Kripto Para

ECB: “Kripto paralar bir neslin balonu ve patlamaya mahkum”

Published

on

ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, Çarşamba günü yaptığı bir konuşmasında ECB’nin kripto para birimlerine karşı olan isteksizliğinin yeni bir göstergesi olarak, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin ekonomi üzerindeki kusurlarını ve zarar verici özelliklerini metodik olarak açıkladı.

Kripto para birimlerinin “bir neslin patlamaya mahkum bir balonu” olduğunu ve sadece “kumar oynamanın yeni bir yolu” olduğunu söyledi.

Görüşünü desteklemek için üç argüman öne sürdü: Sosyal açıdan kriptoların yararsızlığı, stabil kriptoların güvenlik yanılsamasının yarattığı risk ve kripto yatırımcıları tarafından kullanılan yüksek kaldıraç tehlikesi.

Kriptolar sosyal açıdan yararsız ve çevresel açıdan zararlı

Panetta, “desteklenmeyen kripto varlıkların sosyal ya da ekonomik açıdan faydalı bir işlev görmediğini” belirterek “perakende ya da toptan ödemeler için kullanılmadıklarını” çünkü hepsinin “çok değişken ve verimsiz” söyledi.

Diğer yandan kriptoların “suç ve terör faaliyetlerinde ya da vergi kaçırmak için yaygın olarak kullanıldığını” söyledi.

Panetta ayrıca kripto para birimlerinin “büyük miktarda çevresel zarara neden olabileceğine” dikkat çekti.

Enerji yoğun bir “iş ispatı” ağ güvenlik mekanizması kullanan Bitcoin gibi kriptolara atıfta bulunarak “ekolojik ayak izi çok yüksek olduğu düşünülen kripto varlıkların da yasaklanması gerektiğine” inanıyor.

Stabil kripto paraların güvenlik yanılsaması

Panetta’nın belirttiği kripto para birimlerindeki diğer büyük kusur, “tüm kripto ekosisteminin güvendiği stabil kripto paraların sözde istikrarı” ile ilgili.

Stabil paraların “kullanıcılara hitap ettiğini çünkü desteksiz kriptoların aksine değerlerinin bir varlık portföyüne bağlı olmasıyla istikrar sağladıklarının iddia edildiğini” açıklayan Panetta, “istikrarlı bir değeri korumak için arz ve talebi eşleştirmeyi amaçlayan” algoritmik stabil kripto paraları ayırdı.

Fakat Panetta, bu yılın başlarında yaşanan TerraUSD stabil kripto para çöküşüne atıfta bulunarak “stabil kriptoların yalnızca ismen stabil olduğunu” iddia etti ve stabil kripto lideri Tether’in bile “piyasada takip eden stresin ortasında geçici olarak sabitini kaybettiğine” işaret ederek bunun “teminatlı stabil kripto paralar için bile risklerin kolayca ortadan kaldırılamayacağını” gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kripto yatırımcılarına sunulan aşırı kaldıraç riski

Son olarak Panetta’nın belirttiği kriptoların üçüncü yapısal zayıflığı, “kripto piyasalarının inanılmaz derecede yüksek kaldıraç ve ara bağlantılara sahip olabileceği gerçeği.”

“Kripto borsalarının, yatırımcıların risklerini ilk yatırımın 125 katına kadar artırmalarına izin verdiğine” dikkat çeken Panetta, “şoklar vurduğunda ve kaldıraçları azaltmak gerektiğinde varlıkları elden çıkarmak zorunda kaldıklarını ve fiyatlar üzerinde güçlü bir aşağı yönlü baskı oluşturduklarını” söyledi.

Panetta ayrıca “anonim borçluların yarattığı riskleri telafi etmek için DeFi kredilerinde yaygın bir şekilde benimsenen fazla teminatlandırma” ile bu kaldıracın arkasındaki mekanizmalardan da yakındı.

Gerçekten de “bir örnekte ödünç alınan fonların sonraki işlemlerde teminat olarak yeniden kullanılabildiğini ve yatırımcıların büyük risklere maruz kalmasına izin verdiğini” açıkladı ve burada FTX iflasına atıfta bulunarak “Bunlar tam da son kripto fiyaskolarında iş başında gördüğümüz dinamiklerdir.” açıklamalarında bulundu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version