Connect with us

Global

Gözler TCMB’nin faiz kararında

Published

on

Yurtiçi piyasalarının gözü TCMB'de

Amerika’da üçüncü kez agresif faiz artışı ve sıkılaşmanın devam edeceğine yönelik sinyaller gelirken, yurt içinde dikkatler TCMB’nin faiz kararına çevrildi.

Birçok merkez bankasının faiz kararları belli olurken, yurt içinde TCMB’nin faiz kararı izlenecek.

Daha öncesinde TCMB faiz kararında Para Politikası Kurulu toplantısı sürpriz bir kararla 100 baz puanlık faiz indirimi yapılmıştı.

Yapılan faiz indirimine gerekçe olarak “iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybı” olduğuna işaret edilmiş, “Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğu değerlendirilmiştir” ifadesi yer alırken daha fazla indirim olmayabileceği beklentisi başlamıştı.

Ancak Morgan Stanley, UniCredit SpA ve Citigroup Inc.’un ekonomistleri bu ay da TCMB’den gevşeme adımı bekliyor.

Türkiye’de TÜFE Ağustos ayında yükselişine devam ederek yüzde 80 seviyesini aşmıştı. Bu çerçevede TCMB’nin son yayımlanan piyasa katılımcıları anketinde yıl sonunda tüketici enflasyonu beklentisi bu yıl ilk kez önceki ayın altına inerek yüzde 67,73 oldu. Bunun yanında sanayi üretimi temmuz ayında Haziran 2020’den beri en düşük büyümeyi kaydetti. Yıllık bazda yüzde 8,2 yükselmesi beklenen sanayi üretimi söz konusu ayda yüzde 2,4 artış kaydetti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Petrolde yatay seyir

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol piyasaların açılmasıyla birlikte yüzde 0,7 artışla varil başına 91,05 dolara kadar yükseldi, ardından 90 dolara düştü. İran, hafta sonu İsrail’i ilk kez kendi topraklarında vurarak 300’den fazla füze ve İHA aracı ateşledi, fakat çoğu durduruldu. Günlerden beri beklenen saldırı, Suriye’de İranlı subayları öldürüldüğü saldırı sonrasında misilleme olarak geldi.

Helima Croft’un da aralarında bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri yayınladıkları bir notta, “İsrail hükümetinin Beyaz Saray’ın tavsiyesine uyması ve misilleme eylemlerinden vazgeçmesi halinde bu savaş, tırmanma merdiveninden aşağıya doğru ilerleyebilir” açıklamasında bulundu. İran’ın eyleminin “önceki misillemelerden çok daha kapsamlı olmasına rağmen yine de önceden haber gönderildiğini” söylediler.

Petrol, Opec+’nın stokları boşaltmak ve fiyatları desteklemek için arzı sıkı bir şekilde dizginlemesiyle bu yıl emtialarda en güçlü performans sergileyen ürünlerden biri oldu. Son saldırı, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi tırmandırıyor. Yine de İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, meselenin “sonlandırılmış sayılabileceğini” söyleyerek, şimdilik daha geniş bir çatışma riskini azaltıyor.

Continue Reading

Altın

Altın yeni haftaya yükselişle başladı

Published

on

By

altın-fiyatları.jpg


Altın fiyatlarında geçen hafta görülen rekor serisi ABD’den gelen verilerle dengelenirken, yeni haftanın ilk işlem gününde primli seyir izledi.

Yeni haftanın ilk işlemlerinde spot piyasada altının onsu 2 bin 350 doların üzerini test etti.

Altın, Şubat ortasından bu yana yüzde 17’den fazla artış gösterdi. Kazanımların en azından bir kısmı FED’in faiz indirimine yaklaştığı yönündeki iyimserlikten kaynaklandı. Merkez bankası talebi de altın fiyatlarının yükselmesinde faktör oldu. Çin Merkez Bankası, Mart ayında art arda 17. ayda altın alımı yapıldığını bildirdi.

Yatırımcılar Çarşamba günü açıklanacak ABD Mart ayı enflasyon verilerini yakından takip edecek ve bu veriler, politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini düşürme konusunda nerede durduklarına daha fazla ışık tutabilecek.

Continue Reading

Global

Dış ticaret açığı geriledi

Published

on

By

Dış ticaret açığı rekor kırdı

Mart ayında Türkiye’nin dış ticaret aktivesinde gerileme izlendi.
Ticaret bakanlığının yayınladığı verilere göre ihracat Mart ayında yıllık yüzde 4,1 düşüşle 22,6 milyar dolar oldu. İthalat da yüzde 5,7 düşüş göstererek 30,1 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bu verilerin ardından dış ticaret açığı yüzde 10,3 gerilemeyle 7,52 milyar dolar oldu.

Mart 2023’te yüzde 73,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı Mart 2024’te yüzde 75 olarak gerçekleşti.

Enerji verileri eklenmediğinde tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,14 puan azalarak yüzde 85,3 olarak gerçekleşti. Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 1,54 puan artarak yüzde 91,2 olarak gerçekleşti.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans