Connect with us

Global

Küresel Piyasalarda Fiyatlandırma

Published

on

Küresel piyasalarda fiyatlandırma . Asya piyasaları, Çin’deki anti tekel soruşturması ile geriye doğru hareket yaparken, teknolojide beklentiden iyi gelen bilançolar ve ABD büyümesi ile S&P 500 yönünü yukarı çevirdi.

Asya hisse piyasaları, Çin’in anti tekel sınırlamalarının teknoloji şirketlerini etkilemesi ile gerilerken, ABD vadelileri ise yine düşüş yaşadı.

Hong Kong’un liderliğinde Asya Pasifik hisselerinde genel bir düşüş gözlemlenirken, Çin’deki düzenleyici kuruluşların 13 şirketin finans birimlerine büyük çaplı sınırlamalar getirmesi de bu düşüşe neden oldu.

Piyasalarda ön plana çıkan konu başlıkları ise şöyle:

  • Çin’deki satın alma yöneticileri anketi (PMI) ise ekonomik canlılıkta bir geriye dönük harekete işaret ediyor.
  • ABD’nin ilk çeyrekte yıllık %6,4 büyüme yaşamasından sonra S&P 500 tekrardan yükselişe geçti.
  • Ford ve Twitter’ın bilançoları beklenildiği gibi olmadı, Facebook ve Amazon ise beklentileri aştı.
  • Çip tedarik koşulları ile ilişkin endişeler Apple’ın kazanç temelli yükselmeyi sınırladı.

Aşılama performansı ile dünyada ileri gelen ülkelerden olan ABD’de milli gelir verileri öncü endekslere paralel olarak kuvvetli bir büyümeye işaret etti.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın öncü bilgilerine göre ülke ekonomisi ilk çeyrekte %6,4 büyüme yaşadı. Ekonomistlerin beklentisi yılın ilk çeyreğinde ülkenin %6,7 büyümesi şeklindeydi.

Kişisel harcamalar yılın ilk bölümünde %10,7 yükseldi. Böylelikle 1960’lardan bu yana en süratli ikinci yükselme dönemi kaydedilmiş oldu.

Harcamalar kaleminin yükselmesinde hızlanan aşılama uygulamaları, istihdamdaki yükseliş ve ABD Başkanı Joe Biden’ın açıklamasını yaptığı federal destek paketlerinin etkisi hissedildi. Biden 1,9 trilyon dolarlık yardım paketi açıklamış, ailelere de 1.400 dolarlık destek çekleri vermişti.

Altın yılın ilk kazançlı ayına hazırlanıyor

Hafta içerisinde %1,68 seviyelerine kadar yükselen 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 4 baz puan gerileme yaşayarak %1,64 seviyesinde bulunuyor.

Altın, yılın ilk üç ayını kayıp ile kapatarak son 40 yılın en kötü ilk çeyrek başarımlarından birini gerçekleştirdikten sonra Nisan ayını %3’ten fazla kazanç ile kapanışa doğru ilerliyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı

Published

on

By

altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı
Kasım ayı geride kalırken, ons altın aylık performansına baktığımızda yüzde 5 seviyelerinde değer kazandı.
Özellikle Amerika’dan gelen ekonomik veriler ile birlikte FED’in önümüzdeki yıl faiz indirimine başlayabileceği yönelik beklentiler arttı. Bu beklentiler ile dolar baskılanırken değerli metallerde ise yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu.

Geçtiğimiz gün ABD kanadından gelen GSYİH verileri izlendi. Yayınlanan veriye göre ülke ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 5,2 büyüyerek beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Bu rakam ise 2021 yılının son çeyreğinden itibaren en güçlü büyüme olarak kayıtlara geçti.

Continue Reading

Global

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde

Published

on

By

OPEC+’nın-üretim-kesintileri-odağında-petrol-geri-çekiliyor

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde
Küresel gösterge olan Brent, önceki iki seansta neredeyse yüzde 4 yükseliş gösterdikten sonra varil başına 83 dolar civarında işlem gördü. ABD ham petrolü ise 78 dolar altında kaldı. OPEC+’ın ağır toplarından Suudi Arabistan, gelecek yıl yeniden petrol fazlası oluşmaması için diğer üyelere üretimi kısıtlama konusunda kendisine katılma konusunda baskı yapmaya devam ediyor. Fakat Perşembe günü yapılacak toplantı öncesinde Angola ve Nijerya gibi ülkelerden gelen baskıyla karşı karşıya.

Üyeler, günde 1 milyon varil veya daha fazla miktarda daha derin bir toplu kesintinin düşünülebileceğini söyledi. ABD’den yapılan rekor ihracatlar da dahil olmak üzere üretici grubu dışında gelen bol arzın ortasında, grup çapında indirimlerin olmaması, Brent’in son iki ayda yaklaşık yüzde 13 düşmesiyle birlikte petrol fiyatlarında daha fazla zayıflamaya yol açabilir. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında piyasanın gelecek yıl tekrar fazlaya döneceğini söyledi.

Continue Reading

Global

Hathaway imparatorluğunun ortağı vefat etti

Published

on

By

charles-mugger.jpg

Hathaway imparatorluğunun ortağı vefat etti
Warren Buffett Berkshire Hathaway imparatorluğa oluştururken 60 yıldır Warren Buffett’ın yakın arkadaşı ve ortağı olan Charles Munger 99 yaşında hayatını kaybetti.

Şirketin yaptığı açıklamada, Munger’ın Salı günü Kaliforniya’da bir hastanede hayatını kaybettiği belirtildi. Buffett “Berkshire Hathaway, Charlie’nin ilhamı, bilgeliği ve katılımı olmadan bugünkü konumuna ulaşamazdı” dedi.

Avukatlık eğitimi alan Munger, kendisinden yedi yaş küçük olan Buffett’ın şirketlere uzun vadeli yatırım yapma felsefesini oluşturmasına yardımda bulundu. Berkshire, 1965’ten 2022’ye kadar yıllık ortalama yüzde 20 artış elde etti. Bu oran, yaklaşık olarak S&P 500 endeksinin iki katı bir hıza işaret ediyordu.

Munger, Berkshire’ın başkan yardımcısıydı ve yaklaşık 2,2 milyar dolar değerindeki hisseleriyle en büyük hissedarlarından biriydi. Forbes’a göre toplam net varlığı yaklaşık 2,6 milyar dolardı.

Berkshire’ın 2002 yılındaki toplantısında yanında oturan Munger için Buffett, “Birçok CEO’nun etrafını, vardıkları sonuçlara ve önyargılarına meydan okumaya isteksiz bir grup dalkavuk sarmış durumda. ‘Doğru düşünmüyorsun’ diyecek bir ortağa sahip olmak müthiş bir şey” demişti. Munger ise “Bu çok sık olmaz” diye araya girmişti.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans