Connect with us

Global

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Published

on

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı yapan Merkez Bankası, bugün yaptığı toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirdi. Böylelikle bölge politika faizi yüzde 1,25’e mevduat faizini de yüzde 0,75’e yükselmiş oldu.

AMB, karar metninde gelecek birkaç toplantıda da faiz oranlarını artıracağını belirtti. Enflasyonun uzun bir süre yüzde 2 hedefinin üzerinde kalacağı, bu nedenle kurulun faiz artışlarına devam edeceklerinin altı çizildi. Ayrıca yakın dönemde enflasyondaki artışın da devam etmesinin beklendiğine dikkat çekildi. Yani %9,1 ile rekor kıran enflasyonda çift hane söz konusu olabilir.

Enflasyon tahminleri yükseltildi

Avrupa Merkez Bankası enflasyonun bu yıl sonunda %8,1, 2023’te %5,5 ve 2024’te %2,3 olmasını bekliyor.

Büyüme beklentileri düşürüldü

2022 yıl sonu büyüme tahmini %3,1’e yükseltilirken büyümenin 2023’te zorlanma yaşaması bekleniyor. 2023 büyüme beklentisi %0,9 ve 2024’te %1,9 olarak belirlendi.

Karar metninde 2023’ün ilk çeyreğinde ekonomide durgunluk beklendiğine dikkat çekildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın açıklamaları:

Enflasyonun yakın dönemde yükselmeye devam edeceğini düşündüğümüz için 75 baz puanla önden yüklemeli bir adım attık. Amacımız talebi düşürmek.
Fiyat baskıları güçlenmeye devam ettiği için enflasyon yakın vadede daha da yükselebilir. Enflasyonu yükselten etkenler azaldıkça düşüş görülebilir.
Enflasyon tahminlerimizi de yüksek riskler nedeniyle yukarı yönlü revize ettik.
Enerji fiyatları, insanların alım gücünü düşürecek oranda yüksek.
Rusya’nın haksız saldırısı işletme ve hanehalkı güvenini de düşürüyor.
Büyümeyi de etkileyen güven düşüklüğü söz konusu, bu nedenle gelecek yıl büyüme beklentimizi düşürdük.
Euro Bölgesi ekonomisi ikinci çeyrekte güçlü tüketici harcamalarının etkisiyle %0,8 büyüdü. Turizm ekonomiyi desteklese bile, biz yılın kalanında ekonominin yavaşlamasını bekliyoruz.
Lagarde, büyümede yavaşlama beklentilerinin sebeplerini şöyle sıraladı:

Yüksek enflasyon harcamayı ve üretimi aşağı çekiyor.
Güçlü toparlanma oldu hizmetlerde, fakat bunun yılın ikinci yarısında yavaşlamasını bekliyoruz.
Küresel talepteki zayıflık ve sıkı para politikasının yarattığı baskı.
Yüksek belirsizlik ve azalan güven.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

FED daha şahin gözükebilir mi?

Published

on

By

fed-faiz

Amerika Birleşik Devletleri’nde para politikalarının yönünü öngörebilmek açısından kritik öneme sahip veriler açıklanacak.

ABD’de Mart ayı kişisel gelir ve harcamalar, çekirdek PCE deflatörü verileri Türkiye saatiyle 15:30’da duyurulacak.

Çekirdek PCE’de ise mart için aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,7 artış açıklanacağı tahmin ediliyor.

Analistler, “Genel olarak veriler, politika yapıcılara enflasyonun yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru kalıcı bir düşüş eğiliminde olduğuna dair güven vermeyebilir. Bu da Fed Başkanı Jerome Powell’ın 30 Nisan-1 Mayıs FOMC toplantısında daha şahin bir tonda konuşması için zemin hazırlıyor” açıklamasında bulundu.

Perşembe günü ABD ekonomisinin ilk çeyrekte, 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en yavaş büyümesini kaydettiği açıklanmıştı. Ancak beklendiği gibi ilk çeyreğe ait çekirdek PCE yüzde 3,4’lük tahminlerin üzerinde yüzde 3,7 artarak büyüme verisini gölgede bıraktı.

Continue Reading

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans