Connect with us

Global

Amerika’da Dış Ticaret Rekor Açık Verdi!

Published

on

Amerika Birleşik Devletlerinde dış ticaret 89,2 milyar dolar açık verdi. Bununla birlikte son ayda ithalat 317,8 milyar dolar ile rekor kırmış oldu. İhracat ise 228,6 milyar olarak gösterildi.

Ocak ayında 89,7 milyar dolar olan açık 89,2 olarak revize edildi. Şubat ayındaysa aynı miktarda açık verilerek rekor seviyede korundu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TCMB’DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI
Dünyanın en büyük ekonomilerinden bir tanesine sahip olan Amerika’da dış ticaret rakamlarındaki denge pandemiyle beraber bozulmaya başladı. Salgın öncesinde 45 milyar dolar ortalamasında olan dış ticaret açığı Ağustos 2020’de -67 milyar dolara çıkara son 14 yılın zirvesini görmüştü. Şubat 2021’de 70,5 milyar dolara açık ile veri ölçüm setinde en yüksek seviyesini gördü.

Şubat 2021’den itibaren dış ticaret açığı rekor kırmaya devam etti ve Aralık 2021’de bu rakam -82 milyar dolar oldu.

2022’nin ilk ayında -89,7 milyar dolar açık verildi, fakat bu rakam -89,2 olarak değiştirildi. Şubat’ta ise aynı tutar ile rekor açık devam etti.

ABD’nin Çin ile teknoloji başta olmak üzere birçok üründe sınırlı ticaret yapması son yıllarda açığı artıran bir etkendi, ancak pandemiyle beraber durum değişti. Pandeminin ardından dünyada enerji, emtia ve gıda fiyatlarında yüksek oranda artışlar yaşandı. ABD nüfusu ve yapısı nedeniyle gıda ile endüstriyel ürünlerde büyük ithalatçı. Bu gruplardaki fiyat artışları ithalat maliyetlerini de artırdı.

Şubat ayı sonlarında başlayan ve halen devam eden Rusya – Ukrayna savaşı dünyada fiyat artışlarını daha da hızlandırdı. Bu nedenle ABD’de dış ticaret açığının Mart’ta daha da yükselmesi bekleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasaların gözü Powell’ın açıklamalarında

Published

on

By

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’ndaki yarı yıl sunumu öncesi hisse senelerindeki canlılık korunuyor.

S&P 500 endeksi Wilson’dan gelen düzeltme açıklamalarına rağmen yüzde 0,1 yükselerek bu yılki 35. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Söz konusu endeksin vadelileri yeni işlem gününde de artıda.

Asya’daki yükselişte ise Japonya önde. Nikeei 225 rekor kırarken endeksin bu yılki yükselişi yüzde 23’ün üstüne çıktı. CSI 300 ve Hang Seng olumsuz ayrıştı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyerederken,

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyrederken ABD tahvillerinde Powell öncesi sert hareket yaşanmıyor. 10 yıllık getiri kapanışa göre sabah saatlerinde değişim göstermeyerek yüzde 4,282’de kaldı.

Continue Reading

Altın

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Published

on

By

altın


Yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın yapacağı sunumu ve hafta içinde açıklanacak önemli enflasyon verilerini beklerken altın fiyatları Asya işlem saatlerinde düşüş gösterdi.

Fakat külçe fiyatları bir ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla 2.400 doların üzerine çıkmanın eşğine geldi. Genel metal fiyatları da yaklaşık aynı dip seviyesine inen dolardaki düşüşten faydalandı.

Spot altın %0,3 düşüşle ons başına 2.384,47 dolara gerilerken Ağustos vadeli altın %0,2 düşüşle ons başına 2.392,55 dolara indi.

Continue Reading

Global

İmalat göstergesi en düşük seviyede

Published

on

By

imalatgüvenendeksi

Ekonomik büyümenin önce göstergesi olan imalat sanayi performansında güvenilir bir referans olarak kabul edilen PMI anketinin 2024 dönem sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’ın üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 48,4 seviyesinde kaydedilen manşet PMI, haziranda 47,9’a geri dönerek üs üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulmaya işaret etti. Öte yandan, bu bozulma 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans