Connect with us

Global

Erdoğan’dan faiz açıklaması: “Daha da düşecek”

Published

on

Erdoğan’dan faiz açıklaması: “Daha da düşecek”

Geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indiriminin devam edeceğini söyledi.

Faizin sebep enflasyonun sonuç olduğu tezini tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu fikre katılmayanların olabileceğini fakat faiz düştükçe enflasyonun düştüğünü söyledi. Hedefinin başbakanlık dönemindeki gibi düşük enflasyon ve düşük faiz oranı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı şunları söyledi “Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz %9 bunu daha da düşüreceğiz. Benim inancım şu; başbakanlığım döneminde faizi 4,6’ya indirdik, enflasyon da 6,4 gibiydi. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Ben buna inanıyorum. Uluslararası toplantılarda bu tezimi savundum.”

“Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada”

Daha önceki açıklamalılarında da ekonomist olduğunu ve ekonominin uzmanlık alanı olduğu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü konuşmasında alanının ekonomi olduğunu ve neticenin de ortada olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Alansa benim alanım ekonomi, neticesi de ortada. Enflasyonu indireceğiz dedik. 86’larda olan enflasyon 64’e düştü, daha da düşecek. Tüm mesele istikrarımızdır, güvenimizdir.”

Merkez Bankası faiz indirim sinyali verdi

Kasım’da faiz indirimine devam eden, Aralık toplantısında ise faizi sabit tutan Merkez Bankası, karar metninde “Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskler dikkate alınarak yeterli düzeyde olduğuna karar verilmiştir.” ifadesine Ocak ayı PPK metninde yer vermedi.

Enflasyon raporu sunumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisinin enflasyonu düşürmede etkili bir yöntem olduğunu ve uygulanan yeni ekonomi modeli çerçevesinde büyüme odaklı politikaların devam edeceğini söyledi.

PPK metni ve Kavcıoğlu’nun açıklamaları piyasalarda seçim öncesi faiz indiriminin devam edeceği fikrini güçlendirdi. Ancak dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz daha da düşecek.” açıklamasıyla ilk toplantı olan 23 Şubat’ta faiz indiriminin yapılması bekleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Gram altında yükseliş devam ediyor

Published

on

By

Gram altında yükseliş devam ediyor

Altın önceki iki günde neredeyse yüzde 3 yükselmesinin ardından yatırımcıların FED’in para politikasına ilişkin karmaşık sinyalleri değerlendirmesiyle yatay devam etti.

Sabah saatlerinde 1.994 doları gören ons altın sonrasında 1985 dolar seviyesine düştü. Gram altında ise 1.233 TL ile rekor denemesi yapılırken, fiyatlama 1.220 TL sınırının altında dengelendi.

Kıymetli metal bankacılık krizi kaynaklık endişeler dolasıyla güvenli liman talebi görmeyi devam ettiriyor. Diğer yandan tahvil getirileri de düşüşünü üçüncü güne taşıyarak faiz getirisi olmayan altına destek sağladı.

FED Başkanı Powell Çarşamba günü faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamalarda bankacılık krizi nedeniyle faiz artışlarına ara verilmesinin düşünüldüğü fakat enflasyonun en önemli endişe kaynağı olmayı sürdürdüğünü ve gerekli görülmesi halinde borçlanma maliyetlerinin beklenenden daha fazla artırılacağını söyledi.

Perşembe günkü veriler, ABD işgücü piyasasında beklentilerin üstünde bir sıkılığa işaret ederek dikkatlerin enflasyonist baskılar üzerinde kalmasına devam etmesini sağladı.

Continue Reading

Global

ABD’de konut satışları yükseldi

Published

on

By

ABD'de konut satışları yükseldi

Amerika’da yeni konut satışları Şubat ayında yüzde 1i1 oranında artış göstererek 640 bin oldu. Yeni konut satışları aylık bazda artış gösterirken geçen yılın aynı aynının yüzde 19 altında kaldı. Yeni konut satışları Şubat 2022’de 790 bin idi.

Yeni konutların ortalama satış fiyatı ne kadar oldu?

Şubat 2023 tarihi itibarıyla yeni konutların medyan satış fiyatı 438 bin 200 dolar oldu. Bu rakam geçtiğimiz yıl 498 bin 700 dolardı.

Bugün açıklanan bir diğer veri ise inşaat izinleri verisi oldu. Sektör çalışanlarının inşaat yapma isteğini ve alınan izni gösteren veri, Şubat’ta pandemi sonrası en hızlı artışı gösterdi. İnşaat izinleri bugünkü son okunmaya göre Şubat’ta aylık yüzde 15,1 oranında artış gösterdi ve 1 milyon 550 bine çıktı.

Continue Reading

Global

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Amerika Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankasının ardından İngiltere Merkez Bankası da faiz artışına devam etti.

İngiltere Merkez Bankası faizi 25 baz puan artırarak yüzde 4,25 seviyesine yükseltti. Faiz artışına Aralık 2021 yılında başlayan banka, 11 toplantıda toplam 415 baz puanlık faiz artışı yapıldı.

Geçtiğimiz gün açıklanan Şubat ayı enflasyonu yüzde 1,1 oranındaki artışla Ekim sonrası en hızlı yükselişi gösterdi. Yıllık enflasyon oranı ise yüzde 10,1’den yüzde 10,4’e yükseldi. Merkez Bankası, bankacılık sektöründeki krize rağmen Fed ve ECB gibi enflasyonu düşürme hedefine öncelik verdi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans