Global

Amerika’da Dış Ticaret Rekor Açık Verdi!

Published

on

Amerika Birleşik Devletlerinde dış ticaret 89,2 milyar dolar açık verdi. Bununla birlikte son ayda ithalat 317,8 milyar dolar ile rekor kırmış oldu. İhracat ise 228,6 milyar olarak gösterildi.

Ocak ayında 89,7 milyar dolar olan açık 89,2 olarak revize edildi. Şubat ayındaysa aynı miktarda açık verilerek rekor seviyede korundu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TCMB’DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI
Dünyanın en büyük ekonomilerinden bir tanesine sahip olan Amerika’da dış ticaret rakamlarındaki denge pandemiyle beraber bozulmaya başladı. Salgın öncesinde 45 milyar dolar ortalamasında olan dış ticaret açığı Ağustos 2020’de -67 milyar dolara çıkara son 14 yılın zirvesini görmüştü. Şubat 2021’de 70,5 milyar dolara açık ile veri ölçüm setinde en yüksek seviyesini gördü.

Şubat 2021’den itibaren dış ticaret açığı rekor kırmaya devam etti ve Aralık 2021’de bu rakam -82 milyar dolar oldu.

2022’nin ilk ayında -89,7 milyar dolar açık verildi, fakat bu rakam -89,2 olarak değiştirildi. Şubat’ta ise aynı tutar ile rekor açık devam etti.

ABD’nin Çin ile teknoloji başta olmak üzere birçok üründe sınırlı ticaret yapması son yıllarda açığı artıran bir etkendi, ancak pandemiyle beraber durum değişti. Pandeminin ardından dünyada enerji, emtia ve gıda fiyatlarında yüksek oranda artışlar yaşandı. ABD nüfusu ve yapısı nedeniyle gıda ile endüstriyel ürünlerde büyük ithalatçı. Bu gruplardaki fiyat artışları ithalat maliyetlerini de artırdı.

Şubat ayı sonlarında başlayan ve halen devam eden Rusya – Ukrayna savaşı dünyada fiyat artışlarını daha da hızlandırdı. Bu nedenle ABD’de dış ticaret açığının Mart’ta daha da yükselmesi bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version