Connect with us

Global

Küresel piyasalarda merkez haftası

Published

on

Küresel piyasalarda merkez haftası

Bu hafta FED ile birlikte Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da faiz kararları açıklayacak.

Yatırımcıların beklenen faiz artışlarına odaklanmasıyla dolar haftaya güçlü başladı. Hisse senetleri geriliyor. Dolar 10 gelişmiş ülke para biriminin tamamına karşı geldi.

Amerika hisse endeksi Cuma günü seans kapanışında gelen satışlarla günü ekside kapatmıştı. Dow Jones, Eylül ayından sonra en kötü haftalık performansını göstermişti. Amerika hisse vadelileri bu sabah bir parça daha gerilemeye kaybın süreceğine işaret ediyor.

Asya Pasifik de düşük risk iştahı sebebiyle geriliyor. MSCI Asya Pasifik endeksi iki günlük yükselişin ardından haftaya düşüşle başladı. Hong Kong Hang Seng endeksinde yüzde 2’ye yakın düşüş dikkat çekiyor.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan düşüşle yüzde 3,57 seviyesinde. Fed öncesi spot altın haftaya düşüşle başlıyor.

Fed’in faiz patikasına yönelik tartışmalar

Bu hafta Çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası Fed yılın son faiz kararını açıklayacak.

Fed üyeleri öncesinde salı günü ABD Kasım tüketici enflasyonu verilerini görecek. Kısa vadede Fed’in patikasının nasıl seyredeceği konusunda Fed üyeleri ve yatırımcılar arasında konsensus var. Aralık ayında 50 baz puanla birlikte ocakta da benzer bir hamlenin gelmesi bekleniyor. Ancak ayrışma, zirve faizde ne kadar kalınacağı konusunda başlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell 30 Kasım’da gerçekleştirdiği konuşmada Fed faizlerinin “bir süre kısıtlayıcı seviyelerde kalacağını” belirtmişti. Wall Street tahminlerine göre bu süre o kadar uzun olmayailir. Birçok analist 2023’te ılımlı bir resesyon sonucu Fed’in ilgisini enflasyon yerine işsizlik oranına çevireceğini tahmin ederek 2023 bitmeden bir faiz indiriminin geleceğini tahmin ediyor. Swap piyasaları mevcut durumda Mayıs-Haziran dönemi gibi faizlerin %5 altına çekileceğini ve kasım civarında ise toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını fiyatlıyor.

Tarihsel olarak ise zirve faizden ortalama 11 ay sonra ilk Fed faiz indirimi gelmiş durumda. Brean Capital LLC Danışmanı Conrad DeQuadros “Fed politika faiz seviyesinin zirvesinde bir süre kalacağı mesajını veriyor. Ancak piyasalar bu mesajı ısrarlı bir şekilde almıyor. Enflasyonun bir faiz indirimini gerektirecek şekilde aşağı ineceği görüşü çok iyimser” değerlendirmesini yaptı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa

TEST HABER

Published

on

By

Continue Reading

Global

Küresel piyasaların gözü Powell’ın açıklamalarında

Published

on

By

FED Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosu’ndaki yarı yıl sunumu öncesi hisse senelerindeki canlılık korunuyor.

S&P 500 endeksi Wilson’dan gelen düzeltme açıklamalarına rağmen yüzde 0,1 yükselerek bu yılki 35. rekor kapanışını gerçekleştirdi. Söz konusu endeksin vadelileri yeni işlem gününde de artıda.

Asya’daki yükselişte ise Japonya önde. Nikeei 225 rekor kırarken endeksin bu yılki yükselişi yüzde 23’ün üstüne çıktı. CSI 300 ve Hang Seng olumsuz ayrıştı.

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyerederken,

Dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyrederken ABD tahvillerinde Powell öncesi sert hareket yaşanmıyor. 10 yıllık getiri kapanışa göre sabah saatlerinde değişim göstermeyerek yüzde 4,282’de kaldı.

Continue Reading

Altın

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Published

on

By

altın


Yatırımcılar, FED Başkanı Powell’ın yapacağı sunumu ve hafta içinde açıklanacak önemli enflasyon verilerini beklerken altın fiyatları Asya işlem saatlerinde düşüş gösterdi.

Fakat külçe fiyatları bir ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve FED’in Eylül ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair artan inançla 2.400 doların üzerine çıkmanın eşğine geldi. Genel metal fiyatları da yaklaşık aynı dip seviyesine inen dolardaki düşüşten faydalandı.

Spot altın %0,3 düşüşle ons başına 2.384,47 dolara gerilerken Ağustos vadeli altın %0,2 düşüşle ons başına 2.392,55 dolara indi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans