Connect with us

Global

Küresel Piyasalardaki Etki Borsayı Dengeledi

Published

on

Küresel piyasalarda bir süredir etkisi olan tahvil kazançlarındaki yükseliş ABD’den gelen son enflasyon verisinin sonrasında gevşemesi riskli varlıklara isteklendirmeyi yükseltirken, Borsa İstanbul da bu rüzgardan olumlu düzeyde etkilendi.

Tahvil getirilerinin riskli varlıklar üstünde yarattığı baskı ABD’de beklentilere paralel gelen Şubat enflasyonu sonrasında azalma yaşarken, Borsa İstanbul da bundan olumlu yönde katkı gördü.

Güne yüzde 0,62 yükseliş ile 1.574 puandan başlangıç veren BIST 100 endeksi seansın ilk bölümünde 1.580 düzeyini test etti. Endekste takip eden kısımda 1.575 puan seviyesinde dengeleme yaşandı.

Bir dönemdir borsada etkili olan sanayi endeksinde olumlu bir ayrışma yeni işlem gününde de devam etti. Bankacılık endeksi yatay bir düzeyde ilerlerken, sanayi endeksinde yükseliş ile yüzde 0,5’i aştı.

Seansın ilk kısmında endekse puan bazlı en çok katkıyı yapan hisseler içinde BİM, Sasa ve Ford Otosan öne çıktı.

Küresel Piyasalarda ABD tahvil kazançlarında düşüş

Küresel piyasaların yakından izlediği ABD tahvil ihaleleri ve enflasyon bilgileri açıklanırken, piyasalarda yeniden değerleme rotasyonunun göz önünde bulunduğu görüldü.

Wall Street’de tekrardan “değerleme rotasyonunun” etkili olduğu bir işlem gününde, teknoloji endeksi Nasdaq günü hafif ekside tamamlanırken, Dow Jones yüzde 1,46, S&P 500 yüzde 0,60 yükseliş gösterdi.

Yeni işlem gününde ilk vadeli işlemlerde bütün ABD endekslerinde yükseliş gözlemlendi. Asya borsaları da Avustralya hariç yükselişte. Bu hafta devlet destek fonlarının alıma geçerek müdahale ettiği Çin borsasında günlük yükselme yüzde 2’yi aştı.

10 yıl vadeli ABD tahvillerinin kazançları Çarşamba günü yapılan ihale sonrasında yüzde 1,565’e çıkış gösterse de ülkede açıklaması yapılan ılımlı enflasyon verilerinin de etkisi ile kapanışı yüzde 1,5178 olarak gerçekleştirdi. Yeni işlem gününde ise ABD 10 yıllık tahvil kazanç seviyesi yüzde 1,48 seviyesinin altını gördü.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

Global

TESLA kar marjında düşüş beklentisi

Published

on

By

tesla

Tesla’nın satış büyümesi yavaşlıyor ve bugün açıklanacak sonuçlara ağır bir şekilde yansıması bekleniyor. Tesla’nın, işten çıkarmalar ve araç fiyat indirimlerini içeren kaotik bir haftanın sonrasında 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük brüt kar marjını raporlaması beklentiler arasında.

Tanaka Growth Fund portföy yöneticisi Graham Tanaka, Model 2 konusundaki belirsizlik ve Cybertruck elektrikli pikap üretiminin yavaş olması nedeniyle son pozisyonunu da tasfiye ettiğini açıkladı. “Gelecek yıl Tesla’ya sahip olmanın daha fazla riskli olacağını düşünüyoruz” diyen Tanaka Cybertruck’ın ne kadar hızlı yükselişe geçeceğini bilmediklerini söyledi.

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi ve otomobil fabrikasına yapılacak büyük yatırımları duyurması bekleniyordu. Ancak Musk, Tesla’nın “çok ağır yükümlülüklerini” gerekçe göstererek son dakikada iptal etti.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans