Global

Küresel Piyasalardaki Etki Borsayı Dengeledi

Published

on

Küresel piyasalarda bir süredir etkisi olan tahvil kazançlarındaki yükseliş ABD’den gelen son enflasyon verisinin sonrasında gevşemesi riskli varlıklara isteklendirmeyi yükseltirken, Borsa İstanbul da bu rüzgardan olumlu düzeyde etkilendi.

Tahvil getirilerinin riskli varlıklar üstünde yarattığı baskı ABD’de beklentilere paralel gelen Şubat enflasyonu sonrasında azalma yaşarken, Borsa İstanbul da bundan olumlu yönde katkı gördü.

Güne yüzde 0,62 yükseliş ile 1.574 puandan başlangıç veren BIST 100 endeksi seansın ilk bölümünde 1.580 düzeyini test etti. Endekste takip eden kısımda 1.575 puan seviyesinde dengeleme yaşandı.

Bir dönemdir borsada etkili olan sanayi endeksinde olumlu bir ayrışma yeni işlem gününde de devam etti. Bankacılık endeksi yatay bir düzeyde ilerlerken, sanayi endeksinde yükseliş ile yüzde 0,5’i aştı.

Seansın ilk kısmında endekse puan bazlı en çok katkıyı yapan hisseler içinde BİM, Sasa ve Ford Otosan öne çıktı.

Küresel Piyasalarda ABD tahvil kazançlarında düşüş

Küresel piyasaların yakından izlediği ABD tahvil ihaleleri ve enflasyon bilgileri açıklanırken, piyasalarda yeniden değerleme rotasyonunun göz önünde bulunduğu görüldü.

Wall Street’de tekrardan “değerleme rotasyonunun” etkili olduğu bir işlem gününde, teknoloji endeksi Nasdaq günü hafif ekside tamamlanırken, Dow Jones yüzde 1,46, S&P 500 yüzde 0,60 yükseliş gösterdi.

Yeni işlem gününde ilk vadeli işlemlerde bütün ABD endekslerinde yükseliş gözlemlendi. Asya borsaları da Avustralya hariç yükselişte. Bu hafta devlet destek fonlarının alıma geçerek müdahale ettiği Çin borsasında günlük yükselme yüzde 2’yi aştı.

10 yıl vadeli ABD tahvillerinin kazançları Çarşamba günü yapılan ihale sonrasında yüzde 1,565’e çıkış gösterse de ülkede açıklaması yapılan ılımlı enflasyon verilerinin de etkisi ile kapanışı yüzde 1,5178 olarak gerçekleştirdi. Yeni işlem gününde ise ABD 10 yıllık tahvil kazanç seviyesi yüzde 1,48 seviyesinin altını gördü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version