Connect with us

Global

Dış ticarette rekor açık

Published

on

Dış ticarette rekor açık

Ticaret Bakanlığı, Mart ayı dış ticaret rakamlarını yayınladı. Mart ayında 8,6 milyar dolar açık veren dış ticaret, 2023’ün ilk çeyreğinde 34,9 milyar dolar rekor düzeyde açık verdi.

Ne kadar ihracat yapıldı?

İhracat, Mart ayından geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 oranında artış göstererek 23,6 milyar dolar oldu. Yılın üç ayında ise ihracat geliri 61,6 milyar dolar oldu.

Ne kadar ithalat yapıldı?

Mart ayında 32,1 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Yılın ilk üç ayında ise ithalat tutarı 96,4 milyar dolar oldu.

Yılın ilk çeyreğinde 2022’nin ilk çeyreğine göre
Yılın ilk çeyreğinde 2022’nin ilk çeyreğine göre ihracat %2,5 oranında artarken ithalat %11,4 oranında artış yaşadı. Dış ticaret hacmi, %7,8 oranında artarak 158,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticarette rekor açık

2023’ün ilk üç ayında dış ticaret 34,9 milyar dolar ile rekor yüksek seviyede açık verdi. 2022’nin aynı döneminde açık 26,5 milyar dolardı.

Dış ticaret açığında en büyük kalem altın ve enerji ithalatından kaynaklandı. Mart ayında enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 9,1 puan azalarak %89,8 oldu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

FED/Collins: Faiz artırımına ara vermeye açığım

Published

on

By

FED/Collins: Faiz artırımına ara vermeye açığım

Geçtiğimiz gün Rhode Island Community College mezunlarına yaptığı bir konuşmada Collins, enflasyonda gelecekteki artışlara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırabilecek “ılımlılık işaretleri” gördüğünü söyledi.

Collins “Para politikasının faiz oranlarını yükseltmeyi durdurabileceği noktada veya yakınında olabileceğimize inanıyorum. Bu, bugüne kadar alınan tedbirlerin ve kredi koşullarındaki genel sıkılaştırmanın iktisadi faaliyet üzerindeki etkisinin daha iyi değerlendirilmesi için bir fırsat sağlayacaktır” açıklamasında bulundu

Ancak, Fed’in Temmuz toplantısına kadar çeyrek puan artıracağı beklentisiyle piyasa fiyatları değişti.

Continue Reading

Global

Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomisi resesyona girdi

Published

on

By

Avrupa Birliği'nin en güçlü ekonomisi resesyona girdi

Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomisi olan Alman ekonomisi resesyona girdi. Almanya’nın 2023 ilk çeyreğine ilişkin GSYH verisinde son okuma yüzde 0,3 daralmaya revize edildi. Önceki okumada ülke ekonomisinde GSYH’de değişim yaşanmadığı belirtilmişti.

İlk çeyrekte kaydedilen çeyreklik bazdaki yüzde 0,3 daralmayla birlikte ülke ekonomisi resesyona girmiş oldu. Almanya ekonomisi 2022’nin son çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,5 daralma kaydetmişti.

Ülkede ilk çeyreğe ilişkin veriler negatif revizyona uğrarken, son gelen anketler de ekonomik görünümün kötüleştiğine işaret etti.

Almanya’da iş dünyasının görünümü üretim sektöründe yaşanan talep eksikliği nedeniyle Ekim’den beri ilk kez geriledi. Ifo beklenti göstergesi Mayıs ayında 91,7’den 88,6’ya düştü.

Öte yandan Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği tarafından gerçekleştirilen ayrı bir anket de ivme eksikliğine ve belirsiz bir görünüme işaret etti.

Continue Reading

Global

İngiltere’de enflasyonda sert düşüş

Published

on

By

İngiltere'de enflasyonda sert düşüş

İngiltere’de enflasyon Nisan ayında beklentilerin üstünde gelse de düşmeye devam etti.

İngiltere’de yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 8,7 oldu. Bu, yıllık enflasyon oranında 30 yılı aşkın bir süredir görülen en büyük düşüş oldu.

Nisan yıllık TÜFE’de yaşanan düşüşle geçtiğimiz yıl hızla artan enerji fiyatlarının yarattığı baz etkisi etkili oldu. Diğer yandan çekirdek enflasyon da beklenmedik bir şekilde yüzde 6,2’den yüzde 6,8’e çıktı.

Enflasyon beklentileri aşsa da Nisan ayında yeniden tek hanelere dönmüş oldu. Mart ayında ülkede yıllık enflasyon yüzde 10,1 olarak kaydedilmişti.

Aylık olarak bakıldığında ise İngiltere’de enflasyonun Nisan’da yüzde 1,2 olduğu izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,7 olarak belirlenmişti.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans