Global

Petrol fiyatlarında volatilite uyarısı

Published

on


Uluslararası Enerji Ajansı, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol arz kesintilerinin “önemli bir arz açığı” ortaya çıkartacağını ve fiyat dalgalanmalarından yeni bir artış tehdidi oluşacağı uyarında bulundu.

Ajans, OPEC+ liderlerinin geçtiğimiz hafta kesintileri yılsonuna kadar uzatacaklarını açıklamalarının sonrasında küresel petrol piyasalarının 2023’ün ikinci yarısında günde 1,2 milyon varillik bir açıkla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu rakam, talep tahminlerindeki tarihsel değişikliklerin bir sonucu olarak geçtiğimiz ay öngörülenden daha düşük, fakat yine de tüketiciler için risk oluşturuyor.

UEA, iki üreticinin 2024 başında kısıntıları gevşetmesi halinde bile petrol stoklarının ciddi şekilde tükeneceğini ve fiyatların şoklara karşı savunmasız kalacağını söyledi.

UEA’nın petrol piyasası bölümü başkanı Toril Bosoni yaptığı açıklamada, “Piyasa yılın ikinci yarısında gerçekten sıkılaşıyor. Öncü verilere göre, Ağustos ayında küresel petrol stoklarının 75 milyon varil gibi büyük bir oranda düştüğünü gördük” dedi.

IEA, “Petrol stokları rahatsız edici derecede düşük seviyelerde olacak ve kırılgan ekonomik ortam göz önüne alındığında ne üreticilerin ne de tüketicilerin çıkarına olacak başka bir dalgalanma riskini artıracak” diye konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version