Connect with us

Global

Faiz kararı öncesinde döviz kurları haftaya nasıl başladı

Published

on

Faiz kararı öncesinde döviz kurları haftaya nasıl başladı

Yurt içinde piyasalar yeni haftaya sakin başladı. Geçtiğimiz hafta yeni zirveler gören BİST 100 endeksi bugün 4.500 puan altında işlem görürken kur tarafında da işlemler oldukça dar bantta hareket ediyor.

Haftanın en önemli gelişmesi: PPK toplantısı

TCMB, Perşembe günü yılın 11. Para Politikası Toplantısını gerçekleştirecek. Eylül 2021’de başlayan genişlemeci para politikası bünyesindeki faiz indirimlerine Ocak-Temmuz döneminde ara verilmişti. Ağustos ayında tekrardan faiz indirimine başlayan banka, Perşembe günü faizi tek haneye düşürmesi bekleniyor. Piyasalar yüzde 10,5 olan faiz oranının 150 baz puanlık indirimle yüzde 9’a düşürülmesi ve seçime kadar bu oranın korunmasını bekliyor.

Dolar/TL ve euro/TL’de son durum

18,60 seviyesinde işlem gören dolar kurundaki yatay seyir devam ediyor. Son haftalarda yurt içindeki faiz indirimi ve enflasyona, küresel taraftaki Fed faiz artırımı ve diğer önemli gelişmelere tepki vermeyen kurda PPK öncesi 18,60 ve üzeri görünümün devam etmesi bekleniyor.

Euro/TL geçtiğimiz hafta 19,50 ile yılın zirvesini görmesinden sonra Euro/dolardaki gerilemeyle düşüşe geçti. Kur bugün 19,06’dan işlem görüyor.

Altın fiyatları zirveden geriledi

Yurt içinde geçen hafta rekor seviyeye yükselen altın fiyatları, yeni haftaya düşüşle başladı. Ons altının 1.788 dolardan dönmesi ve bugün 1.740 dolardan işlem görmesiyle gram altın da 1.068 TL rekorundan 1.040 TL’ye geriledi. Serbest piyasada çeyrek altın bugün 1.728 TL’den cumhuriyet altını ise 6.890 TL’den satıcı buluyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Küresel piyasaların gözü Powell’ın açıklamalarında

Published

on

By

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’ndaki yarı yıl sunumu öncesi hisse senelerindeki canlılık korunuyor.

S&P 500 endeksi Wilson’dan gelen düzeltme açıklamalarına rağmen yüzde 0,1 yükselerek bu yılki 35. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Söz konusu endeksin vadelileri yeni işlem gününde de artıda.

Asya’daki yükselişte ise Japonya önde. Nikeei 225 rekor kırarken endeksin bu yılki yükselişi yüzde 23’ün üstüne çıktı. CSI 300 ve Hang Seng olumsuz ayrıştı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyerederken,

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyrederken ABD tahvillerinde Powell öncesi sert hareket yaşanmıyor. 10 yıllık getiri kapanışa göre sabah saatlerinde değişim göstermeyerek yüzde 4,282’de kaldı.

Continue Reading

Altın

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Published

on

By

altın


Yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın yapacağı sunumu ve hafta içinde açıklanacak önemli enflasyon verilerini beklerken altın fiyatları Asya işlem saatlerinde düşüş gösterdi.

Fakat külçe fiyatları bir ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla 2.400 doların üzerine çıkmanın eşğine geldi. Genel metal fiyatları da yaklaşık aynı dip seviyesine inen dolardaki düşüşten faydalandı.

Spot altın %0,3 düşüşle ons başına 2.384,47 dolara gerilerken Ağustos vadeli altın %0,2 düşüşle ons başına 2.392,55 dolara indi.

Continue Reading

Global

İmalat göstergesi en düşük seviyede

Published

on

By

imalatgüvenendeksi

Ekonomik büyümenin önce göstergesi olan imalat sanayi performansında güvenilir bir referans olarak kabul edilen PMI anketinin 2024 dönem sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’ın üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 48,4 seviyesinde kaydedilen manşet PMI, haziranda 47,9’a geri dönerek üs üste üçüncü ay 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşti. Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulmaya işaret etti. Öte yandan, bu bozulma 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans