Connect with us

Global

TCMB faiz kararını bugün açıklayacak

Published

on

TCMB faiz kararını bugün açıklayacak

TCMB, bugün yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısını yapacak. 2022 yılında yüzde 14 olan faizi Ağustos ayına kadar sabit tutan banka, Ağustos-Kasım döneminde kademeli olarak yüzde 9’a düşürdü. Aralık ayında ise bu oran korundu.

Liralaşma Stratejisi 2023’ün ilk yarısına kadar sürecek

Daha önce Para ve Kur Politikası olarak adlandırılan yıllık planlama, bu yıl Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi olarak değiştirildi. Yayımlanan raporda yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin yüzde 60 olarak belirlendiği, bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkânları liralaşma hedefleri doğrultusunda ayarlanacağı belirtildi.

Öte yandan Türkiye Ekonomi Modeli olarak adlandırılan ve hükümetin belirlediği bu politikayı desteklemeye devam edeceğini ifade eden Merkez Bankası, 2023 yılı raporunda yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetlerin enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile destekleneceği ifade edildi.

Faiz oranında değişiklik beklenmiyor

Kasım ayında yapılan PPK toplantısında 150 baz puanlık indirim yaparak faizi yüzde 9’a çeken Merkez Bankası, faiz indirim döngüsünü tamamlandığını belirtmişti. Aralık toplantısında ise büyümeyi destekleyecek finansal koşulların devam edeceği belirtildi.

2022’nin son aylarında sanayi üretiminde yaşanan gerileme, küresel ekonomik yavaşlamanın Türkiye’de de kendini göstermeye başladığına işaret ediyor. Merkez Bankasının sektörü destekleyecek uygulamalara ve piyasa ile politika faizinin uyumlu olması için adımlar atmaya devam etmesi bekleniyor.

Seçimlerin erkene çekilmesi konusunda dün Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etti. 2023 politikasında da yılı ilk ve ikinci yarı olarak ayıran Merkez Bankasının seçimlere kadar faizleri koruması bekleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

TCMB faiz artırımına devam edecek mi?

Published

on

By

TCMB.jpg

Capital Ecomics’ten William Jackson, Türkiye’de enflasyonun zirveye ulaşmış olabileceğini söyledi.

Eylül’de tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 61,5 oranında arttığını fakat bunun Türkiye’nin son dönemdeki standartlarına göre düşük bir ivme olduğunu söyleyen Jackson, aylık bazda enflasyonun azaldığına dikkat çekti.

Jackson “Bu durum, liradaki düşüşün ve akaryakıt fiyatlarındaki artışların etkisinin azalmaya başladığına dair erken kanıtlar sunuyor.” dedi.

Bu çerçevede Merkez Bankasının, yükselen enflasyonu bastırmak için faiz oranlarını artırma politikasının devam etmesi gerekeceğini belirten Jackson, mevcut yüzde 30’luk politika faiz oranının yıl sonunda yüzde 40’a çıkmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Continue Reading

Global

Türkiye’nin ham petrol ithalatı arttı

Published

on

By

Ham-Petrol

Türkiye’nin ham petrol ithalatı miktarı Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 18 artış gösterdi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre, ham petrol ithalatı, Haziran ayında 2 milyon 852 bin 705 ton oldu. İthalat Temmuz ayında 2 milyon 417 bin 109 seviyesindeydi.

İthalat Ağustos ayında geçen yıl aynı aydaki 2 milyon 942 bin 496 tona göre ise yüzde 3,1 düşüş gösterdi.

Yılın ilk 8 ayında ithalat miktarı 19,53 milyon tona ulaştı.

Continue Reading

Global

Bakan Şimşek yatırımcı turuna çıkıyor

Published

on

By

Maliye-Bakanı-Mehmet-Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı buluşmaları kapsamında ekim ayında 3 farklı ülkede toplantı yapacak.

Bakanlığın açıklamasına göre, bakan Şimşek 4-5 ekim’de ilk olarak Londra’da yatırımcı toplantısına katılacak.

Citibank ve BofA’nın düzenlediği toplantının sonrasında Şimşek’in diğer durağı 11-14 Ekim’de IMF ve Dünya Bankası’nın toplantısına girecek.

Fas’ın Marakeş kentindeki bu toplantıların ardından Şimşek, Fransa’nın başkenti Paris’te 19 Ekim’de bir diğer yatırımcı toplantısında konuşacak.

Bakan Şimşek’in bu toplantıların ardından ay sonunda ikinci Körfez turunu gerçekleştirmesi de bekleniyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans