Connect with us

Kripto Para

ECB: “Kripto paralar bir neslin balonu ve patlamaya mahkum”

Published

on

ECB: “Kripto paralar bir neslin balonu ve patlamaya mahkum”

ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, Çarşamba günü yaptığı bir konuşmasında ECB’nin kripto para birimlerine karşı olan isteksizliğinin yeni bir göstergesi olarak, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ekonomi üzerindeki kusurlarını ve zarar verici özelliklerini metodik olarak açıkladı.

Kripto para birimlerinin “bir neslin patlamaya mahkum bir balonu” olduğunu ve sadece “kumar oynamanın yeni bir yolu” olduğunu söyledi.

Görüşünü desteklemek için üç argüman öne sürdü: Sosyal açıdan kriptoların yararsızlığı, stabil kriptoların güvenlik yanılsamasının yarattığı risk ve kripto yatırımcıları tarafından kullanılan yüksek kaldıraç tehlikesi.

Kriptolar sosyal açıdan yararsız ve çevresel açıdan zararlı

Panetta, “desteklenmeyen kripto varlıkların sosyal ya da ekonomik açıdan faydalı bir işlev görmediğini” belirterek “perakende ya da toptan ödemeler için kullanılmadıklarını” çünkü hepsinin “çok değişken ve verimsiz” söyledi.

Diğer yandan kriptoların “suç ve terör faaliyetlerinde ya da vergi kaçırmak için yaygın olarak kullanıldığını” söyledi.

Panetta ayrıca kripto para birimlerinin “büyük miktarda çevresel zarara neden olabileceğine” dikkat çekti.

Enerji yoğun bir “iş ispatı” ağ güvenlik mekanizması kullanan Bitcoin gibi kriptolara atıfta bulunarak “ekolojik ayak izi çok yüksek olduğu düşünülen kripto varlıkların da yasaklanması gerektiğine” inanıyor.

Stabil kripto paraların güvenlik yanılsaması

Panetta’nın belirttiği kripto para birimlerindeki diğer büyük kusur, “tüm kripto ekosisteminin güvendiği stabil kripto paraların sözde istikrarı” ile ilgili.

Stabil paraların “kullanıcılara hitap ettiğini çünkü desteksiz kriptoların aksine değerlerinin bir varlık portföyüne bağlı olmasıyla istikrar sağladıklarının iddia edildiğini” açıklayan Panetta, “istikrarlı bir değeri korumak için arz ve talebi eşleştirmeyi amaçlayan” algoritmik stabil kripto paraları ayırdı.

Fakat Panetta, bu yılın başlarında yaşanan TerraUSD stabil kripto para çöküşüne atıfta bulunarak “stabil kriptoların yalnızca ismen stabil olduğunu” iddia etti ve stabil kripto lideri Tether’in bile “piyasada takip eden stresin ortasında geçici olarak sabitini kaybettiğine” işaret ederek bunun “teminatlı stabil kripto paralar için bile risklerin kolayca ortadan kaldırılamayacağını” gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kripto yatırımcılarına sunulan aşırı kaldıraç riski

Son olarak Panetta’nın belirttiği kriptoların üçüncü yapısal zayıflığı, “kripto piyasalarının inanılmaz derecede yüksek kaldıraç ve ara bağlantılara sahip olabileceği gerçeği.”

“Kripto borsalarının, yatırımcıların risklerini ilk yatırımın 125 katına kadar artırmalarına izin verdiğine” dikkat çeken Panetta, “şoklar vurduğunda ve kaldıraçları azaltmak gerektiğinde varlıkları elden çıkarmak zorunda kaldıklarını ve fiyatlar üzerinde güçlü bir aşağı yönlü baskı oluşturduklarını” söyledi.

Panetta ayrıca “anonim borçluların yarattığı riskleri telafi etmek için DeFi kredilerinde yaygın bir şekilde benimsenen fazla teminatlandırma” ile bu kaldıracın arkasındaki mekanizmalardan da yakındı.

Gerçekten de “bir örnekte ödünç alınan fonların sonraki işlemlerde teminat olarak yeniden kullanılabildiğini ve yatırımcıların büyük risklere maruz kalmasına izin verdiğini” açıkladı ve burada FTX iflasına atıfta bulunarak “Bunlar tam da son kripto fiyaskolarında iş başında gördüğümüz dinamiklerdir.” açıklamalarında bulundu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kripto Para

Ripple tarihi zirvesinde

Published

on

By

Kripto-para.jpg

Ripple tarihi zirvesinde
Kripto para piyasasının 6. kripto para birimi XRP, geçtiğimiz gün ani bir sıçrama göstererek dikkatleri üstüne çekti.

Bitcoin geçtiğimiz gün rekor seviyesini tazelerken çift haneli oranda kazançlar kaydeden kripto paralardan birisi de XRP oldu. Ripple, ABD işlem saatlerinde hızlı bir talep dalgası görerek 0,67 dolardan 0,74 dolara kadar yükseliş gösterdi. XRP, 2024 yılı yükseliş trendi boyunca diğer altcoin’lerden nispeten daha zayıf kalırken, Bitcoin’in rekor fiyatlara ulaştığı günlerde eş zamanlı olarak önemli yükselişler gösteriyor. Kripto para, en son BTC’nin 5 Mart tarihi zirvesini ilk kez kırdığı gün benzer bir sıçrama göstererek 0,66 dolara çıkmıştı.

5 Mart yükselişinin ardından piyasada ani geri dönüş olduğu sırada XRP de %8’i bulan düşüşle kısa bir süre 0,53 dolara kadar geriledi. Son yükseliş ivmesinde ise yine bir miktar gerileyen XRP, sabah saatlerinde 0,69 dolara kadar bir düzeltme gördü.

Continue Reading

Global

FED kararı sonrasında kripto paralar düşüşte

Published

on

By

Kripto-para.jpg

Geçtiğimiz gün beklentiler doğrultusunda açıklanan faiz kararıyla birlikte, faizler bir kez daha tarihi yüksek seviyelerde sabit kaldı.

FOMC toplantısının ardından Jerome Powell’ın konuşması merakla beklenirken piyasa katılımcıları konuşma esnasında bankasının faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair sinyaller aradı. Fakat fed kanadından gelen temkinli duruş, piyasalarda karışık seyrin izlenmesine sebep oldu.

FED’in mevcut yaklaşımının ardından gün içerisinde 103 seviyesinin altını test eden dolar endeksi, yönünü hızlı bir şekilde tersine çevirirken günlük kayıplarını geri aldı. Bugün de yükselişle başlayan DXY, sabah saatlerinde 103,7 seviyede bulunuyor.

FOMC toplantısı sonrasında Powell’ın ifadeleri daha çok şahin tonda yorumlanırken, piyasalardaki risk iştahının azaldığı da görüldü. Kripto para piyasalarında bu durumdan olumsuz etkilendi. İlk tepki kriptoda satış yönlü oldu. Bitcoin, 42.000 doların altını test ettikten sonra yeni günde kısmi bir toparlanmayla 42.000 dolar bandına dönüş sağladı. Fakat en büyük kripto paranın 3 gündür devam eden düşüş serisi devam ediyor.

Altcoin piyasasında kayıplar daha sertti. Piyasa değeri yüksek altcoinler arasında Ethereum, Bitcoin ile paralel bir düşüşle 2.240 dolara kadar geriledi. SOL, ADA ve AVAX gibi kripto paralar, yüzde 10’a yakın düşüş kaydetti.

Continue Reading

Kripto Para

Binance, 2 milyondan fazla BNB token yaktı

Published

on

By

Binance, 2 milyondan fazla BNB token yaktı

Dünyanın en yüksek işlem hacmine sahip kripto para borsası Binance’ın yerel varlığı BNB’nin 23. yakım programı çerçevesinde 2.020.132,25 BNB token yakıldığını duyurdu.

Binance tarafından yapılan açıklamalarda 676 milyon dolar değerinde 2 milyondan fazla BNB yaktığı bilgisi verilirken borsa, dolaşımdaki BNB arzının 100 milyon adede düşürme hedefi doğrultusunda her 3 ayda bir BNB yakımı gerçekleştiriyor. Son yakımın ardından BNB’nin dolaşımdaki miktarı 155,851,684 BNB’ye geriledi.

Binance yetkilileri yakım mekanizmasını bir çeyrek dönem boyunca BNB Smart Chain’de üretilen blok sayısı ve BNB fiyatını baz alarak hesaplıyor. Binance, yaklaşık 6 yıla yakın zamandır sürdürdüğü BNB yakım programında şimdiye kadar 46,15 milyon BNB’yi dolaşımdan çıkardı.

BNB fiyatı, 23. dönem yakım işleminin gerçekleştiği bu hafta 310 doların üzerinde destek bulduktan sonra yükselişe geçti. BNB, Salı günü 320 dolar seviyesinden %5’lik artışla 330 dolara kadar yükseldikten sonra bir miktar gerileme gördü.

Fakat haftanın ikinci yarısında yatırımcılar 320 dolar seviyesinden yeniden alıma geçti ve bugün yüzde 2,5’in üzerinde değer artışıyla BNB, haftanın zirve bölgesi 330 dolar alanına yeniden adım attı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans