Connect with us

Global

Altında faiz endişeleri

Published

on

Altında faiz endişeleri

Altın, Amerika ekonomisinin dayanıklılığını koruduğunu gösteren verilerin ardından Perşembe günü yüzde 1,2 düşmesinin ardından haftanın son işlem gününde yatay seyir halinde.

Yayınlanan veriler sonrasında agresif faiz artışlarının devam edeceğine dair endişelerin de artmasıyla altındaki baskı devam etti.

Spot piyasalarda altının onsu 1794 dolar civarında işlem görüyor. Gram altında ise işlemler 1077 TL civarında.

Spot altın, Fed’in parasal sıkılaştırması ve diğer büyük merkez bankalarının şahin tavırları arasında Mart ayındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 13 düşüş gösterdi.

Faizlerin yükselmesi, faiz getirmeyen ve tahvil ve dolarla negatif korelasyona sahip kıymetli metal için olumsuz bir etkiye sahip.

Amerika’da ilk işsizlik maaşı başvuruları, beklentilerin altında yükselerek işgücü piyasasının gücüne işaret etti. Ülkede üçüncü çeyrek büyümesi de yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye revize edildi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Enflasyonda ılımlı düşüş

Published

on

By

Türkiye enflasyon verisi açıklandı

Enflasyonda ılımlı düşüş
Kasım ayında yıllık tüketici enflasyonu Ekim ayına göre ılımlı da olsa hızlanma gösterdi. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 artış gösterdi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre Kasım’da aylık artış yüzde 3,28 olarak gerçekleşti.

Ekim’de yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti.

Çekirdek göstergede ise yatay seyir izlendi. Kasım’da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,89 oldu. Ekim ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,76 olarak kaydedilmişti.

Continue Reading

Altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı

Published

on

By

altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı
Kasım ayı geride kalırken, ons altın aylık performansına baktığımızda yüzde 5 seviyelerinde değer kazandı.
Özellikle Amerika’dan gelen ekonomik veriler ile birlikte FED’in önümüzdeki yıl faiz indirimine başlayabileceği yönelik beklentiler arttı. Bu beklentiler ile dolar baskılanırken değerli metallerde ise yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu.

Geçtiğimiz gün ABD kanadından gelen GSYİH verileri izlendi. Yayınlanan veriye göre ülke ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 5,2 büyüyerek beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Bu rakam ise 2021 yılının son çeyreğinden itibaren en güçlü büyüme olarak kayıtlara geçti.

Continue Reading

Global

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde

Published

on

By

OPEC+’nın-üretim-kesintileri-odağında-petrol-geri-çekiliyor

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde
Küresel gösterge olan Brent, önceki iki seansta neredeyse yüzde 4 yükseliş gösterdikten sonra varil başına 83 dolar civarında işlem gördü. ABD ham petrolü ise 78 dolar altında kaldı. OPEC+’ın ağır toplarından Suudi Arabistan, gelecek yıl yeniden petrol fazlası oluşmaması için diğer üyelere üretimi kısıtlama konusunda kendisine katılma konusunda baskı yapmaya devam ediyor. Fakat Perşembe günü yapılacak toplantı öncesinde Angola ve Nijerya gibi ülkelerden gelen baskıyla karşı karşıya.

Üyeler, günde 1 milyon varil veya daha fazla miktarda daha derin bir toplu kesintinin düşünülebileceğini söyledi. ABD’den yapılan rekor ihracatlar da dahil olmak üzere üretici grubu dışında gelen bol arzın ortasında, grup çapında indirimlerin olmaması, Brent’in son iki ayda yaklaşık yüzde 13 düşmesiyle birlikte petrol fiyatlarında daha fazla zayıflamaya yol açabilir. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında piyasanın gelecek yıl tekrar fazlaya döneceğini söyledi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans