Connect with us

Global

AMB yetkilisinden şahin açıklama

Published

on

euro-merkez-bankası.jpg

Avrupa Merkez Bankasının şahin isimlerinden olan Holzmann enflasyonun yüksek seyrinin devam etmesi durumunda yeni faiz artışlarının mümkün olacağını belirtti

Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann ücret pazarlıkları ve artan petrol fiyatları gibi Euro Bölgesi enflasyonuna yönelik tehditlere dikkat çekerek “Bazı şoklar bizim daha fazla faiz artırmamızı gerektirebilir. Enflasyon kontrol altına alınmalı” dedi.

Yatırımcılar enflasyon yüzde 2’lik hedefe gerileyene kadar Avrupa Merkez Bankasının uzun süre borçlanma maliyetlerini kısıtlayıcı seviyede olması bekliyor.

AMB İcra Kurulu Üyesi Frank Elderson da “Hala çok belirsizlik mevcut. Bu nedenle kararları toplantı bazında ve veri odaklı olarak alıyoruz. Şimdiden tahminlerde bulunmak bu yaklaşımla uyumlu olmaz” açıklamasında bulundu.

Bazı politika yapıcılar şu an yüzde 4 seviyesinde bulunan politika faizinin zirve seviyeye ulaştığını ve ekonomik büyümeyle mücadele nedeniyle yeni bir faiz artışı olmayacağını ifade ediyor.

Bazıları ise enflasyonist risklerin devam ettiğini ve AMB tarihindeki en agresif sıkılaşma politikasının bittiğini söylemek için henüz erken olduğunu belirtiyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

ECB üyesinden faiz indirimi uyarısı

Published

on

By

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel haziran ve temmuz aylarında üst üste faiz indirimi yapılması beklentisine karşı uyarıda bulundu.

Nikkei gazetesinde açıklama yapan Schnabel “Mevcut veriye göre temmuzda faiz indirimi gerekli gözükmüyor. Veriyi dikkatlice incelemeliyiz çünkü burada erken gevşeme riski var” dedi.

Schnabel’in destek verdiği haziranda faiz indirimi kararını almasına kesin gözle bakılan ECB’de faizlerin ne kadar hızlı aşağı çekileceği konusu tartışılıyor. Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 2’ye doğru çekilmeye başladıysa da ECB üyeleri ücret artışlarının hızlı ilerlemesi ve Orta Doğu gibi jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerinde yarattığı belirsizlikten çekiniyor.

Piyasalarda ise halen bu yıl için her biri çeyrek puanlık üç faiz indirimi fiyatlanıyor. Enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu kaydeden Schnabel “Temkinli bir yaklaşım belirlemeliyiz. Eğilimi görmek için kendimize yeterli zaman vermeliyiz. Belirli bir faiz patikası sözü veremeyiz” diye konuştu.

Continue Reading

Global

TÜFE verisi sonrası ABD endeksleri yükseldi

Published

on

By

Dolar-endeksi.jpg

ABD TÜFE verisinin ardından risk iştahında artışla hisse senetleri piyasaları global çapta yükseliş gösterdi.

S&P 500 endeksi bu yıl 23. kez rekor seviyeye yükseldi. S&P 500 Çarşamba gününü 5.300 puanın üstünde kapattı. S&P ve Nasdaq vadelileri rallinin sürebileceğine işaret etti. Wall Street’in “endişe göstergesi” VIX endeksi Ocak ayından beri en düşük seviyeye geriledi.

Asya Pasifik endeksleri de geniş çapta kazançlara sahne oluyor. Tatilden dönen Hong Kong Hang Seng yüzde 1,6 ile ralliye öncülük ederken Çin CSI 300 de artıda.

Tahvil getirilerindeki düşüş de bu sabah sürüyor. Çarşamba günü yaklaşık 10 baz puan gerileyen ABD 10 yıllık getirisi bu sabah da iki baz puan düşüşle yüzde 4,3187’ye indi.

Continue Reading

Global

Petrolde görünüm yatay

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Petrolde görünüm yatay
Petrol, OPEC’in piyasa görünümü açıklanmadan önce, yatırımcıların arz kısıntılarının uzatılıp uzatılmayacağına dair sinyaller aramasıyla ve ABD enflasyon veriliyle yükselişini sürdürdü.

Brent Pazartesi günü yüzde 0,7 yükseliş gösterdikten sonra varil başına 83 doların üzerinde işlem gördü. ABD ham petrolü ise 79 dolar seviyesine yaklaştı. Rafineri faaliyetlerindeki kesintiler ve zaman aralıklarının daralmasıyla, biraz daha yumuşak bir pazara içerek eden kartelin aylık derinlemesine incelemesi , üyelerin politikaya karar vermek için toplanmasından yaklaşık iki hafta önce gerçekleşiyor.

Bu arada ABD’de Salı günü geç saatlerde üretici fiyat verileri ve ertesi gün tüketici verileri yayınlanacak, Fed’in yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını düşürme olanağına sahip olup olmadığına veya kesinti beklentilerinin 2025’e itilip itilmeyeceğine dair ipuçları verecek.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans