Connect with us

Global

Palm Yağı Fiyatları 13 Yılın En Etkili Düzeyinde

Published

on

Palm yağı fiyatları 13 yılın en etkili düzeyinde. Yağ fiyatları, dünya çapında en önemli ikinci yemeklik yağ yetiştirici olan Malezya’daki alternatif yağlarda oluşan sıkıntılı durumun fiyatları yükselmesi nedeni ile, 2008’den bu zamana kadar en yüksek düzeye ulaştı.

Palm yağı fiyatları 2008’den bu yana, Malezya’daki yemeklik yağlarda oluştan yetiştirme problemi sebebi ile en yüksek seviyeyi gördü.

Malezyalı şirket Kaleesuwari Intercontinental’den Gnanasekar Thiagarajan’a göre soya ve ayçiçek yağı ise piyasayı sübvansiyon yapmaya devam ediyor.

Thiagarajan yemeklik yağ pazarı hakkında şu şekilde konuştu :

“Ayçiçek yağı fiyatları, sonbaharda yaşanan kuraklığın sonrasında, ayçiçek yağının en büyük ihracatçısı pozisyonundaki Ukrayna’daki üretim kayıplar sebebi ile sabit kalırken, soya yağı fiyatları Güney Amerika’da hava koşullarında oluşan problemler sebebi ile destekleniyor. Ancak spekülatif fon pozisyonları yükselişe geçti ve potansiyel olarak ihtiyaç duyulan düzenlemeye yol açabilir. Traderlar, Ramazan ayındaki talebi karşılamak için alımlara başlaması lazım, Haziranda olacak olan palm yağı vadeli kontratlarında 3.895-3.900 Malezya ringgitine düşülmesi pazarlığı karıştırabilir.”

Chicago Ticaret Borsası’ndaki soya fasulyesi yağı fiyatı, Güney Amerika’daki hasatın rötar yapması ve mahsul niteliği ile ilgili devam eden problemler sebebi ile 2012’den bu yana en yüksek düzeyini gördü. Brezilya ülkede hâkim olan güçlü yağmurla başa çıkmaya çalışırken, Arjantin’de yaşanan kuraklık mahsulü olumsuz etkide bulundu.

Brezilya’da soya fasulyesi yetiştirilen en önemli şehirlerden biri olan Sorriso’da şiddetli yağmurun yolları kapatması ve tarlalardaki yağlı tohumlara kötü sonuç vermesi sebebi ile belediye bölgede olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasaların gözü Powell’ın açıklamalarında

Published

on

By

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’ndaki yarı yıl sunumu öncesi hisse senelerindeki canlılık korunuyor.

S&P 500 endeksi Wilson’dan gelen düzeltme açıklamalarına rağmen yüzde 0,1 yükselerek bu yılki 35. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Söz konusu endeksin vadelileri yeni işlem gününde de artıda.

Asya’daki yükselişte ise Japonya önde. Nikeei 225 rekor kırarken endeksin bu yılki yükselişi yüzde 23’ün üstüne çıktı. CSI 300 ve Hang Seng olumsuz ayrıştı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyerederken,

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyrederken ABD tahvillerinde Powell öncesi sert hareket yaşanmıyor. 10 yıllık getiri kapanışa göre sabah saatlerinde değişim göstermeyerek yüzde 4,282’de kaldı.

Continue Reading

Altın

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Published

on

By

altın


Yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın yapacağı sunumu ve hafta içinde açıklanacak önemli enflasyon verilerini beklerken altın fiyatları Asya işlem saatlerinde düşüş gösterdi.

Fakat külçe fiyatları bir ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla 2.400 doların üzerine çıkmanın eşğine geldi. Genel metal fiyatları da yaklaşık aynı dip seviyesine inen dolardaki düşüşten faydalandı.

Spot altın %0,3 düşüşle ons başına 2.384,47 dolara gerilerken Ağustos vadeli altın %0,2 düşüşle ons başına 2.392,55 dolara indi.

Continue Reading

Global

İmalat göstergesi en düşük seviyede

Published

on

By

imalatgüvenendeksi

Ekonomik büyümenin önce göstergesi olan imalat sanayi performansında güvenilir bir referans olarak kabul edilen PMI anketinin 2024 dönem sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’ın üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 48,4 seviyesinde kaydedilen manşet PMI, haziranda 47,9’a geri dönerek üs üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulmaya işaret etti. Öte yandan, bu bozulma 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans