Connect with us

Global

FTX çöküşünün arkasından yeni detaylar geliyor

Published

on

FTX çöküşünün arkasından yeni detaylar geliyor

FTX kripto borsasının çöküşü Bitcon’de sert bir düşüşe neden oldu. Bitcoin ve diğer birimelrine olan güven zarar gördüğünden dolayı piyasanın geri kalanı da benzer şekilde tepki verdi. Fakat gerçekte ne olduğu, henüz şüpheye yer bırakmayacak şekilde açığa çıkmadı.

Hem dünyanın en büyük kripto para borsası Binance hem de FTX’în eski CEO’su Sam Bankman-Fried beceriksizliği olası nedenler arasında gösteriliyor. Ancak çok mantıklı bir açıklama daha var: parayı takip etmek.

Binance’nin kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao (CZ) geçtiğimiz günlerde yaşanan fiyaskodan kendisinin sorumlu olduğu iddiasını reddetti. Kripto borsaları arasında rekabet yok dedi. Aynı zamanda iddiaya göre Bankman-Fried’dan pazar payı almak için FTX’in fişini çekenin kendisi yönündeki suçlamalarla da boğuşuyor.

CZ, pazarın o kadar büyük olduğunu ve bu noktada birbirlerinin müşterilerini çalmanın saçma olacağını savunuyor:

“Rakiplere odaklanmıyoruz çünkü sektör, nüfusun yalnızca %6’sına dokunmuşken bu zaman ve kaynak kaybı olur. Ekosistemde çoklu borsaların, çoklu blok zincirlerinin, çoklu cüzdanların vs. bir arada var olmasını istiyoruz.”

Onun bakış açısına göre entrikalarıyla tüm sektörün itibarını zedeleyen SBF’nin kendisiydi:

“SBF tarihteki en büyük dolandırıcılardan biridir, aynı zamanda medya ve önemli kanaat önderleri söz konusu olduğunda usta bir manipülatördür.”

Morgan Creek Capital CEO’su Mark Yusko, SBF’nin bir dolandırıcı olduğuna tüm kalbiyle katılıyor:

“Buna %100 ikna olmuş durumdayım ve doğrudan dolandırdığı şirketlerden birinde büyük bir yatırımcı olduğum için buna dair kanıtlarım da var.”

Ona göre ise SBF, medyada yayıldığı gibi mali durumunun izini kaybetmemişti. Yusko, FTX’in yükseliş ve düşüşünün başından beri planlı olduğunu düşünüyor.

Küresel düzenlemenin temelini atmayı amaçlayan bir aşamadaydı: Kontrolü yeniden kazanmak, merkez bankalarının hakimiyetini savunmak ve CBDC’leri bir başarı hikayesine getirmek.

Fakat blok zinciri hareketinin hedefi hükümetlerden ve bankalardan bağımsız olmaktır. Yusko’nun açıkladığı gibi 10 yıl önce gülünüp geçilen bu hedef, giderek gerçek bir tehdit haline gelebilir:

“SBF’nin bir hapishane hücresinde değil de basın gezisinde olması anlaşılmaz bir durum.

Düzenleyicilerin gelip sektörü cezalandırabilmesi için birilerinin, bunu bir örnek teşkil etmesi amacıyla yapmış olması kesinlikle mümkün…
Bu fiyasko, inanıyorum ki, maşa olarak kullanılan aptalların üstünde birileri tarafından gerçekleştirilmiş bir sahtekarlık.”

Yusko, bazı ABD’li politikacıların konuya dahil olduğunu varsayıyor. SBF, FTX’in çöküşünden önce medyaya verdiği demeçte bir sonraki ABD seçim kampanyalarına 1 milyar dolar bağışlayacağını açıklamıştı. Resmi olarak bu kadar çok para akıyorsa gayri resmi olarak ne oldu? FTX neden mevduatları aniden %700 artan, neredeyse anlamsız Farmington State Bank’a yatırım yaptı?

Yusko’ya göre bu, tam da hedeflenen kara para aklamanın başlangıç noktası ve bu nedenle kaybolan 8 milyar dolarlık müşteri fonlarının çoğunun bu ve benzeri kanallar aracılığıyla yeni sahiplerine aktarıldığından şüpheleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Suudi Arabistan Temmuz ayında üretim kesintisine gidecek

Published

on

By

Suudi Arabistan Temmuz ayında üretim kesintisine gidecek

Suudi Arabistan’ın liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının Avusturya’nın başkenti Viyana’da piyasa koşullarını değerlendirmek için bir araya geldiği 35’inci OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı yapıldı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, taraflar arasında varılan emsalsiz anlaşmayla pazarın daha adil, görünür ve şeffaf olacağını söyledi.

Ülkesinin Temmuz’da gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisine gideceği bilgisini açıklayan Bin Selam, ek kesinti kararının duruma göre uzayabileceğini söyledi.

OPEC+ ülkelerinin fiyat endeksli hareket etmediğini aktaran Bakan Bin Selman, bu yaklaşımın başarısız olduğunu savundu.

Continue Reading

Global

Petrol haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Published

on

By

Petrol haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Amerikan ham petrolü, Cuma günü risk iştahlı bir havayla varil başına 71 dolara çıkarken, vadeli işlemler hafta boyunca hala yüzde 3 civarında kayıp yaşıyor. OPEC+, Sıfır Kovid politikasının sona ermesine rağmen Çin’den gelen durgun ekonomik toparlanma zemininde grubun üretim politikasını tartışmak için hafta sonu bir araya geldiler.
Piyasa analistlerinin çoğu OPEC+’ın üretim seviyelerini değiştirmemesini bekliyor, fakat grup Nisan’da sürpriz kesintiler açıkladı. Suudi Arabistan enerji bakanı kısa süre önce spekülatörlerin “dikkatli olmaları” konusunda uyardı. Kısmen Rusya’dan yapılan dayanıklı ham petrol ihracatı nedeniyle ham petrol bu yıl yaklaşık yüzde 13 düştü.

Asya genelinde hisse senedi piyasaları, FED’in daha fazla faiz oranı artırımına ilişkin endişelerin azalmasıyla birlikte Cuma günü yükseldi. Kongre’nin ABD’nin temerrüde düşmesini önlemek için yasayı onayladığına dair haberler havayı olumlu hale getirdi.

Perşembe günü yayınlanan Energy Information Administration verilerine göre, ABD ham petrol stokları geçtiğimiz hafta yaklaşık 4,5 milyon varil artarken, Oklahoma, Cushing’deki ana depolama merkezindeki arz altıncı hafta arttı.

Continue Reading

Global

Küresel piyasalarda risk iştahı

Published

on

By

Küresel piyasalarda risk iştahı

FED üyelerinin faizde durma sinyali vermesi ve Çin’de Caixin imalat PMI’ın sürpriz bir şekilde toparlanmaya işaret etmesiyle riskli varlıklara yönelik iştah yüksek seyrediyor.

Asya Pasifik’te hisseler Japonya ve Çin öncülüğünde yükseliyor.

Geçtiğimiz günü ekside kapatan ABD hisse senedi endekslerinde ise vadeliler pozitife ve negatif bölgede

ABD 10 yıllık tahvil getirisi borç tavanı gündeminin geride kalmasının ardından yüzde 3,66 ile yatay.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans