Connect with us

Global

Merkez Bankası:”Türkiye, hanehalkı ve şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer alıyor”

Published

on

TCMB, yılın ilk çeyreğine ait finansal hesap raporunu gün içerisinde yayımladı.

Bankanın hazırladığı raporda ilk çeyrek dönem sonu itibarıyla sektörlerin toplam finansal varlıkları 35,4 trilyon TL, yükümlülükleri ise 39,2 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Bu dönemde, hane halkı borçlarının GSYİH’ye oranı %13 seviyesine gerileme yaşarken, finansal olmayan kuruluşların borçlarının GSYİH’ye oranı ise %74 seviyesinde yatay seyretti. Bu oranlara göre Türkiye, hem hane halkı hem de şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer almaktadır.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise, sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYİH’nin %2,5’i ile net borç alan konumunda olan toplam ekonomi, 2022 yılı birinci çeyreğinde GSYİH’nin %8,5’i oranında net borç aldı. Bu orana sektörlerin katkısı incelendiğinde, finansal olmayan kuruluşlar GSYİH’nin %6,7’si ile bu dönemde en fazla borç alan sektör olurken bunu yaklaşık GSYİH’nin %,4,3’ü ile finansal kuruluşlar izledi. Diğer taraftan, hane halkı ise GSYİH’nin %5,4’ü oranında net borç veren konumunda yer aldı.

Yılın ilk çeyreği itibarıyla varlıklarda para ve mevduat ile diğer alacaklar; yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile para ve mevduat kalemleri en yüksek paya sahip araçlar oldu.

İlk çeyrekte yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonunda olduğu, hane halkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlendi. Finansal kuruluşlar sektörü ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal değer yaratmadı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasaların gözü Powell’ın açıklamalarında

Published

on

By

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’ndaki yarı yıl sunumu öncesi hisse senelerindeki canlılık korunuyor.

S&P 500 endeksi Wilson’dan gelen düzeltme açıklamalarına rağmen yüzde 0,1 yükselerek bu yılki 35. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Söz konusu endeksin vadelileri yeni işlem gününde de artıda.

Asya’daki yükselişte ise Japonya önde. Nikeei 225 rekor kırarken endeksin bu yılki yükselişi yüzde 23’ün üstüne çıktı. CSI 300 ve Hang Seng olumsuz ayrıştı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyerederken,

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyrederken ABD tahvillerinde Powell öncesi sert hareket yaşanmıyor. 10 yıllık getiri kapanışa göre sabah saatlerinde değişim göstermeyerek yüzde 4,282’de kaldı.

Continue Reading

Altın

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Published

on

By

altın


Yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın yapacağı sunumu ve hafta içinde açıklanacak önemli enflasyon verilerini beklerken altın fiyatları Asya işlem saatlerinde düşüş gösterdi.

Fakat külçe fiyatları bir ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla 2.400 doların üzerine çıkmanın eşğine geldi. Genel metal fiyatları da yaklaşık aynı dip seviyesine inen dolardaki düşüşten faydalandı.

Spot altın %0,3 düşüşle ons başına 2.384,47 dolara gerilerken Ağustos vadeli altın %0,2 düşüşle ons başına 2.392,55 dolara indi.

Continue Reading

Global

İmalat göstergesi en düşük seviyede

Published

on

By

imalatgüvenendeksi

Ekonomik büyümenin önce göstergesi olan imalat sanayi performansında güvenilir bir referans olarak kabul edilen PMI anketinin 2024 dönem sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’ın üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 48,4 seviyesinde kaydedilen manşet PMI, haziranda 47,9’a geri dönerek üs üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulmaya işaret etti. Öte yandan, bu bozulma 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans