Connect with us

Global

Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

Published

on

Merkez Bankası faizi sabit tuttu. TCMB piyasa beklentilerine paralel şekilde politika faizini %19 seviyesinde sabit tuttuğunu açıkladı. Karar metninde Nisan Enflasyon Raporu’nda yer alan tahmin patikasındaki açık bir şekilde azalma sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruşun devam ettirileceği ifade edildi.

Merkez Bankası politika faizini %19 düzeyinde tuttu.

Merkez Bankası’nın faiz kararında şu ifadeler kullanıldı:

Salgınla bağlantılı olarak 2020 senesinde sert daralma yaşayan küresel ekonomi, destekleyici politikalar ve aşılama süresince iyi gelen gelişmelerin etkisi ile toparlanmaya devam etmektedir. Bu iyileşme zamanında, özellikle imalât sanayi faaliyeti ve küresel ticaretteki ivmelenme sınırlandırıcı olmaktadır. Son dönemlerde emtia fiyatlarında yeniden yükselme gözlenirken, artan küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üstündeki etkileri önemini korumaktadır.

Salgının kısıtlayıcı etkilerine rağmen yurt içi iktisadi faaliyet kuvvetli seyretmektedir. Salgın kısıtlamaları ile bağlantılı olarak iç talep bir miktar ivme kaybı yaşarken, dış talep gücünü korumaktadır. İmalât sanayi faaliyeti kuvvetli bir ivme gösterirken, salgın kısıtlamalarından kötü etkilenen hizmet sektörlerindeki güçsüz ilerleyişi sürmektedir. Bununla beraber, salgının ne yönde ilerleyeceği ve aşılama süreci ile bağlantılı olarak iktisadi faaliyet üstünde her iki yönde riskler mevcuttur. Ticari kredilerin yanı sıra bireysel kredilerde de daha ölçülü bir seyir izlenmekle birlikte, bu gelişmenin kalıcılığı makroekonomik istikrar tarafından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselmeye karşın, ihracattaki kuvvetli artış eğilimi, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisi ile kredilerde gözlenen hafif cari işlemler dengesinde öngörülen olumluluğu desteklemektedir.

Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtlılık ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama  davranışları ve enflasyon manzarası üstünde risk oluşturmayı sürdürmektedir. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç arz üstündeki yavaşlatıcı etkileri incelenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler ayrıntılı ele alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki dikkat çekici düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut konum sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit kalmasına karar vermiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı istikametinde elindeki tüm araçları istikrarlı bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı olacak şekilde düşüşe işaret eden güçlü göstergeler mevcut olana kadar ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi korumaya devam edecek şekilde, enflasyonun üstünde bir seviyede oluşturulmaya devam edilecektir.

Fiyatların genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki azalma, ters para ikâmesinin başlamasını görme, Döviz rezervlerinin yükselme eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak geriye dönmesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı iyi şekilde etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam yükselişinin sağlıklı ve devam ettirilebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

JPMorgan’dan petrol uyarısı

Published

on

By

petrol-üretimi

JPMorgan’dan petrol uyarısı
JPMorgan Rusya’nın üretim kesintisi kararının diğer ülkelerin önlemleriyle dengelenmediği sürece Brent petrolün 100 dolara kadar yükselmesi için potansiyel olduğunu açıkladı.

27 Mart’ta yayınlanan notlarında JPMorgan analistleri şu aşamada petrolde fiyat tahminlerini değiştirmezken, Moskova’nın hamlelerinin etkisiyle birlikte Brent petrolün Mayıs ayında 90 doların ortalarında, Eylül’de ise 100 dolara yakın olabileceğini öngördü.

Son günlerde petrolde düşüş ivmesi dikkat çekiyordu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin ticari ham petrol stoklarındaki artış öngörüsünün ülkede talebin zayıf seyrettiği algısını güçlendirmesi etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 9 milyon 337 bin varil artacağını öngördü. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 519 bin varil azalacağı yönündeydi.

Continue Reading

Global

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor

Published

on

By

kakao

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Batı Afrika’da yaşanan olumsuz hava koşullar, arz açığının 3. yılda da devam edeceğini gösteriyor. En büyük ithalatçılardan olan AB’de de orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirilmesi fiyat artışında etkili oluyor.

New York’ta en aktif kontratın ton başına fiyatı yüzde 4,5 artarak 10 bin 080 dolara yükseldi.

mart ayında kakao fiyatlarında yüzde 50’ye varan yükseliş görülürken, piyasa uzmanları fiyatların 10 bin dolara çıkabileceğinin altını çizdiler.

Londra’da da en aktif kontrat da bu sene ikiye katladı.

Kakao fiyatları dün ton başına 9 bin doları da aşarak tonu 9 bin dolar civarında olan bakırı geride bırakmıştı.

Continue Reading

Global

Japon yenine sözlü müdahale

Published

on

By

Japonya’da kurlara son ayların en etkin sözlü müdahalesi yapıldı. Kur piyasalarından sorumlu Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Masato Kanda Japon yeninde son dönemde görülen zayıflamanın temelleri olmadığını, açık bir şekilde spekülasyon hareketi yapıldığını söyledi.

Habercilere konuşan Bakan Yardımcısı Kanda “Aşırı dalgalanmalara karşı uygun olan adımı atacağız. Herhangi bir seçeneği dışlamıyoruz. Her zaman hazırız” dedi.

Kanda’nın yaptığı açıklama sonrası dolar/yen 151,4’ten 151,1’e geriledi. Cuma günü dolar/yen kuru 151,86’ya yükselmişti.

Goldman Sachs mevcut makro politika çizgisinin Japon para birimini zayıflatacağı düşüncesiyle üç ay sonraki dolar/yen kuru tahminini 145’ten 155’e, altı ay sonraki kur tahminini ise 142’den 150’ye yükseltti.

Japonya Merkez Bankası, mart ayında 2007’den bu yana ilk kez pozitif politika faizine geçse de “destekleyici politikanın süreceği” mesajları yende zayıflık yaratmıştı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans