Global

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Blockchain açıklaması

Published

on

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Ak Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı tarafından düzenlenen Blokzincir İstanbul etkinliğinde konuştu:

Konuşmadan öne çıkan satır başları şöyle:

Türkiye 62 savunma sanayii projesinden 750’nin üzerinde projeye ve 5,5 milyar dolar bütçeden 75 milyar dolar bütçeye çıkmıştır.

Yıllık 250 milyon dolar olan savunma sanayii ürünleri ihracatımızı 3 milyar doların üzerine çıkardık.

Kripto para alanında da gelişmeler sağlanmıştır. Son 10 yılda büyük gelişme gösteren bu teknolojinin merkeziyetsiz imkanları, mevcut ticari sistemi kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Bu alanda yeni gelişen ve kulaklarımızın alışkanlık kazanmadığı alternatif iş yöntemleri hayatımıza giderek girmeye başladı. Dijital içeriklerin blokzincir üzerinden güvenceye alınmasıyla, süreçte yeni bir evreye geçilmiştir. ‘Dijital varlıklar teknolojinin yakıtı, Blockchain ise vasıtasıdır’. Bu teknolojinin gıda tedariğinden bankalara, lojistikten sanat eserlerine uzanan geniş faaliyet alanını cazip kılan asıl husus, hızlı, verimli, güvenli ve düşük maliyetli işlem yeteneğidir.

Türkiye yüzyılının hazırlıklarını yaparken böyle bir potansiyeli gözardı edemeyeceğimiz açıktır. Dijital varlık deposuna yakıt koymaktan ziyade bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Başkalarının açtığı sanal evrenlerde yer almaya çalışmak yerine, bizzat kendi evrenimizi kurmak peşindeyiz. Hedefimiz bu alanda da tüketici değil, tasarlayıcı, üretici, yön verici; takip eden değil, takip edilen konumuna ulaşmaktır. Ülkemizin, teknolojinin diğer alanları yanında, savunma sanayisindeki başarılarıyla tüm dünya tarafından takip edildiğini biliyoruz. İHA’larımız, yazdıkları destanlarla, adlarına şarkılar bestelenen efsaneler haline gelmiştir.

Tarih boyunca cesaret ve azmimiz yanında, yenilikçilik, üretkenlik ve çalışkanlığımızla dünyaya örnek olduğumuz gibi bugün de teknolojide benzer bir performans ortaya koyuyoruz. Bunlar artık bir yerlere de işaret oluyor, zevkle takip ediyoruz. Bunların şimdi çok daha ileri safhaya taşımanın gayretindeyiz.

Yenilikçi, ekonomimize değer veren bu teknolojiyi, küresel insani yardımlarıdan iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar geniş bir alanda kullanabileceğimizi düşünüyoruz. Çalışmalarımıza hız veriyoruz. BM Kürsüsü başta olmak üzere pek çok platformda dile getirdiğimiz “Dünya 5’ten büyüktür çağrımız”, teknolojideki adaleti de kapsayan bir itirazdır.

Teknofest Kuşağı dediğim gençlerimiz sayesinde, sadece eksiklerimizi tamamlamakla kalmıyor, dünya çapında pek çok yeniliğin de altına imzamızı atıyoruz. AK Parti’nin vizyonuyla gençlerin dinamizmi bir araya geldiğinde neler olacağını son 20 yılına, bugününe ve vizyonuna bakınca rahatça görebiliriz.

Bugün Türkiye’de teknolojiye dair ne varsa, gündeminde olan ilk ve tek siyasi teşekkül AK Parti’dir. Diğerlerinden teknoloji adına bir şey duydunuz mu, gördünüz mü? Öyle bir dertleri yok. Ya terörle iç içeler, veya terör bölgeleriyle ilgileniyorlar. Biz dijital dönüşüm ofisi adıyla özel bir ofise yer veriyoruz. Biz bugünü değil, yarını değerlendiriyoruz. Dijital dünyamızı nasıl organize edeceğiz, bütün bunların adımlarını bu yeni “Cumhurbaşkanlığı Sistemini” kurarken ortaya koyduk.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Başkan sıfatıyla, hem kurumlar hem de partimizin teknoloji programlarında yer almaya dikkat ediyoruz. Metaverse etkinliğine de iştirak etmiştim. Teknofest’lerde yer alıyorum. TÜRKSAT uydularımızın hizmete girene kadar her aşamasını yakından izliyorum. Çeşitli şehirlerdeki teknoloji merkezlerimizin açılışlarını bizzat yapıyoruz. Törenlerde mutlaka yer alıyoruz.

Ülkemize kazandırdığımız eserlerin çoğu, birer teknoloji harikasıdır. Bugünkü programımızı da aynı anlayışın bir tezahürü olarak bu muhteşem salonda, İstanbul’umuzun en önemli üniversitesinde yapıyoruz. Uluslararası katılımcıları, kamu ve özel sektörün önde gelen sektörüyle buluşturacak bu etkinlik, ülkemizin teknolojik yenilikleri yakın takibinin bir göstergesidir. Biz bugünleri öngörerek Ulusal Blokzincir çalışmaları için de Tübitak’ı görevlendirdik. Ülkemizin bu alandaki ilk laboratuvarı da 2016’da orada kuruldu. Merkez bankamız bünyesinde kripto para ile ilgili bir çalışma yürütülmektedir. Diğer bakanlıklarımız da kendi sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak bu teknolojiyi yakından takip etmektedir. Özel sektörümüzün Blockchain alanındaki hamlelerini de yakından izliyoruz. Bu alanda yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Amacımız bu etkinlikle, Blockchain teknolojisinin idari, teknik, stratejik tüm yönlerinin iç sektörlerimize ışık tutacak şekilde tartışılmasını sağlamaktır.

Gençlerimize; hiçbir dayanağı olmayan kripto para kumarlarına yöneltmek yerine, Blockchain gibi yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde yer almak gibi daha değerli sektörlere yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum.

Kaynak: https://tr.investing.com/

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version