Connect with us

Global

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Blockchain açıklaması

Published

on

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Blockchain açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Ak Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı tarafından düzenlenen Blokzincir İstanbul etkinliğinde konuştu:

Konuşmadan öne çıkan satır başları şöyle:

Türkiye 62 savunma sanayii projesinden 750’nin üzerinde projeye ve 5,5 milyar dolar bütçeden 75 milyar dolar bütçeye çıkmıştır.

Yıllık 250 milyon dolar olan savunma sanayii ürünleri ihracatımızı 3 milyar doların üzerine çıkardık.

Kripto para alanında da gelişmeler sağlanmıştır. Son 10 yılda büyük gelişme gösteren bu teknolojinin merkeziyetsiz imkanları, mevcut ticari sistemi kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Bu alanda yeni gelişen ve kulaklarımızın alışkanlık kazanmadığı alternatif iş yöntemleri hayatımıza giderek girmeye başladı. Dijital içeriklerin blokzincir üzerinden güvenceye alınmasıyla, süreçte yeni bir evreye geçilmiştir. ‘Dijital varlıklar teknolojinin yakıtı, Blockchain ise vasıtasıdır’. Bu teknolojinin gıda tedariğinden bankalara, lojistikten sanat eserlerine uzanan geniş faaliyet alanını cazip kılan asıl husus, hızlı, verimli, güvenli ve düşük maliyetli işlem yeteneğidir.

Türkiye yüzyılının hazırlıklarını yaparken böyle bir potansiyeli gözardı edemeyeceğimiz açıktır. Dijital varlık deposuna yakıt koymaktan ziyade bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Başkalarının açtığı sanal evrenlerde yer almaya çalışmak yerine, bizzat kendi evrenimizi kurmak peşindeyiz. Hedefimiz bu alanda da tüketici değil, tasarlayıcı, üretici, yön verici; takip eden değil, takip edilen konumuna ulaşmaktır. Ülkemizin, teknolojinin diğer alanları yanında, savunma sanayisindeki başarılarıyla tüm dünya tarafından takip edildiğini biliyoruz. İHA’larımız, yazdıkları destanlarla, adlarına şarkılar bestelenen efsaneler haline gelmiştir.

Tarih boyunca cesaret ve azmimiz yanında, yenilikçilik, üretkenlik ve çalışkanlığımızla dünyaya örnek olduğumuz gibi bugün de teknolojide benzer bir performans ortaya koyuyoruz. Bunlar artık bir yerlere de işaret oluyor, zevkle takip ediyoruz. Bunların şimdi çok daha ileri safhaya taşımanın gayretindeyiz.

Yenilikçi, ekonomimize değer veren bu teknolojiyi, küresel insani yardımlarıdan iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar geniş bir alanda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Çalışmalarımıza hız veriyoruz. BM Kürsüsü başta olmak üzere pek çok platformda dile getirdiğimiz “Dünya 5’ten büyüktür çağrımız”, teknolojideki adaleti de kapsayan bir itirazdır.

Teknofest Kuşağı dediğim gençlerimiz sayesinde, sadece eksiklerimizi tamamlamakla kalmıyor, dünya çapında pek çok yeniliğin de altına imzamızı atıyoruz. AK Parti’nin vizyonuyla gençlerin dinamizmi bir araya geldiğinde neler olacağını son 20 yılına, bugününe ve vizyonuna bakınca rahatça görebiliriz.

Bugün Türkiye’de teknolojiye dair ne varsa, gündeminde olan ilk ve tek siyasi teşekkül AK Parti’dir. Diğerlerinden teknoloji adına bir şey duydunuz mu, gördünüz mü? Öyle bir dertleri yok. Ya terörle iç içeler, veya terör bölgeleriyle ilgileniyorlar. Biz dijital dönüşüm ofisi adıyla özel bir ofise yer veriyoruz. Biz bugünü değil, yarını değerlendiriyoruz. Dijital dünyamızı nasıl organize edeceğiz, bütün bunların adımlarını bu yeni “Cumhurbaşkanlığı Sistemini” kurarken ortaya koyduk.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Başkan sıfatıyla, hem kurumlar hem de partimizin teknoloji programlarında yer almaya dikkat ediyoruz. Metaverse etkinliğine de iştirak etmiştim. Teknofest’lerde yer alıyorum. TÜRKSAT uydularımızın hizmete girene kadar her aşamasını yakından izliyorum. Çeşitli şehirlerdeki teknoloji merkezlerimizin açılışlarını bizzat yapıyoruz. Törenlerde mutlaka yer alıyoruz.

Ülkemize kazandırdığımız eserlerin çoğu, birer teknoloji harikasıdır. Bugünkü programımızı da aynı anlayışın bir tezahürü olarak bu muhteşem salonda, İstanbul’umuzun en önemli üniversitesinde yapıyoruz. Uluslararası katılımcıları, kamu ve özel sektörün önde gelen sektörüyle buluşturacak bu etkinlik, ülkemizin teknolojik yenilikleri yakın takibinin bir göstergesidir. Biz bugünleri öngörerek Ulusal Blokzincir çalışmaları için de Tübitak’ı görevlendirdik. Ülkemizin bu alandaki ilk laboratuvarı da 2016’da orada kuruldu. Merkez bankamız bünyesinde kripto para ile ilgili bir çalışma yürütülmektedir. Diğer bakanlıklarımız da kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak bu teknolojiyi yakından takip etmektedir. Özel sektörümüzün Blockchain alanındaki hamlelerini de yakından izliyoruz. Bu alanda yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Amacımız bu etkinlikle, Blockchain teknolojisinin idari, teknik, stratejik tüm yönlerinin iç sektörlerimize ışık tutacak şekilde tartışılmasını sağlamaktır.

Gençlerimize; hiçbir dayanağı olmayan kripto para kumarlarına yöneltmek yerine, Blockchain gibi yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde yer almak gibi daha değerli sektörlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum.

Kaynak: https://tr.investing.com/

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Amazon’un satışları artış gösterdi

Published

on

By

Amazon’un satışları artış gösterdi
Amazon’un Ocak-Mart dönemine ait bilançosuna göre, yılın ilk çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 13 artarak 143,3 milyar dolara ulaştı.

Şirketin 2023’ün ilk çeyreğinde net satışları 127,4 milyar dolar olmuştu.

Piyasa beklentileri, şirketin 142,5 milyar dolar gelir açıklaması yönündeydi.

Bulut bilişim hizmetleri sunan Amazon Web Services (AWS) biriminin satışları da yıllık bazda yüzde 17 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Şirketin reklam biriminin gelirleri de, yılın birinci çeyreğinde yüzde 24 artışla 11,8 milyar dolara çıktı.

Amazon’un net kârı da ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 229 artışla 10,4 milyar dolar oldu. Şirket, geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 3,2 milyar dolar kâr açıklamıştı.

E-ticaret devinin hisse başına net karı da bu yılın ilk çeyreğinde 98 sent olarak hesaplandı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde hisse başına 31 sent kâr etmişti.

Amazon öte yandan, bu yılın ikinci çeyreğinde 144 ila 149 milyar dolar arasında gelir beklediğini duyurdu.

Continue Reading

Global

Piyasaların gözü FED kararında

Published

on

By

fed-faiz

Piyasaların gözü FED kararında
Analistler Çarşamba günü yapılacak toplantıların sonunda faiz oranlarını yirmi yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesinde sabit tutmasını beklerken, odak noktasının büyük kısmı toplantı sonrası yapılacak açıklamada Başkan Powell’ın tonu olacak.

Yetkililerin ayrıca FED’in 7,4 trilyon dolarlık bilançosunun küçültülmesinde kısa vadede bir yavaşlama olacağını duyurmasını bekliyor.

Yılın üç ayında beklenenden daha kötü enflasyon raporlarından sonra Powell, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğinden emin olmanın muhtemelen “beklenenden daha uzun” süreceğini söyledi. Merkez bankasının faiz oranlarını “gerektiği sürece” yüksek tutabileceğini de sözlerine ekledi.

Fed liderliği faiz indirimlerinin ertelenmesini önerirken, politika yapıcıların bu yıl hiç faiz indirimi yapmaması gerçek bir olasılık gibi görünmeye başlıyor.

Continue Reading

Global

FED daha şahin gözükebilir mi?

Published

on

By

fed-faiz

Amerika Birleşik Devletleri’nde para politikalarının yönünü öngörebilmek açısından kritik öneme sahip veriler açıklanacak.

ABD’de Mart ayı kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek PCE deflatörü verileri Türkiye saatiyle 15:30’da duyurulacak.

Çekirdek PCE’de ise mart için aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,7 artış açıklanacağı tahmin ediliyor.

Analistler, “Genel olarak veriler, politika yapıcılara enflasyonun yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru kalıcı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven vermeyebilir. Bu da Fed Başkanı Jerome Powell’ın 30 Nisan-1 Mayıs FOMC toplantısında daha şahin bir tonda konuşması için zemin hazırlıyor” açıklamasında bulundu.

Perşembe günü ABD ekonomisinin ilk çeyrekte, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini kaydettiği açıklanmıştı. Ancak beklendiği gibi ilk çeyreğe ait çekirdek PCE yüzde 3,4’lük tahminlerin üzerinde yüzde 3,7 artarak büyüme verisini gölgede bıraktı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans