Global

TCMB faiz kararını bugün açıklayacak

Published

on

TCMB, bugün yılın ilk Para Politikası Kurulu toplantısını yapacak. 2022 yılında yüzde 14 olan faizi Ağustos ayına kadar sabit tutan banka, Ağustos-Kasım döneminde kademeli olarak yüzde 9’a düşürdü. Aralık ayında ise bu oran korundu.

Liralaşma Stratejisi 2023’ün ilk yarısına kadar sürecek

Daha önce Para ve Kur Politikası olarak adlandırılan yıllık planlama, bu yıl Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi olarak değiştirildi. Yayımlanan raporda yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin yüzde 60 olarak belirlendiği, bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkânları liralaşma hedefleri doğrultusunda ayarlanacağı belirtildi.

Öte yandan Türkiye Ekonomi Modeli olarak adlandırılan ve hükümetin belirlediği bu politikayı desteklemeye devam edeceğini ifade eden Merkez Bankası, 2023 yılı raporunda yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetlerin enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile destekleneceği ifade edildi.

Faiz oranında değişiklik beklenmiyor

Kasım ayında yapılan PPK toplantısında 150 baz puanlık indirim yaparak faizi yüzde 9’a çeken Merkez Bankası, faiz indirim döngüsünü tamamlandığını belirtmişti. Aralık toplantısında ise büyümeyi destekleyecek finansal koşulların devam edeceği belirtildi.

2022’nin son aylarında sanayi üretiminde yaşanan gerileme, küresel ekonomik yavaşlamanın Türkiye’de de kendini göstermeye başladığına işaret ediyor. Merkez Bankasının sektörü destekleyecek uygulamalara ve piyasa ile politika faizinin uyumlu olması için adımlar atmaya devam etmesi bekleniyor.

Seçimlerin erkene çekilmesi konusunda dün Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etti. 2023 politikasında da yılı ilk ve ikinci yarı olarak ayıran Merkez Bankasının seçimlere kadar faizleri koruması bekleniyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version