Connect with us

Global

Dünya Bankasından Gıda Krizine Kaynak Geliyor

Published

on

Dünya Bankası, gıda krizine karşı gelecek 15 ay içinde 30 milyar dolarlık kaynak ayıracağını geçtiğimiz gün duyurdu.
Dünya Bankasından yapılan açıklamada, gelecek 15 ay içinde gıda güvensizliğini gidermek için 30 milyar dolarlık kaynak ayrılacağı bildirildi.

Tarım, beslenme, sosyal koruma, su ve sulama gibi alanlardaki mevcut ve yeni projelerle devam eden gıda güvenliği krizine müdahale edileceği belirtilen açıklamada, söz konusu finansmanın gıda ve gübre üretimini teşvik etme, gıda sistemlerini geliştirme, ticareti kolaylaştırma ve kırılgan hane halkları ile üreticileri destekleme çabalarını da içereceği de söylenildi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
TÜRKİYE 4. SONDAJ GEMİSİ YOLDA

Yapılan açıklamada, bankanın gıda güvenliği krizine yanıt vermek için 12 milyar dolarlık yeni projelerin hazırlanması konusunda ülkelerle birlikte çalıştığı aktarıldı.

Bankanın gıda ve beslenme güvenliğiyle ilgili mevcut projeler için de 18,7 milyar dolarlık kaynağı olduğuna işaret edilen açıklamada, bankanın tüm finansman araçlarından yararlanacağı ve bunların analitik çalışmalarla tamamlanacağı ifade edildi.

Üretime ve kırılgan hane halkına destek

Yapılan açıklamalarda, Dünya Bankası Grubu’nun gıda krizine yönelik küresel yanıtının dört önceliği olduğu belirtirken, bunların üretimi ve üreticileri destekleme, ticareti kolaylaştırma, kırılgan hane halklarını destekleme ve sürdürülebilir gıda ile beslenme güvenliğine yatırım yapma olduğun üstünde durdu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DB Başkanı David Malpass, gıda fiyatlarındaki artışların en yoksul ve kırılgan kesim üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını belirtti.

Malpass, “Piyasaları bilgilendirmek ve istikrara kavuşturmak için ülkelerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak gelecekteki üretim artışlarına ilişkin net açıklamalar yapmaları kritik önem taşıyor.” ifadesini kullandı.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, ülkelerin enerji ve gübre arzını artırmak, çiftçilerin ekim ve mahsul verimini artırmalarına yardımcı olmak ve ihracat ile ithalatı engelleyen, gıdaları biyoyakıta yönlendiren veya gereksiz depolamayı teşvik eden politikaları kaldırmak için ortak çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Enflasyonda ılımlı düşüş

Published

on

By

Türkiye enflasyon verisi açıklandı

Enflasyonda ılımlı düşüş
Kasım ayında yıllık tüketici enflasyonu Ekim ayına göre ılımlı da olsa hızlanma gösterdi. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 artış gösterdi.

TÜİK’in yayınladığı verilere göre Kasım’da aylık artış yüzde 3,28 olarak gerçekleşti.

Ekim’de yıllık enflasyon yüzde 61,36 seviyesine gerilemişti.

Çekirdek göstergede ise yatay seyir izlendi. Kasım’da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,89 oldu. Ekim ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,76 olarak kaydedilmişti.

Continue Reading

Altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı

Published

on

By

altın

Ons altın kasım ayını yükselişle kapattı
Kasım ayı geride kalırken, ons altın aylık performansına baktığımızda yüzde 5 seviyelerinde değer kazandı.
Özellikle Amerika’dan gelen ekonomik veriler ile birlikte FED’in önümüzdeki yıl faiz indirimine başlayabileceği yönelik beklentiler arttı. Bu beklentiler ile dolar baskılanırken değerli metallerde ise yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu.

Geçtiğimiz gün ABD kanadından gelen GSYİH verileri izlendi. Yayınlanan veriye göre ülke ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 5,2 büyüyerek beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. Bu rakam ise 2021 yılının son çeyreğinden itibaren en güçlü büyüme olarak kayıtlara geçti.

Continue Reading

Global

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde

Published

on

By

OPEC+’nın-üretim-kesintileri-odağında-petrol-geri-çekiliyor

Petrol OPEC öncesinde yatay seyirde
Küresel gösterge olan Brent, önceki iki seansta neredeyse yüzde 4 yükseliş gösterdikten sonra varil başına 83 dolar civarında işlem gördü. ABD ham petrolü ise 78 dolar altında kaldı. OPEC+’ın ağır toplarından Suudi Arabistan, gelecek yıl yeniden petrol fazlası oluşmaması için diğer üyelere üretimi kısıtlama konusunda kendisine katılma konusunda baskı yapmaya devam ediyor. Fakat Perşembe günü yapılacak toplantı öncesinde Angola ve Nijerya gibi ülkelerden gelen baskıyla karşı karşıya.

Üyeler, günde 1 milyon varil veya daha fazla miktarda daha derin bir toplu kesintinin düşünülebileceğini söyledi. ABD’den yapılan rekor ihracatlar da dahil olmak üzere üretici grubu dışında gelen bol arzın ortasında, grup çapında indirimlerin olmaması, Brent’in son iki ayda yaklaşık yüzde 13 düşmesiyle birlikte petrol fiyatlarında daha fazla zayıflamaya yol açabilir. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında piyasanın gelecek yıl tekrar fazlaya döneceğini söyledi.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans