeyebilir. Bu da Fed Başkanı Jerome Powell’ın 30 Nisan-1 Mayıs FOMC toplantısında daha şahin bir tonda konuşması için zemin hazırlıyor” açıklamasında bulundu.

Perşembe günü ABD ekonomisinin ilk çeyrekte, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini kaydettiği açıklanmıştı. Ancak beklendiği gibi ilk çeyreğe ait çekirdek PCE yüzde 3,4’lük tahminlerin üzerinde yüzde 3,7 artarak büyüme verisini gölgede bıraktı.

Continue Reading

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans