Global

Palm Yağı Fiyatları 13 Yılın En Etkili Düzeyinde

Published

on

Palm yağı fiyatları 13 yılın en etkili düzeyinde. Yağ fiyatları, dünya çapında en önemli ikinci yemeklik yağ yetiştirici olan Malezya’daki alternatif yağlarda oluşan sıkıntılı durumun fiyatları yükselmesi nedeni ile, 2008’den bu zamana kadar en yüksek düzeye ulaştı.

Palm yağı fiyatları 2008’den bu yana, Malezya’daki yemeklik yağlarda oluştan yetiştirme problemi sebebi ile en yüksek seviyeyi gördü.

Malezyalı şirket Kaleesuwari Intercontinental’den Gnanasekar Thiagarajan’a göre soya ve ayçiçek yağı ise piyasayı sübvansiyon yapmaya devam ediyor.

Thiagarajan yemeklik yağ pazarı hakkında şu şekilde konuştu :

“Ayçiçek yağı fiyatları, sonbaharda yaşanan kuraklığın sonrasında, ayçiçek yağının en büyük ihracatçısı pozisyonundaki Ukrayna’daki üretim kayıplar sebebi ile sabit kalırken, soya yağı fiyatları Güney Amerika’da hava koşullarında oluşan problemler sebebi ile destekleniyor. Ancak spekülatif fon pozisyonları yükselişe geçti ve potansiyel olarak ihtiyaç duyulan düzenlemeye yol açabilir. Traderlar, Ramazan ayındaki talebi karşılamak için alımlara başlaması lazım, Haziranda olacak olan palm yağı vadeli kontratlarında 3.895-3.900 Malezya ringgitine düşülmesi pazarlığı karıştırabilir.”

Chicago Ticaret Borsası’ndaki soya fasulyesi yağı fiyatı, Güney Amerika’daki hasatın rötar yapması ve mahsul niteliği ile ilgili devam eden problemler sebebi ile 2012’den bu yana en yüksek düzeyini gördü. Brezilya ülkede hâkim olan güçlü yağmurla başa çıkmaya çalışırken, Arjantin’de yaşanan kuraklık mahsulü olumsuz etkide bulundu.

Brezilya’da soya fasulyesi yetiştirilen en önemli şehirlerden biri olan Sorriso’da şiddetli yağmurun yolları kapatması ve tarlalardaki yağlı tohumlara kötü sonuç vermesi sebebi ile belediye bölgede olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version