Global

Erdoğan’dan faiz açıklaması: “Daha da düşecek”

Published

on

Geçtiğimiz gün katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indiriminin devam edeceğini söyledi.

Faizin sebep enflasyonun sonuç olduğu tezini tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu fikre katılmayanların olabileceğini fakat faiz düştükçe enflasyonun düştüğünü söyledi. Hedefinin başbakanlık dönemindeki gibi düşük enflasyon ve düşük faiz oranı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı şunları söyledi “Dünyada faizi sürekli yükselttiler. Ben de tam aksine faizi indirmenin mücadelesini verdim. Şu anda bizde faiz %9 bunu daha da düşüreceğiz. Benim inancım şu; başbakanlığım döneminde faizi 4,6’ya indirdik, enflasyon da 6,4 gibiydi. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Buna inanmayanlar olabilir. Ben buna inanıyorum. Uluslararası toplantılarda bu tezimi savundum.”

“Benim alanım ekonomi, neticesi de ortada”

Daha önceki açıklamalılarında da ekonomist olduğunu ve ekonominin uzmanlık alanı olduğu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü konuşmasında alanının ekonomi olduğunu ve neticenin de ortada olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Alansa benim alanım ekonomi, neticesi de ortada. Enflasyonu indireceğiz dedik. 86’larda olan enflasyon 64’e düştü, daha da düşecek. Tüm mesele istikrarımızdır, güvenimizdir.”

Merkez Bankası faiz indirim sinyali verdi

Kasım’da faiz indirimine devam eden, Aralık toplantısında ise faizi sabit tutan Merkez Bankası, karar metninde “Mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskler dikkate alınarak yeterli düzeyde olduğuna karar verilmiştir.” ifadesine Ocak ayı PPK metninde yer vermedi.

Enflasyon raporu sunumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Kavcıoğlu, Liralaşma Stratejisinin enflasyonu düşürmede etkili bir yöntem olduğunu ve uygulanan yeni ekonomi modeli çerçevesinde büyüme odaklı politikaların devam edeceğini söyledi.

PPK metni ve Kavcıoğlu’nun açıklamaları piyasalarda seçim öncesi faiz indiriminin devam edeceği fikrini güçlendirdi. Ancak dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz daha da düşecek.” açıklamasıyla ilk toplantı olan 23 Şubat’ta faiz indiriminin yapılması bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version