Connect with us

Global

TCMB rezervlerini açıkladı

Published

on

TCMB rezervlerini açıkladı

TCMB 4 Kasım ile biten işlem haftasına dair istatistikleri yayınladı. Son haftalarda yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 446 milyon dolar düşüş kaydederek 212,26 milyar dolara kadar geriledi.

Bireysel döviz mevduatları 1,23 milyar dolar azalma yaşayarak 125,57 dolara düştü. Sene başında bireysel mevduatlar 145 milyar dolardı.

Şirketlerin döviz mevduatları son haftada 784 milyon dolarlık artışla 86,69 milyar dolara yükseldi. Sene başında şirketlerin döviz mevduatı 90 milyar dolardı.

Yılın 10. ayının ilk haftasında toplam döviz mevduatlarında sene başına göre 25 milyar dolara yakın düşüş yaşandı.

TL mevduatlarda son haftada 1,3 milyar liralık azalma oldu. Bankalarda bulunan toplam TL mevduatları ise 4 Kasımla birlikte 3 trilyon 889 milyar TL oldu.

Döviz ve TL evduatların oranı en yakın seviyede

Son hafta itibarıyla bankalarda bulunan dövizin toplam mevduat içindeki payı yüzde 50,3’e düşerken, TL’nin payı ise yüzde 49,7’ye yükseldi. Aralık 2021 yılında dövizin payı yüzde 63 ile tarihi seviyeye çıktı.

Rezervlerde son durum

TCMB’nin brüt rezervleri 4 Kasım haftasında 114,2 milyar dolardan 113,7 milyar dolara düştü. Net rezervler ise 1,1 milyar dolar artış yaşandı. Rezervler 14,5 milyar dolara çıktı. Swap hariç rezervler -56,7 milyar dolar oldu.

Yabancı yatırımcı son hafta nasıl davrandı?

Eylül’den itibaren hisse senedi piyasasında satıcı olan yabancı yatırımcı son haftada 38,1 milyon dolarlık alım yaptı. Tahvilde ise geçen hafta yapılan 13,8 milyon dolarlık alımın ardından bu hafta 8,2 milyon dolarlık çıkış gözlendi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

JPMorgan’dan petrol uyarısı

Published

on

By

petrol-üretimi

JPMorgan’dan petrol uyarısı
JPMorgan Rusya’nın üretim kesintisi kararının diğer ülkelerin önlemleriyle dengelenmediği sürece Brent petrolün 100 dolara kadar yükselmesi için potansiyel olduğunu açıkladı.

27 Mart’ta yayınlanan notlarında JPMorgan analistleri şu aşamada petrolde fiyat tahminlerini değiştirmezken, Moskova’nın hamlelerinin etkisiyle birlikte Brent petrolün Mayıs ayında 90 doların ortalarında, Eylül’de ise 100 dolara yakın olabileceğini öngördü.

Son günlerde petrolde düşüş ivmesi dikkat çekiyordu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’nin ticari ham petrol stoklarındaki artış öngörüsünün ülkede talebin zayıf seyrettiği algısını güçlendirmesi etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ABD’nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 9 milyon 337 bin varil artacağını öngördü. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 519 bin varil azalacağı yönündeydi.

Continue Reading

Global

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor

Published

on

By

kakao

Kakao fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Batı Afrika’da yaşanan olumsuz hava koşullar, arz açığının 3. yılda da devam edeceğini gösteriyor. En büyük ithalatçılardan olan AB’de de orman tahribatına neden olan ürünlerin ithalatına sınırlama getirilmesi fiyat artışında etkili oluyor.

New York’ta en aktif kontratın ton başına fiyatı yüzde 4,5 artarak 10 bin 080 dolara yükseldi.

mart ayında kakao fiyatlarında yüzde 50’ye varan yükseliş görülürken, piyasa uzmanları fiyatların 10 bin dolara çıkabileceğinin altını çizdiler.

Londra’da da en aktif kontrat da bu sene ikiye katladı.

Kakao fiyatları dün ton başına 9 bin doları da aşarak tonu 9 bin dolar civarında olan bakırı geride bırakmıştı.

Continue Reading

Global

Japon yenine sözlü müdahale

Published

on

By

Japonya’da kurlara son ayların en etkin sözlü müdahalesi yapıldı. Kur piyasalarından sorumlu Japonya Maliye Bakanı Yardımcısı Masato Kanda Japon yeninde son dönemde görülen zayıflamanın temelleri olmadığını, açık bir şekilde spekülasyon hareketi yapıldığını söyledi.

Habercilere konuşan Bakan Yardımcısı Kanda “Aşırı dalgalanmalara karşı uygun olan adımı atacağız. Herhangi bir seçeneği dışlamıyoruz. Her zaman hazırız” dedi.

Kanda’nın yaptığı açıklama sonrası dolar/yen 151,4’ten 151,1’e geriledi. Cuma günü dolar/yen kuru 151,86’ya yükselmişti.

Goldman Sachs mevcut makro politika çizgisinin Japon para birimini zayıflatacağı düşüncesiyle üç ay sonraki dolar/yen kuru tahminini 145’ten 155’e, altı ay sonraki kur tahminini ise 142’den 150’ye yükseltti.

Japonya Merkez Bankası, mart ayında 2007’den bu yana ilk kez pozitif politika faizine geçse de “destekleyici politikanın süreceği” mesajları yende zayıflık yaratmıştı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans