Connect with us

Global

Küresel piyasalarda merkez haftası

Published

on

Küresel piyasalarda merkez haftası

Bu hafta FED ile birlikte Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da faiz kararları açıklayacak.

Yatırımcıların beklenen faiz artışlarına odaklanmasıyla dolar haftaya güçlü başladı. Hisse senetleri geriliyor. Dolar 10 gelişmiş ülke para biriminin tamamına karşı geldi.

Amerika hisse endeksi Cuma günü seans kapanışında gelen satışlarla günü ekside kapatmıştı. Dow Jones, Eylül ayından sonra en kötü haftalık performansını göstermişti. Amerika hisse vadelileri bu sabah bir parça daha gerilemeye kaybın süreceğine işaret ediyor.

Asya Pasifik de düşük risk iştahı sebebiyle geriliyor. MSCI Asya Pasifik endeksi iki günlük yükselişin ardından haftaya düşüşle başladı. Hong Kong Hang Seng endeksinde yüzde 2’ye yakın düşüş dikkat çekiyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan düşüşle yüzde 3,57 seviyesinde. Fed öncesi spot altın haftaya düşüşle başlıyor.

Fed’in faiz patikasına yönelik tartışmalar

Bu hafta Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası Fed yılın son faiz kararını açıklayacak.

Fed üyeleri öncesinde salı günü ABD Kasım tüketici enflasyonu verilerini görecek. Kısa vadede Fed’in patikasının nasıl seyredeceği konusunda Fed üyeleri ve yatırımcılar arasında konsensus var. Aralık ayında 50 baz puanla birlikte ocakta da benzer bir hamlenin gelmesi bekleniyor. Ancak ayrışma, zirve faizde ne kadar kalınacağı konusunda başlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell 30 Kasım’da gerçekleştirdiği konuşmada Fed faizlerinin “bir süre kısıtlayıcı seviyelerde kalacağını” belirtmişti. Wall Street tahminlerine göre bu süre o kadar uzun olmayailir. Birçok analist 2023’te ılımlı bir resesyon sonucu Fed’in ilgisini enflasyon yerine işsizlik oranına çevireceğini tahmin ederek 2023 bitmeden bir faiz indiriminin geleceğini tahmin ediyor. Swap piyasaları mevcut durumda Mayıs-Haziran dönemi gibi faizlerin %5 altına çekileceğini ve kasım civarında ise toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını fiyatlıyor.

Tarihsel olarak ise zirve faizden ortalama 11 ay sonra ilk Fed faiz indirimi gelmiş durumda. Brean Capital LLC Danışmanı Conrad DeQuadros “Fed politika faiz seviyesinin zirvesinde bir süre kalacağı mesajını veriyor. Ancak piyasalar bu mesajı ısrarlı bir şekilde almıyor. Enflasyonun bir faiz indirimini gerektirecek şekilde aşağı ineceği görüşü çok iyimser” değerlendirmesini yaptı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Altın vadeli işlemler yükselişte

Published

on

By

altın.jpg

Altın vadeli işlemleri haftanın son işlem gününde yükselişte. Altın vadeli işlemleri, New York Ticaret Borsası’nın Comex bölümünde, Haziran ayı için yüzde 0,01 yükseliş göstererek onsu $2.00’dan işlem gördü.

Altın, $2.340,20 seviyesinde destek bulurken, 2.433,00 seviyesinde dirençle karşılaştıç

Diğer yandan Comex’te, Gümüş Mayıs ayı için yüzde 0,30 düştü ve onsu $28,30 ‘dan işlem görürken Bakır Mayıs ayı için yüzde 0,27 düştü ve libresi $4,42 ‘dan işlem gördü.

Continue Reading

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans