Connect with us

Global

Küresel Piyasalarda Enflasyon Endişesi Sürüyor

Published

on

Küresel piyasalarda enflasyon görünümü ve sıkılaşma konuşmaları ile ilişkin düşünceler fiyatlamalar üstünde etkili olmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda hisse senetleri, kripto para birimlerindeki sert hareketlenme ve enflasyon düşünceleri ile yeni haftaya karışık görünüm ile başladı.

Asya’da Japonya Borsaları sabah saatlerinde olumlu ilerledi. Hong Kong Hang Seng ve Güney Kore Kospi’de ise olumsuz fiyatlamalar görüldü. ABD vadelileri ise yukarı hareketli bir açılışa işaret etti.


Petrol fiyatları ABD’den ekonomik düzelme sinyalleri gelmesi ve İran nükleer anlaşmasının hedefte belirmesi ile beraber yükselişe geçti. ABD ham petrol temmuz kontratında varil fiyatı %1’e yakın yükselme gösterdi. Brent ise aynı oranda yükselme ile 67 dolar düzeyinde.

Kriptoda hareketlenme devam ediyor

Küresel piyasalarda kripto para piyasasında gerçekleşen gelişmeler de gündemdeki yerini korudu. Kripto para birimlerinde baş döndüren hareketlenme haftasonu da devam etti. Cumartesi günü Tesla CEO’su Elon Musk’ın tweet atması ile %8’e kadar değer kazanan Bitcoin pazartesi günü %13 gerileme yaşayarak 33 bin dolara düştü ve 200 günlük hareketli ortalamasının altında kaldı. Diğer ileri gelen kripto para birimleri Ethereum ve Dogecoin de Bitcoin hareketlenmelerini takip ederken kripto para birimleri hafta başında Pazar günkü kayıplarının bir kısmını toparladı.

Kripto para birimlerindeki sert hareketlenmenin Tesla’nın artık ödemelerde Bitcoin almayacağını açıklaması ile başlamış, birçok kripto para madencisinin bulunduğu Çin’de Merkez Bankası’nın finansal kuruluşlara kripto para birimleri aracılığı ile ödeme gerçekleştiremeyeceği kuralı getirmesiyle hızlanmıştı. İçlerinde Nikolaos Panigirtzoglou’nun da bulunduğu JPMorgan analistleri Bitcoin satış dalgasının bittiğini söylemek için henüz erken olduğunu ifade ettiler.

Goldman Sachs analistleri ise geniş kapsamlı kripto para birimi raporunda sert hareketlenmenin kurumsal yatırımcıları korkuttuğu görüşüne yer verdi.

ABD eski Hazine bakanı Lawrence Summers ise kripto paraların dijital altın ile aynı bir varlık olarak küresel piyasaların bir parçası olmaya devam edeceğini ifade etti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

TCMB faiz artırımına devam edecek mi?

Published

on

By

TCMB.jpg

Capital Ecomics’ten William Jackson, Türkiye’de enflasyonun zirveye ulaşmış olabileceğini söyledi.

Eylül’de tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 61,5 oranında arttığını fakat bunun Türkiye’nin son dönemdeki standartlarına göre düşük bir ivme olduğunu söyleyen Jackson, aylık bazda enflasyonun azaldığına dikkat çekti.

Jackson “Bu durum, liradaki düşüşün ve akaryakıt fiyatlarındaki artışların etkisinin azalmaya başladığına dair erken kanıtlar sunuyor.” dedi.

Bu çerçevede Merkez Bankasının, yükselen enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırma politikasının devam etmesi gerekeceğini belirten Jackson, mevcut yüzde 30’luk politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 40’a çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Continue Reading

Global

Türkiye’nin ham petrol ithalatı arttı

Published

on

By

Ham-Petrol

Türkiye’nin ham petrol ithalatı miktarı Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 18 artış gösterdi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre, ham petrol ithalatı, Haziran ayında 2 milyon 852 bin 705 ton oldu. İthalat Temmuz ayında 2 milyon 417 bin 109 seviyesindeydi.

İthalat Ağustos ayında geçen yıl aynı aydaki 2 milyon 942 bin 496 tona göre ise yüzde 3,1 düşüş gösterdi.

Yılın ilk 8 ayında ithalat miktarı 19,53 milyon tona ulaştı.

Continue Reading

Global

Bakan Şimşek yatırımcı turuna çıkıyor

Published

on

By

Maliye-Bakanı-Mehmet-Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı buluşmaları kapsamında ekim ayında 3 farklı ülkede toplantı yapacak.

Bakanlığın açıklamasına göre, bakan Şimşek 4-5 ekim’de ilk olarak Londra’da yatırımcı toplantısına katılacak.

Citibank ve BofA’nın düzenlediği toplantının sonrasında Şimşek’in diğer durağı 11-14 Ekim’de IMF ve Dünya Bankası’nın toplantısına girecek.

Fas’ın Marakeş kentindeki bu toplantıların ardından Şimşek, Fransa’nın başkenti Paris’te 19 Ekim’de bir diğer yatırımcı toplantısında konuşacak.

Bakan Şimşek’in bu toplantıların ardından ay sonunda ikinci Körfez turunu gerçekleştirmesi de bekleniyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans