Connect with us

Global

TCMB Faiz Artışına Neden Gitmediklerini Açıkladı!

Published

on

TCMB Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşma yapan Başkan Kavcıoğlu, üretici fiy
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başkan Kavcıoğlu, üretici fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili konuşan TCMB başkanı, Ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de yüksek seyretmesinin enflasyon dinamikleri açısından önem arz ettiğini belirtti ve şu açıklamaları yaptı:

Yaşanan jeopolitik sorunların ihracatımız üzerindeki doğrudan yansımalarının sınırlı olacağını düşünüyoruz.
Türkiye’nin jeopolitik konumu ile ihracatçıların ürün ve pazar çeşitlendirmedeki kabiliyetlerinin son dönemdeki sıcak çatışma ortamı nedeniyle yaşanan ihracat kayıplarını telafi edeceğini ve ihracat performansımız üzerinde destekleyici rol oynayacağını öngörmekteyiz.

2021 yılında iktisadi faaliyette gözlediğimiz güçlü seyir, iş gücü piyasasına da olumlu yansımış ve işsizlik oranları düşmüştür. Yılın ilk çeyreğinde, tarım dışı istihdam, hizmet sektöründen gelen sınırlı katkıya rağmen sanayi sektörünün desteği ile salgın öncesi düzeylere ulaşmıştır.

ılın ikinci çeyreğinde, işgücüne katılım oranı dönemlik olarak sınırlı bir oranda artarken istihdamdaki artış işsizlik oranlarının düşüşünde etkili olmuştur. Yılın üçüncü ve son çeyreğinde de işgücü piyasasındaki iyileşme, iktisadi faaliyet görünümüyle uyumlu olarak devam etmiştir.

2021 yılında küresel enflasyon, salgının seyrine bağlı olarak gelişen arz kısıtları, emtia fiyatlarındaki artış, arz ve talep uyumsuzlukları ile hızla yükselmiştir.
Enerji ve enerji dışı emtia fiyatlarındaki artışlar, küresel enflasyon dinamikleri üzerinde ana belirleyicilerden biri olmuştur.

Petrol fiyatlarında, yeni varyantın yarattığı talep belirsizliğinin azalmasının yanı sıra jeopolitik gerilimler ve süregelen arz sıkıntıları gibi faktörlerden dolayı yükseliş eğilimi gözlenmiştir.

Enerji fiyatlarına benzer şekilde gıda fiyatlarının enflasyon dinamikleri üzerindeki belirleyici etkisi de tüm dünyada önemini korumaktadır. Girdi maliyetlerindeki yükselişler, iklim koşulları, kuraklık, bazı ülkelerde gıda ihracatına yönelik özel kısıtlamalar ve stok sıkıntıları, gıda fiyatlarının küresel düzeyde yüksek seyretmesine neden oluyor.
Uluslararası gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki bu gelişmelerin yansımalarını Türkiye’de de gözlemliyoruz.
Bu gelişmeler çerçevesinde, üretici fiyatlarının ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de yüksek seyretmesi enflasyon dinamikleri açısından önem arz etmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rusya Enerji Bakanlığından Kripto Para Çağrısı – (bugunfinans.com)


Uluslararası emtia fiyatları, tedarik zincirlerinde devam eden sorunlar ve enerji fiyatlarına bağlı olarak üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sürmektedir.

Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, son zamanlarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Son dönemde yaşanan sıcak çatışma ortamının da yol açtığı enerji maliyeti artışları da önemli bir rol oynamaktadır.

Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmekteyiz. Bu çerçevede 2022 yılı Ocak-Mart döneminde politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedik.

Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmektedir. Bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla tüm politika araçlarımızda kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecine devam etmekteyiz.

Liralaşma stratejisinin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri olduğunu belirtmek isterim. Liralaşma stratejisi yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır.
Bu strateji kapsamında TCMB olarak bir dizi uygulamayı hayata geçirdik.

Bildiğiniz gibi 2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatların TL’ye dönüşümünü destekleyerek, TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde bir adım attık. Daha yakın bir zamanda yurt dışında yaşayan yerleşik kişiler ile sahip oldukları şirketlerin tasarruflarını anavatanlarında değerlendirmeleri için YUVAM hesaplarını uygulamaya aldık.

Hazine ve Maliye Bakanlığımızın tamamlayıcı ürünüyle birlikte döviz kurlarında oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmış oldu.

TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacaktır.

KAYNAK: investing

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasalarda teknoloji baskısı

Published

on

By

Wall Street Borsaları haftanın ilk işlem günlerinde başta Apple olmak üzere teknoloji hisseleri öncülüğünde düşerken, yeni işlem gününün ilk vadeli işlemlerinde yatay seyrediyor.

Asya borsalarında ise genel olarak inşaat sektörü hisseleri öncülüğünde artış gösteriyor. Japon Nikkei 225, Hong Kong Hang Seng yükselirken, Çin CSI 300 fazla değişim göstermedi.

Yükselişte Çin’deki inşaat hisselerinin, büyümeyi desteklemek için merkezi hükümetten daha fazla politika desteği geleceği umutlarıyla değer kazanması etkili olan etkenlerden oldu.

Avustralya Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin aksine, 25 baz puanlık sürpriz faiz artırım kararı almasının ardından Avustralya doları değer kazandı.

Continue Reading

Global

Suudi Arabistan Temmuz ayında üretim kesintisine gidecek

Published

on

By

Suudi Arabistan Temmuz ayında üretim kesintisine gidecek

Suudi Arabistan’ın liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarının Avusturya’nın başkenti Viyana’da piyasa koşullarını değerlendirmek için bir araya geldiği 35’inci OPEC ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı yapıldı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, taraflar arasında varılan emsalsiz anlaşmayla pazarın daha adil, görünür ve şeffaf olacağını söyledi.

Ülkesinin Temmuz’da gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek üretim kesintisine gideceği bilgisini açıklayan Bin Selam, ek kesinti kararının duruma göre uzayabileceğini söyledi.

OPEC+ ülkelerinin fiyat endeksli hareket etmediğini aktaran Bakan Bin Selman, bu yaklaşımın başarısız olduğunu savundu.

Continue Reading

Global

Petrol haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Published

on

By

Petrol haftayı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor

Amerikan ham petrolü, Cuma günü risk iştahlı bir havayla varil başına 71 dolara çıkarken, vadeli işlemler hafta boyunca hala yüzde 3 civarında kayıp yaşıyor. OPEC+, Sıfır Kovid politikasının sona ermesine rağmen Çin’den gelen durgun ekonomik toparlanma zemininde grubun üretim politikasını tartışmak için hafta sonu bir araya geldiler.
Piyasa analistlerinin çoğu OPEC+’ın üretim seviyelerini değiştirmemesini bekliyor, fakat grup Nisan’da sürpriz kesintiler açıkladı. Suudi Arabistan enerji bakanı kısa süre önce spekülatörlerin “dikkatli olmaları” konusunda uyardı. Kısmen Rusya’dan yapılan dayanıklı ham petrol ihracatı nedeniyle ham petrol bu yıl yaklaşık yüzde 13 düştü.

Asya genelinde hisse senedi piyasaları, FED’in daha fazla faiz oranı artırımına ilişkin endişelerin azalmasıyla birlikte Cuma günü yükseldi. Kongre’nin ABD’nin temerrüde düşmesini önlemek için yasayı onayladığına dair haberler havayı olumlu hale getirdi.

Perşembe günü yayınlanan Energy Information Administration verilerine göre, ABD ham petrol stokları geçtiğimiz hafta yaklaşık 4,5 milyon varil artarken, Oklahoma, Cushing’deki ana depolama merkezindeki arz altıncı hafta arttı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans