Connect with us

Global

TCMB Faiz Artışına Neden Gitmediklerini Açıkladı!

Published

on

TCMB Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşma yapan Başkan Kavcıoğlu, üretici fiy
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başkan Kavcıoğlu, üretici fiyatlarının yüksek olmasıyla ilgili konuşan TCMB başkanı, Ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de yüksek seyretmesinin enflasyon dinamikleri açısından önem arz ettiğini belirtti ve şu açıklamaları yaptı:

Yaşanan jeopolitik sorunların ihracatımız üzerindeki doğrudan yansımalarının sınırlı olacağını düşünüyoruz.
Türkiye’nin jeopolitik konumu ile ihracatçıların ürün ve pazar çeşitlendirmedeki kabiliyetlerinin son dönemdeki sıcak çatışma ortamı nedeniyle yaşanan ihracat kayıplarını telafi edeceğini ve ihracat performansımız üzerinde destekleyici rol oynayacağını öngörmekteyiz.

2021 yılında iktisadi faaliyette gözlediğimiz güçlü seyir, iş gücü piyasasına da olumlu yansımış ve işsizlik oranları düşmüştür. Yılın ilk çeyreğinde, tarım dışı istihdam, hizmet sektöründen gelen sınırlı katkıya rağmen sanayi sektörünün desteği ile salgın öncesi düzeylere ulaşmıştır.

ılın ikinci çeyreğinde, işgücüne katılım oranı dönemlik olarak sınırlı bir oranda artarken istihdamdaki artış işsizlik oranlarının düşüşünde etkili olmuştur. Yılın üçüncü ve son çeyreğinde de işgücü piyasasındaki iyileşme, iktisadi faaliyet görünümüyle uyumlu olarak devam etmiştir.

2021 yılında küresel enflasyon, salgının seyrine bağlı olarak gelişen arz kısıtları, emtia fiyatlarındaki artış, arz ve talep uyumsuzlukları ile hızla yükselmiştir.
Enerji ve enerji dışı emtia fiyatlarındaki artışlar, küresel enflasyon dinamikleri üzerinde ana belirleyicilerden biri olmuştur.

Petrol fiyatlarında, yeni varyantın yarattığı talep belirsizliğinin azalmasının yanı sıra jeopolitik gerilimler ve süregelen arz sıkıntıları gibi faktörlerden dolayı yükseliş eğilimi gözlenmiştir.

Enerji fiyatlarına benzer şekilde gıda fiyatlarının enflasyon dinamikleri üzerindeki belirleyici etkisi de tüm dünyada önemini korumaktadır. Girdi maliyetlerindeki yükselişler, iklim koşulları, kuraklık, bazı ülkelerde gıda ihracatına yönelik özel kısıtlamalar ve stok sıkıntıları, gıda fiyatlarının küresel düzeyde yüksek seyretmesine neden oluyor.
Uluslararası gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki bu gelişmelerin yansımalarını Türkiye’de de gözlemliyoruz.
Bu gelişmeler çerçevesinde, üretici fiyatlarının ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de yüksek seyretmesi enflasyon dinamikleri açısından önem arz etmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rusya Enerji Bakanlığından Kripto Para Çağrısı – (bugunfinans.com)


Uluslararası emtia fiyatları, tedarik zincirlerinde devam eden sorunlar ve enerji fiyatlarına bağlı olarak üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sürmektedir.

Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, son zamanlarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir.

Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Son dönemde yaşanan sıcak çatışma ortamının da yol açtığı enerji maliyeti artışları da önemli bir rol oynamaktadır.

Sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmekteyiz. Bu çerçevede 2022 yılı Ocak-Mart döneminde politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedik.

Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmektedir. Bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla tüm politika araçlarımızda kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecine devam etmekteyiz.

Liralaşma stratejisinin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biri olduğunu belirtmek isterim. Liralaşma stratejisi yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır.
Bu strateji kapsamında TCMB olarak bir dizi uygulamayı hayata geçirdik.

Bildiğiniz gibi 2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatların TL’ye dönüşümünü destekleyerek, TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde bir adım attık. Daha yakın bir zamanda yurt dışında yaşayan yerleşik kişiler ile sahip oldukları şirketlerin tasarruflarını anavatanlarında değerlendirmeleri için YUVAM hesaplarını uygulamaya aldık.

Hazine ve Maliye Bakanlığımızın tamamlayıcı ürünüyle birlikte döviz kurlarında oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmış oldu.

TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinde liralaşma stratejisi çerçevesinde, yakın, orta ve uzun vadede devreye alınacak tüm uygulamaların odağı, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla finansal sistemin liralaşmasını sağlamak olacaktır.

KAYNAK: investing

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

Global

Petrolde yatay seyir

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol piyasaların açılmasıyla birlikte yüzde 0,7 artışla varil başına 91,05 dolara kadar yükseldi, ardından 90 dolara düştü. İran, hafta sonu İsrail’i ilk kez kendi topraklarında vurarak 300’den fazla füze ve İHA aracı ateşledi, fakat çoğu durduruldu. Günlerden beri beklenen saldırı, Suriye’de İranlı subayları öldürüldüğü saldırı sonrasında misilleme olarak geldi.

Helima Croft’un da aralarında bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri yayınladıkları bir notta, “İsrail hükümetinin Beyaz Saray’ın tavsiyesine uyması ve misilleme eylemlerinden vazgeçmesi halinde bu savaş, tırmanma merdiveninden aşağıya doğru ilerleyebilir” açıklamasında bulundu. İran’ın eyleminin “önceki misillemelerden çok daha kapsamlı olmasına rağmen yine de önceden haber gönderildiğini” söylediler.

Petrol, Opec+’nın stokları boşaltmak ve fiyatları desteklemek için arzı sıkı bir şekilde dizginlemesiyle bu yıl emtialarda en güçlü performans sergileyen ürünlerden biri oldu. Son saldırı, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi tırmandırıyor. Yine de İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, meselenin “sonlandırılmış sayılabileceğini” söyleyerek, şimdilik daha geniş bir çatışma riskini azaltıyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans