Connect with us

Global

Otomotiv Sektörü Çip Kriziyle Uğraşıyor

Published

on

Otomotiv Sektörü Çip Kriziyle Uğraşıyor

Otomotiv Sektörü çip sorunlarından etkilenen Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen gibi üretim yapan firmaların arasına, Fiat ile Peugeot birleşmesinden oluşan Stellantis ve elektrikli araba üretimi yapan Nio da katıldı.

Stellantis ve Çinli elektrikli araba üretimi yapan Nio da küresel çip sağlama probleminden dolayı üretimlerini düşürme kararı alan firmaların arasına katıldılar.

Fiat ile Peugeot marka birleşmesinden oluşan Stellantis, cuma günü açıkladığı bildiride, ikisi Kanada’da, biri Meksika’da ve ikisi ABD’de olmak üzere toplamda 5 üretim yapan fabrikasında, mikroçip tedarik problemi sebebi ile üretimi durduracağını ifade etti.

Stellantis, seçili fabrikalardaki üretimin ertelenmesinin ne kadar devam edeceğini bildirmezken, fabrika bölgelerinden birindeki sendika lokali, minivan üretim kuruluşlarındaki kapanmanın dört hafta süreceğini duyurdu.

Tesla’nın Çin’deki rakiplerinden biri olan elektrikli araba üreticisi Nio da Hefei tesisindeki üretimi beş gün boyunca kapatacağını bildirdi ve ilk çeyrekteki araba üretim seviyesini 1.000 araç olacak şekilde düşürdü.

Volkswagen da cuma günü yaptığı açıklamada Meksika’daki tesislerinde paskalya zamanında belirtilmiş modellerin üretiminin duracağını açıkladı.

Çip sorunundan etkilenen otomobil üreticileri arasında Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen da olurken, Türkiye’deki Oyak Renault ve Tofaş da üretimlerine ara vereceklerini bildirmişlerdi.

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, tamamlayıcı parça bulmada yaşanan küresel krizin Türkiye’ye de yansıdığını ifade etti.

Otomotiv Sektörü Çip Krizi Türkiye’ye Sıçradı

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, tamamlayıcı parça bulmada yaşanan küresel krizin Türkiye’ye de yansıdığını ifade ederek, “Oyak Renault kuruluşu olarak 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretim sürecimize kısa bir ara vereceğiz. Tedarik probleminin üretime etkilerini düşürmek için var gücümüzle çaba gösteriyoruz. Çevik ve esnek üretim becerimizle, dış kaynaklı sorunlarının etkilerini en kısa zamanda aşarak üç vardiyada çalışmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Tofaş Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklamasında, üretimin çipte tedarik problemi sebebi ile 19 Mart-5 Nisan arası duracağını ifade etmişti.

Açıklamada, “Bahsi geçen mikroçiplerin kullanıldığı bazı tamamlayıcı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat zamanlarındaki aksamalar nedeni ile 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süre ile fabrikada üretim faaliyetlerine ara verileceği” duyurulmuştu.

Otomotiv sektörünün yanında bazı akıllı telefon üretimi yapan firmalar da küresel çip darboğazının etkisi altında kalarak planlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı.

Çip Krizi Yalnızca Otomotiv Sektörünü Vurmadı

Otomotiv sektörünün yanında bazı akıllı telefon üretimi yapan firmalar da küresel çip darboğazının etkisi altında kalarak planlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı. Samsung çip krizi sebebi ile bu yıl piyasaya sürmeyi planladığı yeni Galaxy Note modelinin sergilenmesini erteleyebileceğini dile getirmişti.

Güney Koreli şirketin CEO’su Koh Dong-jin gerçekleşen sıkıntının bir sonraki çeyrekte şirket performansına kötü yönde yansıyacağını vurgulamıştı.

Koh, yarı iletken çiplerin arz ve talebinde küresel çapta önemli bir çölçüde dengesizlik olduğunu dile getirerek ‘Zorlu zamanlara rağmen şirket yöneticilerimiz bu sorunu çözmek amacı ile denizaşırı ülkelerdeki ortaklarımızla görüşmeler sağlıyor. Çip kıtlığının yüzde 100 bittiğini söylemek çok zor” diye eklemişti.

ABD ve Tayvan Kriz İçin Temasta

ABD yönetimi de Tayvan’daki çip üretimini yükseltmek ve küresel tedarik problemini çözmek için ülkedeki şirketler ve bürokratlar ile temas halindeler.

Tayvan’da yeni bir çip tesisinin temelini atma kutlamasında konuşan Tayvan Amerikan Enstitüsü (AIT) Başkanı Brent Christiensen, “Hem ABD Başkanı Joe Biden, hem de Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen, çip işletmeciliğin stratejik öncelik olarak benimsediler” cümlesini kurdu.

ABD teknoloji üretiminin iyileşmiş olduğu ve demokratik olarak onayladığı Tayvan’ı, özellikle teknoloji ve çip sağlamak adına Çin’den uzaklaşmak önemli bir ortak olarak benimsiyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasaların gözü Powell’ın açıklamalarında

Published

on

By

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’ndaki yarı yıl sunumu öncesi hisse senelerindeki canlılık korunuyor.

S&P 500 endeksi Wilson’dan gelen düzeltme açıklamalarına rağmen yüzde 0,1 yükselerek bu yılki 35. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Söz konusu endeksin vadelileri yeni işlem gününde de artıda.

Asya’daki yükselişte ise Japonya önde. Nikeei 225 rekor kırarken endeksin bu yılki yükselişi yüzde 23’ün üstüne çıktı. CSI 300 ve Hang Seng olumsuz ayrıştı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyerederken,

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyrederken ABD tahvillerinde Powell öncesi sert hareket yaşanmıyor. 10 yıllık getiri kapanışa göre sabah saatlerinde değişim göstermeyerek yüzde 4,282’de kaldı.

Continue Reading

Altın

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Published

on

By

altın


Yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın yapacağı sunumu ve hafta içinde açıklanacak önemli enflasyon verilerini beklerken altın fiyatları Asya işlem saatlerinde düşüş gösterdi.

Fakat külçe fiyatları bir ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla 2.400 doların üzerine çıkmanın eşğine geldi. Genel metal fiyatları da yaklaşık aynı dip seviyesine inen dolardaki düşüşten faydalandı.

Spot altın %0,3 düşüşle ons başına 2.384,47 dolara gerilerken Ağustos vadeli altın %0,2 düşüşle ons başına 2.392,55 dolara indi.

Continue Reading

Global

İmalat göstergesi en düşük seviyede

Published

on

By

imalatgüvenendeksi

Ekonomik büyümenin önce göstergesi olan imalat sanayi performansında güvenilir bir referans olarak kabul edilen PMI anketinin 2024 dönem sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’ın üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 48,4 seviyesinde kaydedilen manşet PMI, haziranda 47,9’a geri dönerek üs üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulmaya işaret etti. Öte yandan, bu bozulma 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans