Connect with us

Global

FTX çöküşünün arkasından yeni detaylar geliyor

Published

on

FTX çöküşünün arkasından yeni detaylar geliyor

FTX kripto borsasının çöküşü Bitcon’de sert bir düşüşe neden oldu. Bitcoin ve diğer birimelrine olan güven zarar gördüğünden dolayı piyasanın geri kalanı da benzer şekilde tepki verdi. Fakat gerçekte ne olduğu, henüz şüpheye yer bırakmayacak şekilde açığa çıkmadı.

Hem dünyanın en büyük kripto para borsası Binance hem de FTX’în eski CEO’su Sam Bankman-Fried beceriksizliği olası nedenler arasında gösteriliyor. Ancak çok mantıklı bir açıklama daha var: parayı takip etmek.

Binance’nin kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao (CZ) geçtiğimiz günlerde yaşanan fiyaskodan kendisinin sorumlu olduğu iddiasını reddetti. Kripto borsaları arasında rekabet yok dedi. Aynı zamanda iddiaya göre Bankman-Fried’dan pazar payı almak için FTX’in fişini çekenin kendisi yönündeki suçlamalarla da boğuşuyor.

CZ, pazarın o kadar büyük olduğunu ve bu noktada birbirlerinin müşterilerini çalmanın saçma olacağını savunuyor:

“Rakiplere odaklanmıyoruz çünkü sektör, nüfusun yalnızca %6’sına dokunmuşken bu zaman ve kaynak kaybı olur. Ekosistemde çoklu borsaların, çoklu blok zincirlerinin, çoklu cüzdanların vs. bir arada var olmasını istiyoruz.”

Onun bakış açısına göre entrikalarıyla tüm sektörün itibarını zedeleyen SBF’nin kendisiydi:

“SBF tarihteki en büyük dolandırıcılardan biridir, aynı zamanda medya ve önemli kanaat önderleri söz konusu olduğunda usta bir manipülatördür.”

Morgan Creek Capital CEO’su Mark Yusko, SBF’nin bir dolandırıcı olduğuna tüm kalbiyle katılıyor:

“Buna %100 ikna olmuş durumdayım ve doğrudan dolandırdığı şirketlerden birinde büyük bir yatırımcı olduğum için buna dair kanıtlarım da var.”

Ona göre ise SBF, medyada yayıldığı gibi mali durumunun izini kaybetmemişti. Yusko, FTX’in yükseliş ve düşüşünün başından beri planlı olduğunu düşünüyor.

Küresel düzenlemenin temelini atmayı amaçlayan bir aşamadaydı: Kontrolü yeniden kazanmak, merkez bankalarının hakimiyetini savunmak ve CBDC’leri bir başarı hikayesine getirmek.

Fakat blok zinciri hareketinin hedefi hükümetlerden ve bankalardan bağımsız olmaktır. Yusko’nun açıkladığı gibi 10 yıl önce gülünüp geçilen bu hedef, giderek gerçek bir tehdit haline gelebilir:

“SBF’nin bir hapishane hücresinde değil de basın gezisinde olması anlaşılmaz bir durum.

Düzenleyicilerin gelip sektörü cezalandırabilmesi için birilerinin, bunu bir örnek teşkil etmesi amacıyla yapmış olması kesinlikle mümkün…
Bu fiyasko, inanıyorum ki, maşa olarak kullanılan aptalların üstünde birileri tarafından gerçekleştirilmiş bir sahtekarlık.”

Yusko, bazı ABD’li politikacıların konuya dahil olduğunu varsayıyor. SBF, FTX’in çöküşünden önce medyaya verdiği demeçte bir sonraki ABD seçim kampanyalarına 1 milyar dolar bağışlayacağını açıklamıştı. Resmi olarak bu kadar çok para akıyorsa gayri resmi olarak ne oldu? FTX neden mevduatları aniden %700 artan, neredeyse anlamsız Farmington State Bank’a yatırım yaptı?

Yusko’ya göre bu, tam da hedeflenen kara para aklamanın başlangıç noktası ve bu nedenle kaybolan 8 milyar dolarlık müşteri fonlarının çoğunun bu ve benzeri kanallar aracılığıyla yeni sahiplerine aktarıldığından şüpheleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

JPMorgan’dan petrol uyarısı

Published

on

By

petrol-üretimi

JPMorgan’dan petrol uyarısı
JPMorgan Rusya’nın üretim kesintisi kararının diğer ülkelerin önlemleriyle dengelenmediği sürece Brent petrolün 100 dolara kadar yükselmesi için potansiyel olduğunu açıkladı.

27 Mart’ta yayınlanan notlarında JPMorgan analistleri şu aşamada petrolde fiyat tahminlerini değiştirmezken, Moskova’nın hamlelerinin etkisiyle birlikte Brent petrolün Mayıs ayında 90 doların ortalarında, Eylül’de ise 100 dolara yakın olabileceğini öngördü.

Son günlerde petrolde düşüş ivmesi dikkat çekiyordu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin ticari ham petrol stoklarındaki artış öngörüsünün ülkede talebin zayıf seyrettiği algısını güçlendirmesi etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 9 milyon 337 bin varil artacağını öngördü. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 519 bin varil azalacağı yönündeydi.

Continue Reading

Global

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor

Published

on

By

kakao

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Batı Afrika’da yaşanan olumsuz hava koşullar, arz açığının 3. yılda da devam edeceğini gösteriyor. En büyük ithalatçılardan olan AB’de de orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirilmesi fiyat artışında etkili oluyor.

New York’ta en aktif kontratın ton başına fiyatı yüzde 4,5 artarak 10 bin 080 dolara yükseldi.

mart ayında kakao fiyatlarında yüzde 50’ye varan yükseliş görülürken, piyasa uzmanları fiyatların 10 bin dolara çıkabileceğinin altını çizdiler.

Londra’da da en aktif kontrat da bu sene ikiye katladı.

Kakao fiyatları dün ton başına 9 bin doları da aşarak tonu 9 bin dolar civarında olan bakırı geride bırakmıştı.

Continue Reading

Global

Japon yenine sözlü müdahale

Published

on

By

Japonya’da kurlara son ayların en etkin sözlü müdahalesi yapıldı. Kur piyasalarından sorumlu Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Masato Kanda Japon yeninde son dönemde görülen zayıflamanın temelleri olmadığını, açık bir şekilde spekülasyon hareketi yapıldığını söyledi.

Habercilere konuşan Bakan Yardımcısı Kanda “Aşırı dalgalanmalara karşı uygun olan adımı atacağız. Herhangi bir seçeneği dışlamıyoruz. Her zaman hazırız” dedi.

Kanda’nın yaptığı açıklama sonrası dolar/yen 151,4’ten 151,1’e geriledi. Cuma günü dolar/yen kuru 151,86’ya yükselmişti.

Goldman Sachs mevcut makro politika çizgisinin Japon para birimini zayıflatacağı düşüncesiyle üç ay sonraki dolar/yen kuru tahminini 145’ten 155’e, altı ay sonraki kur tahminini ise 142’den 150’ye yükseltti.

Japonya Merkez Bankası, mart ayında 2007’den bu yana ilk kez pozitif politika faizine geçse de “destekleyici politikanın süreceği” mesajları yende zayıflık yaratmıştı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans