Connect with us

Global

Dolar kurunda yeni zirve

Published

on

Dolarda yeni zirve

Dolar kuru, 18,80 seviyesinde işlem görüyor. Dolar endeksi bu hafta 101,60’a düşerek Haziran 2022 sonrasında en düşük seviyesini gördü. Hafta içinde Amerika’da açıklanan ÜFE verisi, üretici enflasyonunda düşüş yaşandığını gösterirken, sanayi üretimi, perakende satışlar ve konut verileri ise büyüme tarafında yavaşlamanın etkisini artırdığını işaret etti. Dolar küresel piyasalarda bu hafta da düşerken birçok para biriminde toparlanma yaşandı.
Dolar/TL 18,80 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL’de son durum

2022’de yüzde 40 yükselen dolar kuru, 2023 yılına 18,70’ten başladı. 20 günlük dönemde 18,90 üzerine anlık ataklar gerçekleştirse de işlemler çoğunlukla 18,79-18,76 aralığında dar bantta seyretti. Haftanın son işlem gününde kur, Asya seansında 18,85’i görmesinin ardından 18,80 üzerinde işlem görüyor.

Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Dün gerçekleşen yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası yüzde 9 olan politika faizini değiştirmedi, ancak metinde yer alan “Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alınarak yeterli düzeyde olduğu” ifadesini dünkü PPK metninden çıkardı. Bu yaklaşım Merkez Bankasının gelecek toplantılarda faiz indirimine devam edeceği beklentisini güçlendirdi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasalarda risk iştahı

Published

on

By

Küresel piyasalarda risk iştahı

FED üyelerinin faizde durma sinyali vermesi ve Çin’de Caixin imalat PMI’ın sürpriz bir şekilde toparlanmaya işaret etmesiyle riskli varlıklara yönelik iştah yüksek seyrediyor.

Asya Pasifik’te hisseler Japonya ve Çin öncülüğünde yükseliyor.

Geçtiğimiz günü ekside kapatan ABD hisse senedi endekslerinde ise vadeliler pozitife ve negatif bölgede

ABD 10 yıllık tahvil getirisi borç tavanı gündeminin geride kalmasının ardından yüzde 3,66 ile yatay.

Continue Reading

Global

Summers’dan faiz yorumu

Published

on

By

Summers'dan faiz yorumu

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, dünyanın en büyük ekonomisinin sürekli bir enflasyon sorunu ve hızla artan borcuyla boğuşurken, kısa vadede ABD faiz oranlarının artacağını ve uzun vadede ABD vergilerinin önemli ölçüde artacağını düşünüyor.

Geçtiğimiz Salı günü Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde yaptığı konuşmasında Harvard Üniversitesi profesörü, ABD’nin FED’in yüzde 2 hedefinin iki katından fazla olan yüzde 4,5 ila yüzde 5’lik bir enflasyon oranına takıldığını söyledi.

Summers, geçmişteki faiz artışları ve bankacılık sektöründeki stresin ekonomi üzerinde beklenenden daha az baskı uyguladığı düşünüldüğünde, bunun merkez bankasının muhtemelen fiyatları baskılarını düzenlemek için federal fon oranını daha da artırmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini açıkladı.

Summers, “Tahminim, Fed fonlarının bulundukları yerden 50 baz puan veya daha fazla bir noktaya ulaşması gerekecek” dedi. Ayrıca, bunun yarım puanlık bir artışın 25 baz puanlık artışlarla olup olmadığı ikincil öneme sahip olduğunu söyledi.

Continue Reading

Global

Piyasalarda borç tavanı rallisi

Published

on

By

Piyasalarda borç tavanı rallisi

Amerika Birleşik Devletleri piyasalarının bir günlük tatilinin ardından ABD devlet tahvilleri ve hisse senetleri vadelileri, borç tavanı görüşmelerinin olumlu seyretmesi nedeniyle ralli yapıyor.

Uzun vadeliler tahvillere olan taleplerle birlikte ABD 10 yıllık getirisi 4 baz puan düşüşle yüzde 3,758 oldu.

Asya’da ise gerilen Çin-ABD ilişkilerinin etkisi devam ediyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 1, Çin CSI 300 ise yüzde 0,8 kayıp yaşadı.

Morgan Stanley’in Güney Koreli yapay zeka teknolojileri şirketlerine yönelik tavsiyesini yükseltmesinin ardından Kospi endeksi Asya Pasifik bölgesi piyasaları içinde olumlu ayrışıyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans