Connect with us

Global

Otomotiv Sektörü Çip Kriziyle Uğraşıyor

Published

on

Otomotiv Sektörü Çip Kriziyle Uğraşıyor

Otomotiv Sektörü çip sorunlarından etkilenen Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen gibi üretim yapan firmaların arasına, Fiat ile Peugeot birleşmesinden oluşan Stellantis ve elektrikli araba üretimi yapan Nio da katıldı.

Stellantis ve Çinli elektrikli araba üretimi yapan Nio da küresel çip sağlama probleminden dolayı üretimlerini düşürme kararı alan firmaların arasına katıldılar.

Fiat ile Peugeot marka birleşmesinden oluşan Stellantis, cuma günü açıkladığı bildiride, ikisi Kanada’da, biri Meksika’da ve ikisi ABD’de olmak üzere toplamda 5 üretim yapan fabrikasında, mikroçip tedarik problemi sebebi ile üretimi durduracağını ifade etti.

Stellantis, seçili fabrikalardaki üretimin ertelenmesinin ne kadar devam edeceğini bildirmezken, fabrika bölgelerinden birindeki sendika lokali, minivan üretim kuruluşlarındaki kapanmanın dört hafta süreceğini duyurdu.

Tesla’nın Çin’deki rakiplerinden biri olan elektrikli araba üreticisi Nio da Hefei tesisindeki üretimi beş gün boyunca kapatacağını bildirdi ve ilk çeyrekteki araba üretim seviyesini 1.000 araç olacak şekilde düşürdü.

Volkswagen da cuma günü yaptığı açıklamada Meksika’daki tesislerinde paskalya zamanında belirtilmiş modellerin üretiminin duracağını açıkladı.

Çip sorunundan etkilenen otomobil üreticileri arasında Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen da olurken, Türkiye’deki Oyak Renault ve Tofaş da üretimlerine ara vereceklerini bildirmişlerdi.

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, tamamlayıcı parça bulmada yaşanan küresel krizin Türkiye’ye de yansıdığını ifade etti.

Otomotiv Sektörü Çip Krizi Türkiye’ye Sıçradı

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, tamamlayıcı parça bulmada yaşanan küresel krizin Türkiye’ye de yansıdığını ifade ederek, “Oyak Renault kuruluşu olarak 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretim sürecimize kısa bir ara vereceğiz. Tedarik probleminin üretime etkilerini düşürmek için var gücümüzle çaba gösteriyoruz. Çevik ve esnek üretim becerimizle, dış kaynaklı sorunlarının etkilerini en kısa zamanda aşarak üç vardiyada çalışmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Tofaş Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklamasında, üretimin çipte tedarik problemi sebebi ile 19 Mart-5 Nisan arası duracağını ifade etmişti.

Açıklamada, “Bahsi geçen mikroçiplerin kullanıldığı bazı tamamlayıcı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat zamanlarındaki aksamalar nedeni ile 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süre ile fabrikada üretim faaliyetlerine ara verileceği” duyurulmuştu.

Otomotiv sektörünün yanında bazı akıllı telefon üretimi yapan firmalar da küresel çip darboğazının etkisi altında kalarak planlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı.

Çip Krizi Yalnızca Otomotiv Sektörünü Vurmadı

Otomotiv sektörünün yanında bazı akıllı telefon üretimi yapan firmalar da küresel çip darboğazının etkisi altında kalarak planlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı. Samsung çip krizi sebebi ile bu yıl piyasaya sürmeyi planladığı yeni Galaxy Note modelinin sergilenmesini erteleyebileceğini dile getirmişti.

Güney Koreli şirketin CEO’su Koh Dong-jin gerçekleşen sıkıntının bir sonraki çeyrekte şirket performansına kötü yönde yansıyacağını vurgulamıştı.

Koh, yarı iletken çiplerin arz ve talebinde küresel çapta önemli bir çölçüde dengesizlik olduğunu dile getirerek ‘Zorlu zamanlara rağmen şirket yöneticilerimiz bu sorunu çözmek amacı ile denizaşırı ülkelerdeki ortaklarımızla görüşmeler sağlıyor. Çip kıtlığının yüzde 100 bittiğini söylemek çok zor” diye eklemişti.

ABD ve Tayvan Kriz İçin Temasta

ABD yönetimi de Tayvan’daki çip üretimini yükseltmek ve küresel tedarik problemini çözmek için ülkedeki şirketler ve bürokratlar ile temas halindeler.

Tayvan’da yeni bir çip tesisinin temelini atma kutlamasında konuşan Tayvan Amerikan Enstitüsü (AIT) Başkanı Brent Christiensen, “Hem ABD Başkanı Joe Biden, hem de Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen, çip işletmeciliğin stratejik öncelik olarak benimsediler” cümlesini kurdu.

ABD teknoloji üretiminin iyileşmiş olduğu ve demokratik olarak onayladığı Tayvan’ı, özellikle teknoloji ve çip sağlamak adına Çin’den uzaklaşmak önemli bir ortak olarak benimsiyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

JPMorgan’dan petrol uyarısı

Published

on

By

petrol-üretimi

JPMorgan’dan petrol uyarısı
JPMorgan Rusya’nın üretim kesintisi kararının diğer ülkelerin önlemleriyle dengelenmediği sürece Brent petrolün 100 dolara kadar yükselmesi için potansiyel olduğunu açıkladı.

27 Mart’ta yayınlanan notlarında JPMorgan analistleri şu aşamada petrolde fiyat tahminlerini değiştirmezken, Moskova’nın hamlelerinin etkisiyle birlikte Brent petrolün Mayıs ayında 90 doların ortalarında, Eylül’de ise 100 dolara yakın olabileceğini öngördü.

Son günlerde petrolde düşüş ivmesi dikkat çekiyordu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin ticari ham petrol stoklarındaki artış öngörüsünün ülkede talebin zayıf seyrettiği algısını güçlendirmesi etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 9 milyon 337 bin varil artacağını öngördü. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 519 bin varil azalacağı yönündeydi.

Continue Reading

Global

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor

Published

on

By

kakao

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Batı Afrika’da yaşanan olumsuz hava koşullar, arz açığının 3. yılda da devam edeceğini gösteriyor. En büyük ithalatçılardan olan AB’de de orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirilmesi fiyat artışında etkili oluyor.

New York’ta en aktif kontratın ton başına fiyatı yüzde 4,5 artarak 10 bin 080 dolara yükseldi.

mart ayında kakao fiyatlarında yüzde 50’ye varan yükseliş görülürken, piyasa uzmanları fiyatların 10 bin dolara çıkabileceğinin altını çizdiler.

Londra’da da en aktif kontrat da bu sene ikiye katladı.

Kakao fiyatları dün ton başına 9 bin doları da aşarak tonu 9 bin dolar civarında olan bakırı geride bırakmıştı.

Continue Reading

Global

Japon yenine sözlü müdahale

Published

on

By

Japonya’da kurlara son ayların en etkin sözlü müdahalesi yapıldı. Kur piyasalarından sorumlu Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Masato Kanda Japon yeninde son dönemde görülen zayıflamanın temelleri olmadığını, açık bir şekilde spekülasyon hareketi yapıldığını söyledi.

Habercilere konuşan Bakan Yardımcısı Kanda “Aşırı dalgalanmalara karşı uygun olan adımı atacağız. Herhangi bir seçeneği dışlamıyoruz. Her zaman hazırız” dedi.

Kanda’nın yaptığı açıklama sonrası dolar/yen 151,4’ten 151,1’e geriledi. Cuma günü dolar/yen kuru 151,86’ya yükselmişti.

Goldman Sachs mevcut makro politika çizgisinin Japon para birimini zayıflatacağı düşüncesiyle üç ay sonraki dolar/yen kuru tahminini 145’ten 155’e, altı ay sonraki kur tahminini ise 142’den 150’ye yükseltti.

Japonya Merkez Bankası, mart ayında 2007’den bu yana ilk kez pozitif politika faizine geçse de “destekleyici politikanın süreceği” mesajları yende zayıflık yaratmıştı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans