Global

Merkez Bankası:”Türkiye, hanehalkı ve şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer alıyor”

Published

on

TCMB, yılın ilk çeyreğine ait finansal hesap raporunu gün içerisinde yayımladı.

Bankanın hazırladığı raporda ilk çeyrek dönem sonu itibarıyla sektörlerin toplam finansal varlıkları 35,4 trilyon TL, yükümlülükleri ise 39,2 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Bu dönemde, hane halkı borçlarının GSYİH’ye oranı %13 seviyesine gerileme yaşarken, finansal olmayan kuruluşların borçlarının GSYİH’ye oranı ise %74 seviyesinde yatay seyretti. Bu oranlara göre Türkiye, hem hane halkı hem de şirketler kategorisinde borçluluk düzeyi düşük ülkeler arasında yer almaktadır.

Dikkat çeken bir diğer nokta ise, sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYİH’nin %2,5’i ile net borç alan konumunda olan toplam ekonomi, 2022 yılı birinci çeyreğinde GSYİH’nin %8,5’i oranında net borç aldı. Bu orana sektörlerin katkısı incelendiğinde, finansal olmayan kuruluşlar GSYİH’nin %6,7’si ile bu dönemde en fazla borç alan sektör olurken bunu yaklaşık GSYİH’nin %,4,3’ü ile finansal kuruluşlar izledi. Diğer taraftan, hane halkı ise GSYİH’nin %5,4’ü oranında net borç veren konumunda yer aldı.

Yılın ilk çeyreği itibarıyla varlıklarda para ve mevduat ile diğer alacaklar; yükümlülüklerde ise sırasıyla krediler ile para ve mevduat kalemleri en yüksek paya sahip araçlar oldu.

İlk çeyrekte yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları incelendiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonunda olduğu, hane halkı ve dünyanın geri kalanının yurt içi sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu gözlendi. Finansal kuruluşlar sektörü ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal değer yaratmadı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version